Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret latukunnostustyöhön liikuntatoimeen

Aloite tehty:
26.02.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan liikuntatoimi kunnostaa latuja ilmeisimmin virka-aikoina ja siksi ladut ovat olleet huonossa kunnossa monesti viikonloppuisin ja varsinkin nyt hiihtolomalla. Juuri siis silloin kun kuntalaisilla olisi aikaa liikuntaan.
Ehdotus: Nuorisotyötekijät/erityisnuorisotyöntekijät (tai etsivä nuorisotyö) voisivat valita syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, jotka ovat vailla työtä ja järkevää toimintaa, oppisopimusprojektiin, jossa nuoret koulutettaisiin latukoneiden käyttöön (kesällä esim. jalkapallonurmien hoito). Tämä koulutettu porukka voisi täydentää virka-ajan ulkopuolella liikuntatointa latukunnossapidossa luonnon aikataulun ehdoilla varsin pienelläkin varoajalla ja etenkin hiihtolomalla, jolloin vakiväki on ansaitulla lomalla.
Nuorille täytyy tietenkin maksaa työstä asiaankuuluva palkka. Lisäksi nuori kokee itsensä tarpeelliseksi ja joutuu kantamaan hänelle annetun vastuun.
Ja kuntalaisena saisin nauttia liikuntatoimen perustehtävän toteutumisesta ja kokea liikunnan iloa ja joku toinen ehkä intoutuu liikuntaharrastajaksi myöskin.

Käsittelyvaiheet

27.2.2012: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
28.3.2012: Liikuntapalveluiden valmisteltavaksi
2.3.2012: Liikuntapäällikkö Risto Kanerva vastannut kirjeellä

Vastaus

Kunnossapidettäviä ja liikuntapalveluiden vastuulla olevia reittejä ovat mm. urheilukeskus, Karhunkierros, Golfkenttä, Tuusulanjärvi, Annivaara/Taistelukoulu, Riihikallio ja Metsäntutkimuslaitos. Tämän lisäksi liikuntapalvelut tekevät latuja erikseen sovittaessa koulujen ja päiväkotien läheisyyteen. Etäisyydet ovat suuria ja työntekijäresursseihin (1 henkilö) nähden ladut ovat kokonaisuudessaan hyvin hoidetut. Naapurikuntien latujen hoitoon käytettävät resurssit ovat vertailun mukaan kaksinkertaiset Tuusulaan verrattuna.

Jaan kuitenkin mielipiteesi koskien latujen hoitoväliä. Lumisina talvina, jolloin lunta sataa usein on ylläpito erityisen haasteellista. Kovan lumisateen jälkeen koko latuverkoston avaamiseen kuluu sääolosuhteista riippuen 2-3 päivää. Liikuntapalvelujen palkkalistoilla on yksi täysipäiväinen reitinhoitaja (Etelä-Tuusulan ladut). Näin yksittäiset kokemukset latujen hoitamattomuudesta ovat ymmärrettäviä em. syistä. Pohjois-Tuusulassa latujen ylläpitoa tehdään pääasiassa yhdistyksien ja kunnan välisten sopimusten pohjalta.

Ehdotuksesi lisätyövoiman käyttämisestä reittien hoitamisessa on ollut esillä liikuntatoimessa. Latujen hoitoon tarkoitettu kunnossapitokalusto on kuitenkin sellaista, että sen käyttäminen edellyttää ammattitaitoa ja laajaa perehdyttämistä tehtävään. Kalustoa saa käyttää vain koulutettu tai pitkän kokemuksen vastaavista tehtävistä omaava henkilö. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret tulee huomioida erilaisilla tavoilla osana toimialojen välistä yhteistyötä mutta latujen ylläpitoon tarvittavan kaluston käytössä tarvitaan erityisosaamista ja teknistä ammattitaitoa.

Päivitetty: 11.04.2012

« Takaisin