Virallisia venepaikkoja Kellokoskelle kunnan omistamille rannoille

Aloite tehty:
31.01.2011
Aloitteen tekijä:
Helasvuo Anni
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kellokosken läpi virtaavalla Keravanjoella ei ole virallisia Tuusulan kunnan tarjoamia venepaikkoja. Kellokosken kalastuskunnan tekemien suullisten tiedustelujen perusteella Tuusulan kunnan tarjoamista venepaikoista olisivat kiinnostuneet ainakin ne kellokoskelaiset, joilla ei ole omaa rantaa, Tuusulanjärven urheilukalastajat r.y. ja Kellokosken kalastuskunta.

Kellokosken läpi virtaava Keravanjoki kuuluu Vantaanjoen latvaosiin ja on merkittävä Keskisen Uudenmaan virkistysalue. Kellokoskella on harrastettu monipuolista kalastustoimintaa jo ennen Kellokosken kalastuskunnan perustamista (per. 26.7.1968). Kalastuslupatulot kalastuskunta käyttää joen kalaston ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tämän seurauksena Kellokosken padon yläpuolinen vesialue on nykyään laajalti tunnettu virkistyskalastuspaikka.

Virallisia veneensäilytyspaikkoja voitaisiin sijoittaa esim. Kellokosken rantasaunan lähistölle, Kariniemenpuiston alueelle sekä Omenalahdensillan ja Männistön uimarannan välisen rantapolun varrelle. Kellokosken kalastuskunta saattaisi olla se taho, joka käytännössä "hallinnoisi" näitä venepaikkoja.

Kellokosken kalastuskunnan puolesta esitämmekin, että kunta ryhtyisi toimeen virallisten veneensäilytyspaikkojen saamiseksi Kellokoskelle.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.1.2011 § 15: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 7.2.2011 § 57: Kasvatus- ja sivistystoimialalle liikuntapalveluiden valmisteltavaksi
Liikuntalautakunta 9.12.2011 § 35: vastaus kunnanhallituksen kautta valtuustolle
Kunnanhallitus 19.12.2011 § 605: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 31.1.2012 § 18: Aloite käsitelty

Vastaus

Aloitteen mukaan virallisia veneensäilytyspaikkoja voitaisiin sijoittaa esim. Kellokosken rantasaunan lähistölle, Kariniemenpuiston alueelle sekä Omenalahdensillan ja Männistön uimarannan välisen rantapolun varrelle.

Hanke voidaan toteuttaa ilman vesilain mukaista lupaa, jos venepaikat sijaitsevat kokonaan maalla siten, että mikään rakennelma ei ole vedessä ja veneitä ei säilytetä vedessä (keskivedenkorkeuden mukainen rantaviiva). Hanketta toteutettaessa on huomioitava, että joen valtaväylää ei saa missään olosuhteissa kaventaa. Hanke ei saa vaikuttaa haitallisesti luontoarvoihin. Koneella tehtävä ruoppaus edellyttää ruoppausilmoituksen tekemistä tai vesilain mukaisen luvan hakemista.

Jos alueelle ei rakenneta laitureita eikä uusia parkkialueita, lupaa ei edellytetä rakennusvalvontaviranomaiselta. Jos sen sijaan tehdään suuria maaston muutoksia, tulee lupatarve varmistaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

Venepaikkojen sijoituspaikkaa määriteltäessä tulee ratkaista, rakennetaanko venepaikat yhdelle alueelle tai sijainnin ja syntyvän liikenteen hallinnan kannalta kahdelle tai useammalle pienemmälle alueelle. Määriteltäessä soveltuvat paikat tulee huomioida kaavatilanne ja toiminnallisuus (pysäköinti, siirtymät).

Liikuntalautakunta suhtautuu myönteisesti aloitteeseen seuraavin reunaehdoin:

- Venepaikat toteutetaan kevyellä mallilla, jossa luvitusta ei tarvita
- Kaavallisesti ja toiminnallisesti soveltuvin venepaikka määritellään kalastuskunnan, puisto-osaston ja liikuntapalveluiden yhteisen katselmuksen perusteella
- Liikuntapalvelut osallistuu venepaikkojen rakentamiskustannuksiin materiaalien osalta talousarvion puitteissa (kalastuskunta esittää suunnitelman ja arvion materiaalitarpeesta liikuntapalveluille)
- Kellokosken kalastuskunta ottaa tehtäväkseen venepaikkojen hallinnoinnin ja sopii ylläpitoon, tiedottamiseen ja venepaikkojen laskutukseen liittyvistä yksityiskohdista liikuntapalveluiden kanssa.

Päätös

Päivitetty: 22.02.2012

« Takaisin