Tuusulan terveyskeskuksien vastaanottojen jonotusaikojen lyhentäminen

Aloite tehty:
26.03.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kuntalaisen aloite 26.3.2012 Tuusulan kunnalle terveyskeskuksista, aloitteen esittämilläni toimenpiteillä poistetaan lääkärien vastaanottoaikojen kohtuuttomat jonotusajat ja terveyskeskuslääkärien vajaus terveyskeskuksissa.

Tuusulan Terveyskeskuksien huomattavan pitkät jonotusajat, kuntalaiselle ovat käsittämättömän pitkät, jopa 3 viikkoa eli 21 päivää ( tieto on 26.3-12 Jokelan terveyskeskuksesta).

Ongelmat ovat päättäjien mukaan se, että lääkäreitä on Tuusulan terveyskeskuksissa liian vähän terveyskeskusten väestömäärään nähden. Lääkäreitä puuttuu Tuusulan terveyskeskuksista viranhaltiatietojen mukaan 6 kpl.

En epäile Sosiaali- ja terveystoimen pätevyyttä Tuusulan kunnassa mutta muistutan, samat ongelman olivat jo ”päällä” muutama vuosi sitten. Silloin päättäjät tekivät opintoretken Sipooseen ja Tuusulan päättäjille annettiin tietoa, miten oli menetelty, että kyseiset ongelmat (pitkät jonotusajat, lääkäripula) poistettiin Sipoossa.

Opinto- ja tutustumisretki Sipoon terveyspalveluihin ei valitettavasti koskaan parantanut Tuusulan tilannetta, vaan ilmoitettiin Tuusulan päättäviltä tahoilta, ”ettei Sipoon malli sovi Tuusulalle”.

Koska jonotus- ja lääkäri tilanne on KAIKISSA Tuusulan terveyskeskuksissa on edelleen yhtä huono, esitän aloitteellani ns. Sipoon mallin ottamista käyttöön pienellä muutoksella, että omalääkärijärjestelmä säilyy niille, jotka sitä haluavat.

Ja tämän aloitteen palvelut on tuotettava kunnan omana työnä ja maksuttomana.

Käsittelyvaiheet

27.3.2012 Sosiaali- ja terveystoimialalle valmisteltavaksi
28.3.2012 A. Harve vastannut aloitteen tekijälle sähköpostitse

Vastaus

Vastaanoton jonotusajat ovat pitkät, mutta kuiteinkin hoitotakuun puitteissa. Hoidontarve voidaan suorittaa samana päivänä. Kiireelliset tapaukset voidaan hoitaa lääkärin vastaanotoilla tai päivystyksessä saman päivän aikana ja ei kiireellinen hoito voidaan aloittaa kolmen kuukauden sisällä.

Tuusulan kunta on ryhtynyt toimiin vastaanottojärjestelmän parantamiseksi ja tehostamiseksi. Toiminta alkaa ns pilottina Hyrylän pääterveysaseman vastaanotoilla tämän kevään aikana. Osassa vastaanottoja toimitaan työparimalliperiaatteella ja osassa toimitaan tiimimalliperiaatteella. 

Kuntaan on perustettu 2 uutta lääkärinvirkaa ja 4 uutta sairaanhoitajan tointa. Näissä malleissa puretaan katuosoitteeseen perustuva väestövastuu järjestelmä, mutta paljon terveyskeskuksen palveluja tarvitseville luodaan listautumismahdollisuus, jolloin tietynlainen omalääkäri säilyy (vastannee ehdotustanne, ”omalääkärijärjestelmä säilyy niillä, jotka sitä haluavat”). Alueellinen vastuu säilyy.

Osa työstä siirtyy sairaanhoitajille, mutta pyrkimyksenä on se, että sairaanhoitajilla on mahdollisuus saada lääkäri paikalle potilaskäynninkin aikana, jos tila sitä edellyttää. Merkittävään lääkärin vastaanottoaikojen lisäykseen pyritään.

Koska virkaehtosopimuksen mukaisesta väestövastuujärjestelmästä luovutaan, joudutaan myös palkkausjärjestelmä uusimaan. Siinä pyritään järjestelmään, jolla lääkärit saadaan sitoutumaan Tuusulan terveyskeskukseen ja mahdollistetaan myös osa-aikainen työ, joka perinteisessä väestövastuutyössä on ollut hankala järjestää. 

Vastaanottojärjestelmän muutos on suuri työ. Siihen on tehtävä valtavasti pohjatyötä ja suunnitelmaa ja muutos vaatii myös koko henkilökunnan koulutusta. 
Kokemuksien perusteella luodaan uusi vastaanottojärjestelmä koko kuntaan, myös Kellokoskelle ja Jokelaan, mutta kokeilu- ja harjoitusvaihe toteutetaan Hyrylässä.

Koska uuden vastaanottojärjestelmän luominen on käynnissä, emme voi tässä tilanteessa ottaa käyttöön Sipoon mallia edes kokeiluun.

Viimeisenä asiana ehdotatte toiminnan järjestämistä omana toimintana ja maksuttomana. Omaan toimintaan pyritään. 
Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaan.  Helsinki selvittää vastaanottopalvelujen maksuttomuuden vaikutuksia.  Vuonna 2014 tulee voimaan terveydenhuoltolain kohta, joka mahdollistaa valitsemaan minkä tahansa terveysaseman myös kuntarajojen ulkopuolelta. 

Jos Tuusulassa käynnit olisivat maksuttomia, voisivat jonot merkittävästi kasvaa ulkokunnista tulevan kysynnän perusteella. Ainakin on odotettava Helsingin selvitys asiasta.

Päivitetty: 12.04.2012

« Takaisin