Vanhan Valtatien (1456), Koulutien (1453) ja Kirvesmihentienristeysalueen jalankulkuturvallisuuden parantaminen

Aloite tehty:
15.11.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kellokosken alueen liikennemaärät ovat lisääntyneet huomattavasti voimakkaan asuinrakentamisen vuoksi. Alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä, mistä johtuen
jalankulku- ja kevyen liikenteen turvallisuus vaatii aiempaa enemmän huomiota. Asia on herättänyt asukkaiden keskuudessa paljon keskustelua ja huolta. Tilanteen on arveltu olevan virkamiehille haasteellinen, koska Vanha Valtatie on ilmeisesti ns. valtion tie. Tämä ei kuitenkaan ole perustelu sille, ettei kunnan alueella sijaitsevalle, huomattavan turvallisuusriskin aiheuttavalle paikalle tehtäisi parannuksia.
Saman tieosuuden turvallisuutta koskevia kuntalaisaloitteita on tehty aiemminkin, tosin näissä on keskitytty erityisesti Carlanderintien ja Vanhan Valtatien risteysalueeseen.
Tuusulan kunnan internetsivujen mukaan asian käsittely on kesken. Ensimmäinen aloite on tehty tammikuussa 20 10.
Monet koululaiset joutuvat päivittäin ylittämään otsikossa mainitun risteyksen ja vuodenparin sisällä koulunsa aloittaa yhä useampi Savikulman alueen lapsi. Samalla risteysalue on jopa aikuiselle erittäin hankala ja vaarallinen ylitettävä. Lyhyen ajan sisalla paikassa on sattunut myös useita peltikolareita. Jalankulkijoiden kannalta erityisen ongelmallista on paikan erittäin heikko näkyvyys sekä ajonopeudet, jotka ovat keskimäärin arviolta 60-70km/h luokkaa.
Ehdotamme joitakin, maallikon näkökulmasta toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja:
1. liikennevalo ns. painonapilla (kuten Ruukin koulun kohdalla)
2. suojateiden keskisaarekkeet ja/tai korotettu suojatie
3. 40km/h nopeusrajoitusalueen jatkaminen ja nopeusvalvontakamera
Myös kevyen liikenteen ali- tai ylikulkumahdollisuudesta on keskusteltu, mutta tämä on ilmeisesti maankäytön puolesta varsin haastellista.
Mikäli esitettyjä toimenpiteita tai vastaavia turvallisuusparannuksia ei suoriteta, osoittavat turvallisuutta koskevat kuntalaisaloitteet mahdollisissa onnettomuustapauksissa vastuullisten virkamiesten välinpitämättömyyden. Vaadimme pikaisia ja huolellisesti suunniteltuja toimenpiteitä.

Käsittelyvaiheet

16.11.2011: Teknisen toimen valmisteltavaksi
16.11.2011 J-M. Laaksolle valmisteltavaksi
28.11.2014 Suvi Niemi vastannut sähköpostitse

Vastaus

Vanha valtatie on ELY-keskuksen hallinnoima maantie ja laajemmat parannustoimenpiteet saattavat vaatia tiesuunnitelman. Lisäksi mahdollisten parannustoimenpiteiden yhteydessä ELY-keskus tulee todennäköisesti ehdottamaan tien muuttamista kunnan kaduksi.

Tällä hetkellä Tuusulan kunta pyrkii välttämään maanteiden ottamista kaduiksi, etenkin tässä kohteessa, kun tie ja sen rakenteiden kunto voivat aiheuttaa kunnalle huomattavia kustannuksia.

Vanhan Valtatien (1456), Koulutien (1453) ja Kirvesmiehentien liittymäalue on kuitenkin yksi Tuusulan liikenneturvallisuussuunnitelman kohteista. Koska tässä risteää kaksi ELY:n hallinnoimaa maantietä, on parannusten toteutusvastuu ensisijaisesti ELY:llä.

Maankäytön suunnittelu alueella on kesken ja laajamittaisemmat parantamistoimenpiteet tulee teknisen toimen näkemyksen mukaan jättää siihen vaiheeseen, kun liittymäalueen maankäyttö on kaavoituksen myötä selkeytynyt.

Päivitetty: 28.11.2014

« Takaisin