Oman rakennusyhtiön perustaminen kuntaan

Aloite tehty:
13.09.2012
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Aloitteeni kohteena on perustaa Tuusulan kunnalle oma rakennusyhtiö, tämä siksi, koska yksityisiä rakennusyhtiöitä ei sosiaalinen vuokra-asunto tuotanto suuremmin kiinnosta, ilmeisesti liian pienen voittotuoton takia.

Tuusulan kunnan vuokra-asunto jonossa, on nykytietojen perusteella (viranhaltia tieto) 430 ruokakuntaa, eli 1204 henkilöä).

Jonon määrä on vuosittainen, eli lyhennystä asuntojonossa ei juurikaan tapahdu, siksi on ryhdyttävä sellaisiin toimiin, joilla puretaan Tuusulan kuntalaisten vuokra-asunto
hätää ja jonottamista.

Tänään 13.9.2012 uutisoidun tiedon mukaan myös pääkaupunkimme Helsinki, on myös perustamassa rakennusyhtiön, turvaamaan vuokra-asuntotuotannon.

Käsittelyvaiheet

13.9.2012: Teknisen toimen valmisteltavaksi
20.9.2013: tilakeskuksen päällikkö Jussi Niemi vastannut sähköpostilla

Vastaus

Kunnan tehtävänä on johtaa ja valvoa toteutettavaa asuntopolitiikkaa, ja kunta voi käyttää harkintaansa siinä, miten se järjestää vuokra-asuntojensa omistamisen. Tuusulan kunnassa vuokra-asuntojen omistaminen on järjestetty Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n (Tukuki),  kunnan omistaman vuokrataloyhtiön avulla. Yhtiö on perustettu vuonna 1990. Tukuki toimii rakennuttajana omien vuokra-asuntojensa osalta. Uusia vuokra-asuntoja tehdään siinä määrin kun on käytettävissä soveltuvia rakennuspaikkoja. Tukuki kilpailuttaa aina kohteiden rakentamisen, eikä toistaiseksi  ole ollut ongelmia löytää hankkeiden toteuttamisesta kiinnostuneita rakennusliikkeitä.

Vastauksena aloitteeseen voidaan todeta, ettei uutta yhtiötä Tukukin lisäksi ole syytä perustaa rakennuttamista varten. Tukukille ei ole asetettu tavoitetta ryhtyä rakennusliikkeeksi, koska rakennusliiketoiminta ei sovellu kunnan tai kunnan täysin omistaman tytäryhtiön toimenkuvaan. Rakennusurakoinnin suhteen käytettävissä ovat toimivat yksityiset markkinat ja riittävä tarjonta.

Tilakeskuksen päällikkö Jussi Niemi

Päivitetty: 20.09.2013

« Takaisin