Savuton Tuusula

Aloite tehty:
21.09.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Reilu vuosi sitten minulla oli mahdollisuus vierailla Los Angelesin naapurikaupungissa Glendalessa, Californiassa. Koin suuren yllätyksen, Glendale oli "No smoking city". Tämä noin miljoonan asukkaan kaupunki todellakin oli kaduillakin savuton, tietenkin oli muutamia suoja paikkoja, joissa oli oikeus siististi savutella, häiritsemättä ketään ohikulkijaa. Kieltoa valvottiin 500 € sakolla ja homma todellakin toimi.
Tämä muistui mieleeni, kun tänään oli ulkoiluttamassa koiraani Kirkkotiellä, jonka oli vallanneet paikallisen oppilaitoksen oppilaat, katu oli siivottomassa kunnossa ja oli lähes mahdotonta ohittaa nämä "tupruttelijat". Tuusula voisi olla Suomen ensimmainen kunta, joka julistautuu savuttomaksi. Teko olisi rohkea ja esimerkillinen koko maassamme ja saisimme runsaasti positiivista julkisuutta. Tietenkään sakon ei tarvitse olla mikään 500 €, mutta 50 €, olisi hyvä kannuste kohti terveellisempää huomista.
Ollaan Tuusulassa rohkeita ja aloitetaan savuttomuus, miksi leikkiä terveydellä.

Käsittelyvaiheet

22.9.2011: Henkilöstön kehittämispäällikölle valmisteltavaksi
7.11.2011: Aloite käsitelty

Vastaus

Tupakkalaki muuttui lokakuussa 2010 ja nyt laki kieltää tupakoinnin yhä laajemmin sisätilojen lisäksi myös ulkoalueilla. Tällaisia ovat mm. päivähoidon, perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen, lukio-opetuksen, oppilasasuntoloiden ja alaikäisten käytössä olevien leirikeskusten ulkoalueet. Tuusulan kunta noudattaa tupakkalain rajoituksia omien toimipaikkojensa osalta. Kunnan alueella toimivien muiden oppilaitosten osalta voimme jatkossa yhteistyössä niiden johdon kanssa pyrkiä yleisillä alueilla tapahtuvan tupakoinnin haittojen torjumiseen.

Tupakoimattomuuden edistämiseksi monet kunnat ja kaupungit ovat tehneet savuton kunta -periaatepäätöksiä, samoin ovat toimineet sairaanhoitopiirit ja osa oppilaitoksista. Kuntaliiton tilaston mukaan vuoden 2011 alkuun mennessä 106 kuntaa on julistautunut savuttomaksi. Päätöksiin on usein sisältynyt tupakoimattomuutta edistäviä toimenpiteitä, joilla tavoitellaan esimerkiksi kunnan henkilöstön savuttomuutta työaikana tai lisätään lasten ja nuorten parissa tehtävää valistustyötä tupakoinnin lopettamiseksi tai aloittamatta jättämiseksi.

Tuusulan kunnassa on valmisteilla tupakointia koskeva ohje henkilöstölle ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Kunnan toimipisteiden sisäänkäynneissä on tupakointikielto -kylttejä. Savuton Tuusula -periaatepäätöstä ei ole tällä hetkellä valmisteilla. Suomessa tupakointi tiukentuneesta lainsäädännöstä huolimatta ei ole yleisesti kielletty tai määritelty rikoslaissa, joten luvallisilla paikoilla tapahtuvaa tupakointia voidaan pitää perustuslain tarkoittamana perusoikeutena, johon kunnallishallinto ei voi säätää omia kuntakohtaisia rangaistuksiaan.

Päivitetty: 07.11.2011

« Takaisin