Perusterveydenhuolto maksuttomaksi Tuusulassa

Aloite tehty:
16.08.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Terveydenhuollon perusperiaate on, että kaikkien pitäisi saada yhtä paljon ja yhtä laadukkaita terveyspalveluja. Tämä ei ole toteutunut Tuusulassa, vaan tässä suhteessa epätasa-arvo lisääntyy kaiken aikaa. Tämä kehitys heijastelee yhteiskunnan yleistä eriarvoistumista.

Julkisen terveydenhuollon leikkaukset ovat johtaneet palvelujen heikentämiseen. Ne ihmiset, joilla ei ole varaa kalliisiin yksityispalveluihin, eivät saa kunnollisia terveyspalveluja. Tällä on oma vaikutuksensa tulotasosta riippuvien terveyserojen voimakkaaseen kasvuun.

Tämän kuntalaisen aloitteen allekirjoittajat vaativat, että kaikille tuusulalaisille turvataan tasavertainen oikeus terveyspalveluihin. Tätä tavoitetta edesauttaa maksuton perusterveydenhuolto.

Maksuttomuuden lisäksi terveydenhuollon resursseja on lisättävä. Terveyspalvelujen rahoitukseen ei saa tehdä leikkauksia. Laadukkaat kunnan itsensä tuottamat terveyspalvelut on turvatta kunnan kaikissa osissa ja perustettava tarvittaessa uusia terveysasemia.

Käsittelyvaiheet

16.8.2012: Sosiaali- ja terveystoimeen valmisteltavaksi
22.10.2012 Johtajaylilääkäri Tuula Kockin antama vastaus aloitteeseen julkistettu
22.10.2012 Aloite käsitelty

Vastaus

Jari Porspakka ja Igor Kopiloff ovat jättäneet otsikon mukaisen kuntalaisaloitteen. Aloite on annettu 16.8.2012 sosiaali- ja terveystoimeen valmisteltavaksi.

Terveydenhuollon asiakasmaksut perustuvat lakiin sosiaali- ja tervey-denhuollon maksuista. Sosiaali- ja terveyslautakunta vahvistaa vuosittain Tuusulassa perittävät asiakasmaksut. Huomattava osa palveluista on maksuttomia asetuksen mukaan (esim. neuvolapalvelut ja alle 18v avosairaanhoidon käynnit). Maksuissa on myös asetuksen mukainen katto. Asiakasmaksut ovat nähtävillä kunnan verkkosivuilla osoitteessa www.tuusula.fi.

Asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää se kokonaan perimättä ta-pauskohtaisen harkinnan perusteella. Asiakasmaksulain 11 momentti velvoittaa alentamaan tai jättämään maksun perimättä silloin, kun se vaarantaa henkilön tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä.

Mikäli asiakasmaksuja ei peritä lainkaan, niin hyvätuloisetkaan eivät maksa palveluista mitään. Asiakasmaksut eivät ole esteenä palveluiden saamiselle, maksujen poistaminen lisäisi kunnan kustannuksia entisestään.

Tuusulassa 21.10.2012

Tuula Kock
johtajaylilääkäri

Päivitetty: 22.10.2012

« Takaisin