Riihikallion lähipalvelukeskuksen aikataulun mukaisen toteutuksen turvaaminen

Aloite tehty:
03.09.2012
Aloitteen tekijä:
Järvinen Aarno / Sosialidemokraattinen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmät
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 27.8.2012 Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen ylimääräisen yhtiökokouksen omistajaohjausta. Kunnanhallituksen päätöksen seurauksena kiinteistöosakeyhtiön hallitus ja toimitusjohtaja erosivat ja lehtitietojen mukaan koko hankkeen eteneminen on vakavasti vaarantunut.

Riihikallion lähipalvelukeskushanketta on valmisteltu useita vuosia ja sen toteutuksesta on kuntaa sitovat sopimukset yhteistyökumppaneiden kanssa. Kunnanvaltuusto on perustellusti odottanut hankkeen etenevän suunnitellussa aikataulussa, koska hanke on erittäin keskeinen kunnan vanhuspalveluiden kannalta. Hankkeen viivästyminen tulisi merkitsemään vakavaa uhkaa kunnan kyvylle vastata vanhusten palveluasumistarpeista ja joka tapauksessa merkittäviä lisäkustannuksia kunnalle.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä edellyttää, että kunnanhallitus tekee pikaisesti tarvittavat päätökset yhteistyösopimuksen sitoumusten noudattamiseksi mm. tytäryhtiön tarvitseman rahoituksen järjestelyistä ja yhtiön hallinnon järjestämisestä. Edullisin ratkaisuhan on kunnan takaama Kuntarahoitus oyj:n laina tytäryhtiölle ja tarvittava väliaikainen rahoitus esimerkiksi kassalainana konserniyhtiölle. Kunnanhallituksen tulee kaikin tavoin varmistaa hankkeen eteneminen valtuustolle aiemmin kerrotun aikataulun mukaisesti. Hankkeen etenemisestä tulee lisäksi informoida valtuustoa seuraavassa valtuuston kokouksessa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 3.9.2012 § 89: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 4.9.2012: Talousjohtajan valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 29.10.2012 § 421: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.11.2012 § 123: Aloite käsitelty

Vastaus

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on edellyttänyt, että kunnanhallitus tekee pikaisesti tarvittavat päätökset yhteistyösopimuksen sitoumusten noudattamiseksi mm. tytäryhtiön tarvitseman rahoituksen järjestelyistä ja yhtiön hallinnon järjestämisestä.

Tuusulan kunta kutsui yhteistyössä muiden osakkeiden kanssa (HOK-Elanto ja R-Kioski) pidettäväksi ylimääräisen yhtiökokouksen. Yhtiökokous pidettiin perjantaina 14.9.2012.  Kokous erotti kunnanhallituksen ohjeistuksen mukaisesti varsinaisten jäsenten erottua heidän tilalleen tulleet varajäsenet ja täydensi hallitusta 4 jäsenellä ja heidän henkilökohtaisilla varajäsenillään. Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Varsinainen jäsen 
Jyrki Kaija
Harri Lipasti
Mauno Lehtinen  
Petri Ahonen  
Juha Eronen  

Varajäsen
Outi Hämäläinen
Tuula Hyttinen
Aarno Järvinen
Ari Nyman
Kari Turkki

Tämän lisäksi kunnanhallitus 27.8.2012 edellytti, että ennen kuin asiaan voidaan lopullisesti ottaa kantaa, kunnanhallitukselle on esitettävä yhtiön liiketoimintasuunnitelma, talous- ja rahoitussuunnitelma sekä riskiarvio.  Kunnanhallituksen omistajaohjuspäätöksen jälkeen kunnan konsernivalvonta tilasi Audiapro Oy:ltä kunnanhallituksen edellyttämät selvitykset. Selvitykset ovat valmistuneet 25.9.2012.

Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskus käynnisti toimenpiteet rahoituksen etsimiseksi osakekaupan toteuttamiselle. Rahoituksen toteuttamiseksi pyydettiin tarjoukset kahdelta eri rahoituslaitokselta. Rahoituslaitokset eivät antaneet lainatarjousta, koska hankkeen valmistelu on osittain keskeneräinen eikä esisopimuksia liiketilojen vuokrauksista ole tehty ja kassavirtalaskelmat puuttuvat.  Syynä kielteiselle päätöksille on myös tämänhetkinen rahalaitoksien kiristynyt luotonantopolitiikka. Samanaikaisesti pyydettiin Kuntarahoitus Oy:tä täydentämään omaa aikaisempaa lainatarjousta, johon kunnan tulee antaa omavelkainen takaus. Lainan ottaisi Koy Riihikallion Lähipalvelukeskus ja osakekauppa toteutettaisiin velattomana.

Kunnanhallitukselle annettiin 1.10.2012 tiedoksi Audiapro Oy:n laatimat selvitykset sekä pyydettiin uudelleen omistajaohjausta osakekaupan toteuttamiseksi.

Kunnanhallitus päätti kuulla Audiapron selvityksen, merkitä tiedoksi Audiapron laatimat selvitykset ja todeta omistajaohjauksena seuraavaa:

”Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskukselle annetaan ohjeeksi noudattaa Audiapron raportin suosituksia. Hankkeen etenemisen varmistamiseksi käynnistetään valmistelu kunnan omavelkaisen täytetakauksen myöntämiseksi Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskukselle liiketilojen osakekaupan ja hankeosuussuoritusten rahoittamiseksi otettavan lainan vakuudeksi alustavasti seuraavilla ehdoilla:

-  laaditaan osakassopimus, joka riittävällä tavalla turvaa vähemmistöosakkaan oikeudet Kiinteistö Oy Riihikallion palvelukeskuksessa
-  ennen takaussitoumuksen allekirjoittamista 1.vaiheen liiketilojen pinta-alasta 80 %:lle tulee olla sitova sopimus vuokraamisesta
-  takausprovisio on 0,80% p.a.
-  täytetakaukselle tulee saada mahdollisimman hyvä vastavakuus.”

Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen hallitus on käynnistänyt seuraavat toimenpiteet hankkeen etenemisen turvaamiseksi:

-  osakassopimuksen laatimisen
-  yhtiöjärjestyksen päivittämisen
-  neuvottelut yhteistyösopimuksen päivittämisestä yhteistyökumppaneiden kanssa
-  neuvottelut sopimuksesta jolla ulkopuolinen toimija etsii sopivat vuokralaisten yhtiön omistamiin tiloihin.

Yhtiön hallitus on valinnut toimitusjohtajan, joka tulee Arenna Oy:stä. Tuusulan kunta on pyytänyt päivitetyt laitatarjoukset Kuntarahoitus Oyj:ltä. Kunnanhallitus käsittelee 29.10.2012 täytetakauksen myöntämistä Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen Kuntarahoitus Oyj:ltä ottamalle 2,81 milj. euron lainalle. Valtuuston päätettävänä asian on tarkoitus olla 12.11.2012.

Näillä toimenpiteillä pyritään takaamaan Kiinteistö Oy Riihikallion Lähipalvelukeskuksen hankkeen eteneminen. Hankkeen toteuttaja on todennut rakentamisen kestävän noin kolmetoista kuukautta.

Päätös

Päivitetty: 20.11.2012

« Takaisin