Jokelan kirjaston lauantain aukioloajan säilyttäminen

Aloite tehty:
31.01.2012
Aloitteen tekijä:
Tuusulan puolesta ry Anni Helasvuo ja Martti Turtola
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me Tuusulan puolesta ryhmän edustajat esitämme, että Jokelan kirjaston lauantain aukioloajan lopettaminen 1.3.2012 alkaen lykättäisiin toistaiseksi ainakin toukokuun 31. päivään 2012 asti. Esitämme, että siihen mennessä uusi kirjastotoimenjohtaja selvittäisi, mitä mahdollisuuksia on jatkaa lauantain aukioloa Jokelan kirjastossa pysyvästi. Kevään aikana olisi hyvä tehdä sekä Jokelassa että Kellokoskella aukioloaikoja koskeva kattava asiakaskysely.

Lauantain aukiolon lakkauttamisella Jokelan kirjastossa on suuri periaatteellinen ja käytännöllinen merkitys. Jokelan asukkaista hyvin suuri osa käy arkisin töissä pääkaupunkiseudulla. Nuorten perheiden vanhemmat palaavat toimestaan yleensä vasta klo 17 aikoihin tai sen jälkeen. Kauppareissujen ja aterioiden jälkeen lapsiperheille ei yleensä jää aikaa enää lähteä klo 19 sulkeutuvaan kirjastoon. Ainoa aika, jolloin lapset saattavat kaikessa rauhassa tutustua kirjastooon ja asioida vanhempineen siellä on lauantai. Pidämme sen vuoksi lauantain aukiolon poistoa erittäin ikävänä asiana.

Monelle varttuneemmallekin paikkakuntalaiselle on lauantain aukiolosta suurta hyötyä ja iloa.

Asia ei koske vain Jokelaa vaan koko Pohjois-Tuusulaa, Linjamäen, Nuppulinnan ja Kellokosken asukkaita. Kirjasto ei ole avoinna myöskään Kellokoskella. Matka Hyrylään kirjastoon lauantaina on yksinomaan kulkuyhteyksien takia hankalaa.

Käsittelyvaiheet

31.1.2012 Kulttuuripalveluiden valmisteltavaksi
20.3.2012 Kulttuurilautakunta § 13: Aloite käsitelty

Vastaus

Kirjaston tulosyksikön palvelutoimintaa hoidetaan kulttuurilautakunnan hyväksymän käyttösuunnitelman mukaisesti. Käyttösuunnitelma sisältää mm. palkkaliitteen mukaisen henkilöstösuunnitelman, joka henkilöstömäärältään, 29 henkilöä, on ollut sama koko valtuustokauden eli vuodesta 2009.

Jokelan kirjastossa henkilöstösuunnitelman ja palkkaliitteen mukainen henkilöstömäärä on neljä. Se on mahdollistanut kirjaston palvelutoiminnan viikoittain maanantaista lauantaihin. Lauantaisin avoinnapidossa on ollut mukana osa-aikainen/määräaikainen tuntityöntekijä (6 t/päivä).

Valtuuston 14.11.2011 hyväksymän vuoden 2012 talousarvion ja taloussuunnitelman jälkeen talousarvion 2012 toimeenpanosta annettiin ohjeistus, jossa palkkauksen kohdalla luovuttiin kunnanhallituksen päätöksen mukaisesta täyttölupamenettelystä (koski kaikkia yli 3 kk työsuhteita). Ohjeistus sisältää mm. kohdan, jonka mukaan ”henkilöstömäärän tulee pysyä henkilöstösuunnitelman ja talousarvion määrittelemällä tasolla.”

Kulttuuripalveluiden tulosalueella ei ole tehty päätöstä Jokelan kirjaston lauantain aukiolon lopettamisesta. Tiukentuneesta henkilöstön palkkaamista koskevasta ohjeistuksesta huolimatta kirjastossa on aikaisempien vuosien tapaan mahdollista toteuttaa palvelutoimintaa kuutena päivänä viikossa. Palvelutoiminnasta vastaa vakinainen henkilökunta ja akuutissa tilanteessa apua on saatavissa pääkirjastosta.

Koska merkittävä osa tuusulalaisista työskentelee kuntarajojen ulkopuolella, mm. pääkaupunkiseudulla, on tärkeää, että heille tarjotaan kirjastopalveluja sekä iltaisin että lauantaisin. Pääkirjastosta ja Jokelan kirjastosta poiketen Kellokoskella ja Riihikalliossa lauantain aukiolo nykyisellä henkilöstöresurssoinnilla merkitsee kirjaston sulkemista yhtenä arkipäivänä.

Vuoden 2012 aikana valmistuu kirjaston palveluverkkoselvitys. Siinä tarkastellaan mm. kirjaston palvelurakennetta ja palveluiden saavutettavuutta sekä määritellään tulevat linjaukset. Aukioloajat ja avoinnapito kokonaisuudessaan kuuluvat selvitettäviin asiakokonaisuuksiin.   

Liitteenä ovat vuoden 2012 talousarvion toimeenpano-ohje sekä kirjaston palkkaliitteen mukainen henkilöstösuunnitelma.  

v. 2012 talousarvion toimeenpano

kirjaston henkilöstösuunnitelma 2012


Päätös

Päivitetty: 11.04.2012

« Takaisin