Mopoliikenteen siirtäminen pois pyörätieltä

Aloite tehty:
13.08.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Viittaus puhelinkeskusteluun: Suutari-Jääskö / Kaija 13.8.2012

Esitän, että mopoliikenne kielletään Lahelantien viereisellä pyörätiellä, välillä Sointulantie - Nahkelantie ja Nahkelantien viereisellä pyörätiellä, välillä Lahelantie - Autionkuja. Lisäksi Mopoliikenne tulisi poistaa pyörätieltä välillä Nahkelantien alikulku (Lahelantien ja Autionkujan välinen) - Vaunukankaan koulu.

Perusteluna esitykselleni: Mainittu pyörätie on koulutie valtaosalle Vaunukankaan alakoulun oppilaista. Lisäksi reitillä on päiväkoti ja palvelutaloja. Pyörätie on jalankulkunopeudella etenevien käyttäjien aktiivisessa käytössä. Mopoliikenne luo vaaratilanteita. Toisaalta mainitulla alueella valtaosa nopeusrajoituksista on 40 km/h, jota myöskin poliisi kiitettävästi valvoo. Näin mopoilijoiden liikenneturvallisuus ei järjestelystä kärsi; jopa päin vastoin, sillä Lahelantien viereinen pyörätie risteää useiden poikkiteiden kanssa maitulla välillä. Näissä risteyksissä näkyvyys lujaa ajaviin mopoihin on huonompi jos ne etenevät pyörätiellä ajoradan sijasta.

Oulun kaupungissa kaikki mopoliikenne on siirretty pois pyöräteiltä tämän vuoden alusta lähtien. Aihetta lienee tutkittu, valmisteltu ja seurattu siellä, tähän tietoon tutustuminen voisi hyödyttää meitä myös täällä Tuusulassa.

Käsittelyvaiheet

13.8.2012: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi.
17.8.2012: Jukka-Matti Laaksolle valmisteltavaksi.
26.9.2013: Suvi Niemi vastannut sähköpostitse

Vastaus

Tuusulaan on 2012-2013 Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) ohjeistuksen mukaisesti valmistumassa moporeittiselvitys, jossa on laadittu arvio mopoilun nykytilasta Tuusulassa ja suunniteltu kehittämistoimia mopoilun ongelmakohtien ratkaisemiseen.

LVM:n ohjeistuksen mukaisesti mopoilua tullaan siirtämään taajamissa pois jkpp-väyliltä ajoradoille eli uuden linjauksen mukaan mopolla ajoa jkpp-väylillä ei enää sallita. Poikkeuksen muodostavat tiet, joilla nopeusrajoitus on 60 km/h ja joilla on paljon raskasta liikennettä, tien piennar on kapea ja pyörätiellä on vähän käyttäjiä.

Mainitsemassanne kohtaa Lahelantiellä välillä Sointulantie -Nahkelantie mopoilu tulee siirtymään ajoradalle. Mopoilu tulee poistumaan myös välillä Nahkelantien alikulku (Lahelantien ja Autionkujan välinen) - (Vaununkankaan koulu).

Mainitsemissanne kohtaa Nahkelantiellä välillä Lahelantie - Autionkuja mopoilu tulee säilymään kevyen liikenteen väylällä.

Suunnitellut muutokset tulevat voimaan sen jälkeen, kun moporeittiselvitys on virallisesti valmistunut ja siinä suunnitellut muutokset saadaan toteutettua maastossa.

Päivitetty: 26.09.2013

« Takaisin