Työpaikka- ja omakotitonttivarannon turvaaminen

Aloite tehty:
07.12.2010
Aloitteen tekijä:
Taskinen Erkki
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Erkki Taskinen esitti seuraavan Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteen:

”Kokoomuksen Tuusulan valtuustoryhmä tekee valtuustoaloitteen työpaikka- ja omakotitonttivarannon turvaamiseksi ja neuvottelujen käynnistämiseksi maanomistajien kanssa kolmessa kuntakeskuksessa: Jokelassa, Kellokoskella ja Hyrylässä.

Rakentamiselle tärkeinä pidetyistä alueista tulee aloittaa neuvottelut välittömästi maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämässä vapaaehtoisessa hengessä. Lisäksi maapoliittisen ohjelman päivittäminen tulee aloittaa välittömästi ja saattaa valmiiksi toukokuun valtuustoon 16.5.2011.

Neuvottelujen tulee nojata realistiseen kauppahinnoitteluun.”

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.12.2010 § 144: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 13.12.2010 § 582: Kuntakehityksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 21.11.2011 § 517: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.12.2011 § 158: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2011 maapoliittisen ohjelman päivityksen. Ohjelman laatimisen yhteydessä todettiin mm., että raakamaan hankintahintoja voitaisiin hieman nostaa aiemmin käytettyihin hintoihin nähden. Hinnoittelu perustuisi mm. alueen tulevaan käyttötarkoitukseen, tehokkuuteen ja käyttöönottoajankohtaan. Alueellinen hintahaarukka muodostuisi toteutuneiden kauppojen perusteella. Maapoliittisen ohjelman hyväksymisen jälkeen kunta on ostanut noin 25 hehtaaria alueita, jotka on tarkoitus asemakaavoittaa asutuskäyttöön. Vastaavasti työpaikka-alueiksi kaavoitettavia alueita on ostettu noin kahdeksan hehtaaria. Ostetut alueet sijaitsevat Kellokoskella, Jokelassa ja Etelä-Tuusulassa.

Toteutuneiden kauppojen sekä käynnissä olevien kaavahankkeiden perusteella voitaneen todeta, että omakotitonttien tuotantoa Etelä-Tuusulassa on jonkin verran saatu turvattua lähivuosien osalta ja Jokelassa tonttitarjonta on turvattu useaksi vuodeksi. Edellytyksenä tälle tietenkin on se, että kyseisten alueiden kaavat saadaan laadittua ja lainvoimaisiksi. Kellokoskella HUS:lta ostetun, noin viiden hehtaarin suuruisen, keskusta-alueen asemakaavatyö käynnistettäneen mahdollisimman pikaisesti. Tällöin uusia asuintontteja saadaan Kellokoskelle, tosin omakotitontteja kyseiselle alueelle ei ilmeisesti tulla kaavoittamaan.

Jokelassa ja Kellokoskella on kunnan omistamia alueita, joita parhaillaan kaavoitetaan yritystonteiksi tai joiden kaavoitus voidaan lähivuosina käynnistää. Etelä-Tuusulassa kunnalla ei käytännössä ole kuin muutama vapaa yritystontti ja yritystoimintaan kaavoitettavien alueiden raakamaaomistus on vähäistä, eli näiltä osin tilanne on heikko. Yritystonttien kysyntä on suurinta juuri Etelä-Tuusulassa, joten maanhankintaan on tarpeen panostaa erityisesti Etelä-Tuusulassa.

Maanhankintaneuvotteluja käydään jatkuvasti, käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Maanhankinta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole riittävän aktiivista eikä suunnitelmallista, koska toistaiseksi neuvottelut on kohdistettu lähinnä käynnissä oleviin ja jumittuneisiin sopimuskaavoihin. Neuvottelujen painopistettä tulisi jatkossa siirtää enemmän maanhankinnan suuntaan. Maanhankintasuunnitelma on tarkoitus valmistella siten, että se käsitellään valtuustossa vuoden 2011 aikana.

Päätös

Päivitetty: 27.12.2011

« Takaisin