Kutsuntojen yhteyteen ennaltaehkäiseviä ja mahdollisiin ongelmiin tarttuvia toimia

Aloite tehty:
25.10.2010
Aloitteen tekijä:
Nepponen Salme, Keskiryhmä (Kesk., KD, RKP)
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunnanvaltuuston Keskiryhmä (Kesk. KD, RKP) esittää yhden lääkärin työpanoksen lisäystä kutsuntatilaisuuksiin. Esitämme myös esim. nuorisoaseman tms. tukipisteen (neuvontaja ohjaus) mukanaoloa tuusulalaisten nuorten kutsuntatilaisuuksissa.

Joka vuosi kutsuntaikäiset nuoret miehet joutuvat, koska heidät velvoitetaan, oman elämäntilanteensa tarkasteluun, heille jännittävässä valintatilanteessa, kutsunnoissa. Kutsuntatilaisuudessa he saavat monipuolista tietoa varusmiespalvelusta. Heille tehdään lääkärintarkastus ja he joutuvat kutsuntalautakunnan eteen, missä he vastaavat tarkentaviin kysymyksiin ja pääsevät neuvottelemaan palvelupaikasta ja heille sopivasta palveluajankohdasta.

Kutsuntalautakunnassa on kolme jäsentä; Suomen armeijasta puheenjohtaja ja sihteeri, sekä kunnan edustajana kunnanhallituksen nimeämä luottamushenkilö.

Koska kutsuttavien määrä on Tuusulan kokoisessa kunnassa vuosittain kohtuullisen korkea, niin yhden lääkärin (n. 300 nuorta kolmen päivän aikana) sijaan, kahden lääkärin työpanos jouduttaisi itse kutsuntatilaisuuden etenemistä ja toisaalta tuo lisäarvoa lääketieteellisiin arviointeihin. Lääkärillä olisi aikaa tarvittaessa paneutua joidenkin nuorten asioihin tarkemmin. Tällöin tarjoutuu sellaisellekin nuorelle, joka selkeästi tarvitsisi terveydenhuollon toimenpitetä, mahdollisuus ottaa tässä vaiheessa apua vastaan. Joillakin nuorilla ei ole minkäänlaisia kontakteja terveydenhuollon asiantuntijoihin, vaikka esim. nyt kutsuntatilanteessa huomataan hänen sellaisia tarvitsevan.

Toinen merkittävä, ennaltaehkäisevi toimintatapa on joko sosiaalitoimen tai terveydenhuollon tukipisteen (tai tukikioski) mukanaolo kutsunnoissa. Tukipisteen neuvontaan ohjattaisiin kutsuntalautakunnista ne nuoret, joilla ilmenee ajautumista syrjäytymiseen, työttömyyteen, tai joilla on päihdehistoriaa, ja/tai vakituista päihteiden käyttöä. Joillakin kutsuntoihin osallistuvilla nuorilla on selkeitä ongelmia, mutta he eivät ole hakeutuneet, tai heitä ei ole vielä kutsuntaan mennessä ohjattu minkäänlaisten tukitoimien piiriin.
Kutsuntatilaisuus tarjoaa loistavat mahdollisuudet ehkäisevään, nuoria elämässä eteenpäin auttavaan toimintaan. Tilaisuus tarjoaa ikäänkuin tarttumahetken mm. syrjäytymässä tai selkeästi syijäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Pitkällä aikavälillä tällainen, jo olemassa oleviin rakenteisiin pienillä lisäsatsauksilla mukaan menevä ennaltaehkäisevä työ vähentää tulevaisuudessa nk. korjaavan työn (kallista) määrää esim. sosiaali-ja terveydenhoidossa. Tarjotaan ja annetaan apua ajoissa, kutsuntatilaisuus on yksi otollisimmista hetkistä.

Käsittelyvaiheet

Kunnanhallitus 25.10.2010: Sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
Sosiaali- ja terveyslautakunta 23.2.2011 § 16: Aloite käsitelty

Päätös

Päivitetty: 29.07.2011

« Takaisin