Impilinnan päiväkodin esikoulun toiminta

Aloite tehty:
20.11.2012
Aloitteen tekijä:
Front Aija ja Lindqvist Petra / Lindberg Arto
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Olemme huolestuneita kuinka Tuusulan kunta aikoo vuonna 2013-2014 toteuttaa esiopetusryhmiä päiväkoteihin. Tämän vuotisten tietojen perusteella haluamme ilmaista hyvissä ajoin, kuinka tärkeää on, että Impilinnan päiväkodissa jatkuisi esikoulu myös tulevalla lukukaudel1a. Meidän tahto on, että tulevat esikoululaisemme saisivat jatkaa esikouluajan Impilinnassa.

Lapsen päivähoito- ja esiopetuspaikalla on iso merkitys perheiden arjen järjestämisessä. Päiväkodin vaihtaminen voi esimerkiksi muuttaa oleellisesti matkaa päiväkotiin. Esiopetusikäisellä lapsella voi myös olla päivähoitoikäisiä sisaruksia, jolloin lasten on perusteltua olla samassa päiväkodissa.

Jos tulevat esikoululaiset menettävät tutun hoitohenkilökunnan ja tutut leikkitoverit vuodeksi siirtyessä johonkin muuhun paikkaan esikouluajaksi, saattaa tästä aiheutua huolia niin lapsille kuin aikuisille. Uuteen paikkaan sopeutuminen vie aikaa ja totta on, että tilanteita tulee, että pitää oppia sopeutumaan uuteen, mutta nämä esikoululaiset kokisivat saman asian seuraavana vuotena uudelleen siirtyessään kouluun.

Lapsen sijoittaminen pelkästään esiopetusvuodeksi uuteen päiväkotiin entuudestaan tuntemattomien hoitajien ja hoitolasten joukkoon ei ole millään taval1a pedagogisesti perusteltavissa.

Lasten sosiaaliset suhteet ja turvallisuudentunne kärsivät. Lapsemme ovat saaneet erittäin hyvää päivähoitoa Kellokosken Impilinnan päiväkodissa.

Toivomme, että päätöksiä tehdessä huomioonotatte yllä mainitut asiat ja saamme tuoda lapsia ensi syksynä esikouluun Impilinnan päiväkotiin.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.11.2012 § 126: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 13.11.2012: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.1.2013 § 23: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 28.1.2013 § 37: Aloite käsitelty

Vastaus

Kunnan velvollisuus perusopetuslain mukaan on järjestää lapsille esiopetusta vuotta ennen oppivelvollisuusikää. Esiopetuksen tuntimäärä on 700 t / vuo-dessa ja osallistuminen siihen on maksutonta.  Vanhemmilla on oikeus valita, osallistuuko lapsi esiopetukseen vai ei.

Esiopetukseen hakemisesta säädetään perusopetusasetuksessa:

Esiopetukseen hakeminen (23 a § (30.3.2000/326)

”Esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiope-tuksen järjestämispaikoista, opetuksen alkamis- ja päättymisajankohdasta se-kä siitä, miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.”

Kunnassa perusopetuslain mukaisesta esiopetuksesta vastaa opetustoimi. Sitä järjestetään koulujen yhteydessä olevissa esiopetusluokissa ja päivähoidossa kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa. Kun esiopetusikäisellä on päivä-hoidon tarve, esiopetus järjestetään päiväkodin kokopäiväryhmissä. Tällöin on hoitopaikkajärjestelyissä otettava huomioon päivähoitopaikkojen järjes-tämisvastuu kaikille alle kouluikäisille lapsille.

Tuusulassa on viimeisien vuosien aikana päivähoitopaikkojen hakijoissa kasvanut alle 3-vuotiaiden lasten osuus. Vuoden vaihteessa 31.12.2011 yli 3-vuotiaita lapsia oli 1186 ja elokuussa 31.8.2012 vastaava luku, joka sisälsi uudet esiopetusikäiset, oli 1121. Alle 3-vuotiaita oli vuoden vaihteessa 357 ja elokuussa 2012 pikkulapsia oli 397.

Hoitopaikkojen järjestäminen alle 3-vuotiaille on ollut haastavaa. Tästä joh-tuen ovat kaksiryhmäiset pienpäiväkodit suunnattu pienten lasten päivähoi-topaikoille. Oman käytännön hankaluutensa on tuonut aikaisemmin myös se, että esiopetusryhmät pienpäiväkodeissa ovat muodostuneet lapsimäärältään vähäisiksi ja sitoneet lastentarhanopettajan työajan esiopetusryhmässä.

Tuusulassa on neljä pienpäiväkotia: Etelä-Tuusulassa Etelärinteen, Tikanko-lon, Kievarin ja Väinölän päiväkoti, Kellokoskella Impilinnan päiväkoti ja Jokelassa Notkopuiston päiväkoti. Kuntalaisten tasapuolisen kohtelun vuoksi kaikki pienyksiköt toimivat pienten lasten päiväkoteina. Perusopetusasetuk-sen mukaisessa esiopetukseen hakuilmoituksessa toimintakaudelle 2013-2014 ilmoitetaan ne kunnalliset päiväkodit, joissa tullaan järjestämään esi-opetusta seuraavalla lukukaudella. 

 

Päätös

Päivitetty: 04.02.2013

« Takaisin