Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja turvakodin perustaminen

Aloite tehty:
25.11.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Suomi on kansainvälisesti sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseen ja väkivallan uhrien auttamiseen muun muassa YK:n Naisten oikeuksien sopimuksessa ja Pekingin toimintaohjelmassa sekä Euroopan neuvoston sopimuksissa. Kansallisesti olemme hyväksyneet Sisäisen turvallisuuden ohjelman, jossa puututaan myös väkivaltakysymyksiin, sekä Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman.

Me allekirjoittaneet toteamme huolestuneina, että naisiin kohdistuva väkivalta on myös omassa kunnassamme ja lähialueella merkittävä ihmisoikeusongelma. Keski-Uudenmaan poliisin tietoon oli tämän vuoden lokakuun puoliväliin mennessä tullut Tuusulasta 76 ja Tuusula, Kerava, Järvenpään alueelta yhteensä 275 pahoinpitelyrikosta, joissa pahoinpitelyn kohteena oli nainen. Koko vuonna 2010 alueen vastaava luku oli 270 eli nousua on tapahtunut. Perheen sisäisestä väkivallasta tulee Keski-Uudenmaan sosiaalipäivystykseen ilmoituksia lähes viikoittain. Lähisuhdeväkivallan kohteena on useimmiten nainen ja mahdollisesti myös lapset. Kaikki tämä osoittaa, että naisiin kohdistuvan ja perheväkivallan ehkäisyyn on panostettava nykyistä enemmän.

Lähisuhdeväkivaltaa ja muuta väkivaltaa kokeneet ja kiireellistä lyhytaikaista apua tarvitsevat naiset ja heidän lapsensa ohjataan Keski-Uudenmaan sosiaalipäivystyksestä ensisijaisesti turvaan jonkun läheisensä luokse. Lähimmät turvakodit sijaitsevat Vantaalla ja Lahdessa. Kriisiapua annetaan Hyvinkään kriisikeskuksessa ja Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä. Mielestämme väkivallan uhreiksi joutuneille naisille tarvittaisiin Tuusula, Kerava, Järvenpään alueella turvakoti, jossa on asiantunteva henkilöstö ja jota varten on osoitettu asianmukaiset taloudelliset voimavarat.

Tänään, YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä, me allekirjoittaneet vaadimme, että Tuusulan kunta laatii osaksi turvallisuussuunnitelmaansa väkivaltatyön toimintamallin ja ryhtyy, mahdollisesti yhteistyössä Järvenpään ja Keravan kaupunkien kanssa, parantamaan naisiin kohdistuvan ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyä sekä väkivallan uhrille annettavaa apua ja tukipalveluita muun muassa seuraavasti:
- nimetään kuntaan väkivaltatyön yhdyshenkilö
- perustetaan kuntaan moniammatillinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn koordinaatiotyöryhmä
- varmistetaan alueelle riittävät palvelut, joilla tarjotaan sekä akuuttia että pitkäkestoista apua ja tukea väkivallan kohteiksi joutuneille naisille ja lähisuhde- ja perheväkivallan uhreille
- järjestetään alueelle asianmukaiset turvakotipalvelut.

Käsittelyvaiheet

1.12.2011: Johtoryhmän valmisteltavaksi
7.12.2011 Johtoryhmä: Sosiaali- ja terveystoimialan valmisteltavaksi
28.2.2012 Marja-Liisa Palosaaren antama vastaus aloitteeseen julkistettu
28.2.2012 Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan väkivallan ehkäisytyön yhdyshenkilöksi on nimetty sosiaalityön päällikkö Marja-Liisa Palosaari.

Vuonna 2007 tehdyn valtuustoaloitteen pohjalta Tuusulan kunnassa on laadittu Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintaohjelma, joka hyväksyttiin sekä sosiaali- ja terveyslautakunnassa että kasvatus- ja koulutuslautakunnassa 9.12.2009. Valmistelutyöstä vastasi keskeisten toimijoiden moniammatillinen yhteistyöryhmä, jossa oli edustus varhaiskasvatuksesta, sosiaalipalveluista, terveyspalveluista ja koulusta.  Työryhmän tavoitteena oli sekä kartoittaa olemassa olevat käytännöt ja niissä ilmenevät puutteet sekä tehdä ehdotuksia toimivampien työkäytäntöjen luomiseksi. Työryhmän edustajat laativat omissa työpisteissään toimintamallit (kaaviokuvan ja lyhyen ohjeistuksen) työntekijän käyttöön väkivaltatilanteisiin puuttumisessa. Sen jälkeen työryhmä tuotti Tuusulan kunnan työntekijöille yhteisen toimintamallin, miten työntekijän tulee toimia tilanteessa, jossa asiakas on kohdannut väkivaltaa tai väkivallan uhkaa tai asiakasvastaanottotilanteessa on väkivallan uhkaa.  Valmistelutyössä olivat mukana myös Hyvinkään Laurea -ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat, jotka laativat materiaalin pohjalta esitteen perhe- ja lähisuhdeväkivallasta sekä tarjolla olevista palveluista yhteystietoineen. Toimintaohjelman liitteissä on lisäksi lähestymiskielto-opas, Tuusulan kunnan lastensuojeluilmoitus -ohje, parisuhdeväkivallan seulonta äitiys- ja lastenneuvolassa -tiedote sekä perhelinkkiesite.

Turvakotihankkeen käynnistämisestä Kuuma-alueelle on tehty 10.10.2011 Tuusulassa valtuustoaloite, jonka kunnanhallitus on lähettänyt edelleen Kuuma-hallitukselle mahdollisia toimenpiteitä varten. Sosiaali- ja terveystoimiala osallistuu turvakotihankkeen selvittämistyöhön yhdessä muiden Kuuma-kuntien kanssa. 

Päivitetty: 28.02.2012

« Takaisin