Lahelan Tertun parkki-alueen hyödyntäminen asukkaiden liikuntaharrastusten tukemiseksi

Aloite tehty:
28.08.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Lahelan Tertun parkkialue on mitoitukseltaan suunniteltu liian suureksi. Parkkialue on päivittäin lähes tyhjä, muutamaa henkilöautoa ja rekkaa lukuunottamatta. Öisin parkkialueelle on pysäköity vain rekkoja ja työkoneita, jotka saattavat seistä alueella useampia päiviä. Parkkialue jakaantuu kivetyksillä kolmeen osaan, joista vähintään yksi on vapautettavissa muuhun käyttöön. Alue on saatava asukkaiden hyötykäyttöön.
1. Ehdotan, että Lahelan Tertun parkkialueen Lahelantiestä kauimpana oleva osa-alue suljetaan moottoriliikenteeltä ja vapautetaan asukkaiden liikuntakäyttöön. Ehdotuksellani viittaan asukkaiden vuonna 2004 tekemään kuntalaisaloitteeseen, jossa haluttiin säilyttää silloisissa suunnitelmissa leikkipuiston yhteydessä oleva pelikenttä. Tämä ei kuitenkaan ollut kaavamääräysten vuoksi mahdollista vaikka suurin osa alueen asukkaista puolsi kentän tekemistä.

2. Ehdotan myös, että kyseinen alue jäädytetään luistelukentäksi talvella ja asiaa kiirehditään niin, että kenttä olisi kaikkien käytössä jo tulevana talvena. Tämä ratkaisu hyödyttäisi sekä päiväkotia että koteja. Tämän lisäksi kasvavalla Vaunukankaan koululla olisi mahdollisuus laajentaa liikuntatuntitoimintaa talvella myös tälle alueelle.

3. Vaihtoehtoisesti ehdotan sitä, että aluetta aletaan pikaisesti kehittää niin, että se antaa asukkaille muita liikuntamahdollisuuksia, esimerkiksi jokin tavallinen pelikenttä, minigolf tai jopa ulkopingispöydät ja suljetaan moottoriajoneuvoliikenteeltä.

Sekä vaihtoehdot 2 että 3 palvelisivat asukkaiden tarpeita mitä mainioimmin ja nostavat asumisviihtyvyyttä ja tukevat sekä lasten että aikuisten yhteistä harrastustoimintaa. Lisäksi kunnan omat toimipisteet lähialueella hyötyisivät ratkaisusta varmasti.


4. Jos kuitenkin aloitteestani huolimatta, päädytte mahdollisuuteen, jossa parkkialue säilytetään nykyisellään, toivon ratkaisua sille, miten alueesta tehdään lapsille turvallinen, koska lapset käyttävät parkkialuetta pyöräilyyn ja skeittailuun sekä liikkuvat leikkipuiston ympäristössä laajalla alueella. Tällä hetkellä suurin käyttö on niillä muutamalla rekalla, työkoneilla sekä ilta- ja yöaikaan painottuneella epämääräisellä moottoriliikenteellä joka ei noudata alueen liikennesääntöjä tai muita järjestyssääntöjä, vaan roskaa ja aiheuttaa toiminnallaan suuria vaaratilanteita lähistöllä liikkuville lapsille ja itselleen. Alueen toteutunut järjestely antaa siihen mahdollisuuden. Tästä käytännön esimerkkinä mm. leikkipuiston ympärillä ja parkkialueella talvella ”jäärallia” ajavat autot. Valitettavasti aluetta käytetään viikoittain milloin mihinkin sille sopimattomaan tarkoitukseen, mm. kova musiikin soittaminen ja roskaaminen, jolloin roskat leviävät lähitonttien alueille.

Vähintä mitä voi tehdä, on sulkea ainakin osa parkkialueesta puomilla, jotta rallia ei pääse ajamaan.

Kuitenkin painotan sitä, että tärkeintä olisi rakentaa asukkaille erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja Lahelan Tertun turha autojen parkkialue antaisi tähän hyvä mahdollisuuden.

Sarianna Laitinen

Käsittelyvaiheet

29.8.2011: Teknisen toimialan sekä kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
29.8.2011 suunn.pääl. P. Juholalle tiedoksi
Liikuntalautakunta 9.12.2011 § 37: käsitelty

Vastaus

Liikuntalautakunnan vastaus aloitteeseen:

Asemakaava:

”Lahelantertulle johtavan Terttuseljankujan itäpuolella oleva pysäköintialue on merkitty lainvoimaiseen asemakaavaan yleiseksi pysäköintialueeksi. Py-säköintialue rajoittuu pientalojen kortteliin 2239, Terttuseljan leikkipuistoon (asemakaavassa VK) ja pohjoisessa kapeahkoon virkistysalueeseen Lahelan-tien laidalla. Mikäli nykyisen yleisen pysäköintialueen alueelle halutaan to-teuttaa sellaisia liikunta- tai virkistystoimintoja, jotka edellyttävät rakennus- tai toimenpidelupaa, tulee laatia kaavamuutos tai saada poikkeamislupa, koska ko. toiminnot eivät ole asemakaavan mukaisia.”

Liikuntapalvelujen tuottamat ulkojääpalvelut suoritetaan ostopalveluna Joke-lan Lepolan jääalueita lukuun ottamatta. Ulkojäiden ylläpidon painotus on kouluilla ja erityisesti suurten koulujen merkitystä painotetaan kategorioin-nilla. Kategorioinnilla pystytään varmistamaan isojen kenttien ylläpito heik-koina talvina. Ulkojäiden ylläpito kilpailutetaan seuraavan kerran vuonna 2012 ja kilpailutuksessa koulujen läheisyydessä olevat kentät ja alueellinen merkitys ovat painopistealueita.

Liikuntapalvelujen hallinnassa ja ulkojäädytysohjelmassa oleva kenttälista päivitetään tarkoituksenmukaisesti ja liikuntapalveluille osoitettuja määrära-hoja vastaaviksi. Tällä hetkellä Lahelan alueella ulkokenttiä jäädytetään Vaunukankaan koululla (Kategoria 1), Nahkelan koululla ja Lahelanniityssä (Kategoria 2). Lisätietoja ulkojäiden hoitamisesta ja kentistä löytyy osoit-teessa www.tuusula.fi/pallokentat.

Rakennettaessa pienkenttiä tulee mahdollisuuksien mukaan toteuttaa samassa yhteydessä vesipisteet paikallisen jäädyttämisen mahdollistamiseksi. Kun kentällä on oma vesipiste ja aurausvälineitä, esimerkiksi paikallisella asukas- tai vanhempien yhdistyksellä on mahdollisuus ylläpitää kenttää. Liikuntapal-velut osallistuu näissä tapauksissa jäädytyksessä tarvittavan välineistön han-kintaan ja varustamiseen.

Liikuntapalvelut on mukana kunnan liikuntaolosuhteita koskevassa kehitys-työssä, jonka tarkoituksena on rakentaa lähiliikuntapaikkoja erityisesti kou-lujen ja päiväkotien yhteyteen. Työn tavoitteena on rakentaa 1-3 lähiliikun-tapaikkaa vuosittain, vuonna 2012 toteutetaan lähiliikuntapaikat Hyrylän koulukeskuksen, Paijalan koulun ja Ruukin koulun yhteyteen.

Lähiliikuntapaikkoja rakennetaan ja varustetaan myös leikkipuistojen ja asuinalueiden läheisyyteen. Vuonna 2011 kunnan tekninen toimi rakensi mm. miniareenan ja ulkokuntovälinepaikan Lahelan Toukkapuistoon. Suun-niteltaessa leikkipuistoja ja viheralueita tulee huomioida riittävät mahdolli-suudet ja aluevaraukset niiden kehittämiselle liikunnan näkökulmasta.

Liikuntapalveluilla ei ole suunnitelmissa ottaa aloitteessa olevaa aluetta jää-dytyksen piiriin eikä kyseessä olevan paikoitusalueen kehittäminen ole lii-kuntapalveluiden näkökulmasta ensisijainen kehittämiskohde.

Ehdotus 
   
Lip    Liikuntalautakunta päättää

-     hyväksyä annetun selvityksen Sarianna Laitisen tekemään aloitteeseen.

- - -

Puheenjohtajan annettua esittelyvuoron, esittelijä ehdotti seuraavaa lisäselvitystä aloitteen kohtaan 4. lisättäväksi edellä olevaan selvitykseen:

Terttuseljankujan länsipuolelle sijoittuva yleisen pysäköinnin alue (LP-alue) on ainoa laatuaan Lahelankankaan alueella. LP-alue on suunniteltu siten, että käytettävissä oleva pinta-ala on hyödynnetty mahdollisimman tehokkaasti. Alueella on hieman alle 70 pysäköintipaikkaa. Laajoille yleisen pysäköinnin alueille on tyypillistä, etteivät ne normaalitilanteessa ole täysin pysäköinti-käytössä. Alueiden mitoituksessa tähän myös pyritään, jotta alueita voidaan erityistilanteissa käyttää myös normaalia suuremman ajoneuvomäärän pysä-köintiin. Monitoimitalo Lahelan tertussa järjestettävien tapahtumien ja tilai-suuksien kannalta on tärkeää, että alueella on kapasiteetiltaan riittävä pysä-köintialue, jolle pysäköinti ohjautuu. Samalla LP-alue tarjoaa pysäköintika-pasiteettia koko sen muullekin vaikutusalueelle.

LP-alue on suunniteltu siten, että sen eteläisin kulma on alueen matalin kohta. Pysäköintikentän sadevedet valuvat näin alueen eteläreunaa kohti. Vesi kerätään kuuden kaivon kautta, joista enemmistö sijoittuu LP-alueen etelä-osaan. Mm. eteläkulman matalimpaan kohtaan on sijoitettu sadevesiviemärin kaivo. LP-alueelle on kaksi ajoyhteyttä Terttuseljankujalta. Ne mahdollistavat mm. LP-alueen läpi ajamisen. Pysäköintialue on toiminnaltaan ja tilan-käytöltään tehokas kun itse LP-alueen sisällä vältytään tilan varaamiselta kääntöpaikalle. Erityisesti henkilöautoja suurempien ajoneuvojen osalta lä-piajettavuus on tässä tapauksessa myös edellytys alueen toimivuudelle. LP-alueen eteläisen osan jäädyttäminen tai muu käyttö tai eteläisen liittymän sulkeminen ei näin ollen tule kyseeseen.

Päätös    Liikuntalautakunta päätti hyväksyä annetun selvityksen ja sen lisäyksen Sa-rianna Laitisen tekemään aloitteeseen.

Päivitetty: 16.12.2011

« Takaisin