Koulumatkan vaarallisuus

Aloite tehty:
15.08.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunta on luokitellut vaaralliseksi koulumatkaksi Kellokosken Linjatien, välillä Vanha Valtatie-Vanha Lahdentie, mutta kuljetus on myönnetty ainoastaan ala-asteen ajaksi. Linjatiellä asuvat ylä-asteikäiset joutuvat kulkemaan koulumatkan samaa tietä pitkin Kellokosken ylä-asteelle ilman kuljetusta. Syksy/talviaikaan olosuhteiden muuttuessa huonommiksi esim.aura-autojen ajaessa ei ole paikkaa mihin väistää. Kävely tapahtuukin ajoväylällä puutteellisessa katuvalaistuksessa. Liikennemäärät ovat myös kasvaneet alueella uusien asuinalueiden valmistuessa. Tuusulan kunnanhallitus on todennut kokouksessaan jo 9.11.2009, että Linjatie on kevyen liikenteen liikenneturvallisuuden kannalta vaarallisen kapea.
Ehdottaisinkin, että Linjatiellä asuville peruskoulua käyville myönnettäisiin koulukuljetus koko perusopetuksen luokat 1.-9 ajaksi, koulumatkan vaarallisuuden perusteella, kunnes kevyen liikenteen väylä saadaan rakennettua. Toivon asian pikaista käsittelyä Linjatiellä asuvien ylä-aste ikäisten jo aloitettua koulunsa.

Käsittelyvaiheet

16.8.2011: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 9.12.2011 § 107: käsitelty

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimi on 22.9.2011 pyytänyt Keski-Uudenmaan poliisi-laitokselta arviota koulumatkan vaarallisuudesta yläkouluikäiselle reitillä Tuusulan linjatiellä välillä Vanha Valtatie - Vanha Lahdentie. Keski-Uudenmaan poliisilaitos on antanut 21.11.2011 arvion koulumatkan vaaralli-suudesta.

Linjatiellä suoritetuista poliisin nopeusvalvonnoissa 2009-2010 ja 2011 no-peusylityksiä on tapahtunut 11,1% valvontapisteen ohi ajaneista ajoneuvois-ta. Prosentuaalinen osuus on lievästi alhaisempi kuin verrattuna muutoin teh-tyihin valvontoihin Kellokosken alueella 2010-2011.

Poliisin suorittamien valvontaotosten pohjalta liikennemäärissä voi esiintyä suurtakin ajallista vaihtelua viikonpäivän ja kellonajan suhteen. Valvonta-otosten pohjalta ja tämän hetkisen arvion mukaan liikenneturvallisuudessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta kolmen viime vuoden sisällä. Poliisin rikosilmoitus- ja onnettomuustilastot ovat samansuuntaisia.

Kuitenkin 17.11.2011 tehdyn nopeusvalvonnan yhteydessä poliisi teki Linja-tietä koskien muutamia havaintoja.

Huomiot:
- Linjatien pientareet ovat kauttaaltaan lähes olemattomat
- Linjatien varrella on laaja uusi omakotitaloalue (lapsiperheitä paljon?)
- Linjatien valaistus on keskeneräinen
- Linjatien kapeus paikoitellen huolestuttava tarkastellen esimerkiksi tilan-netta jossa isojen kuorma-autojen kohtaaminen sekä samaan hetkeen osuvien mahdollisten jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden sujuva/turvallinen liiken-nöinti.

Poliisin näkemys on, että erityisesti pimeän vuodenaikana Linjatien osalta tie ei tällä hetkellä poliisin arvion mukaan täytä ”kouluturvallisen tien” kriteeriä teknisesti vaikkakin poliisin nopeusvalvonta- ja rikostilastot ovatkin näyttä-neet lievää laskua 2009 luvuista ylinopeustapausten suhteen.

Edellä esitetyt seikat huomioon ottaen poliisi jättää päätöksen tekijälle har-kintaan, voidaanko koulumatkaa pitää perusopetuslain 32 §:n tarkoittamana vaarallisena koulumatkana yläkouluikäiselle.

Koulukuljetusperusteet on määritelty Tuusulan kunnan koulukuljetusoppaas-sa lv 2011- 2012, jonka kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt ko-kouksessaan 11.5.2011 (§ 37). Koulutuskuljetusoppaan liitteenä on listaus vaarallisiksi luokitelluista teistä. Tuusulan kunnan koulukuljetusopas on näh-tävillä kunnan www-sivuilla.

Linjatie on ennestään luokiteltu vaaralliseksi esi- ja alakouluikäisille. Ope-tuspäällikkö puoltaa Linjatien välillä Vanha Valtatie - Vanha Lahdentie luo-kittelemista vaaralliseksi myös yläkouluikäisille oppilaille.

Ehdotus

Ksj    Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää

-    että Linjatie välillä Vanha Valtatie - Vanha Lahdentie luokitel-laan vaaralliseksi koulutieksi 1-9 luokan oppilaille

-    katsoa Anja Branderin aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös    Ehdotus hyväksyttiin.

 

Päivitetty: 16.12.2011

« Takaisin