Syrjäytymisneuvoston perustaminen

Aloite tehty:
12.11.2012
Aloitteen tekijä:
Juntunen Asta / Reinikainen Tuija, Tuusulan puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotamme syrjäytymisneuvoston perustamista Tuusulaan (vrt. vanhus- ja vammaisneuvosto). Neuvoston tehtävänä olisi syrjäytymisteeman laaja-alainen käsittely ja tavoitteena syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja vähentäminen koko kunnan alueella.

Köyhyys ja syrjäytyminen aiheuttavat inhimillistä kärsimystä, terveyseroja ja eriarvoisuutta. Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) yhtenä painopistealueena on köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen. Osaa ihmisistä uhkaa syrjäytyminen; erityisesti sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys ja syrjäytyminen vaativat pitkäjänteistä työtä myös paikallistasolla.

Syrjäytymisneuvosto, joka koostuisi kunnan luottamus- ja virkamiehistä, ja järjestöjen ja seurakunnan edustajista sekä ammatti- että kokemusasiantuntijoista, voisi toimia voimakkaasti köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan. Kokemusasiantuntijoiden mukana oleminen mahdollistaisi kokemustiedon siirtymisen suoraan päättäjille ja ymmärrys heikko-osaisuudesta lisääntyisi. Tämä auttaisi tekemään päätöksiä, jotka turvaisivat mahdollisimman hyvän ja turvallisen elämän kaikille kuntalaisille.

Tuusula voisi toimia syrjäytymisen ehkäisyn mallikuntana ja osoittaa, että vaikeisiin aiheisiin paneutumalla syntyy myös tulosta.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.11.2012 § 130: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 13.11.2012: Kunnansihteerin valmisteltavaksi kunnanhallitukseen, joka ottaa kantaa neuvoston perustamiseen siinä yhteydessä kun toimielimiä perustetaan
Kunnanhallitus 4.2.2013 § 56: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 4.3.2013 § 48: Aloite käsitelty

Vastaus

Nuorisolautakunnan, kulttuurilautakunnan ja liikuntalautakunnan tulee valmistella yhteistyössä sosiaali- ja terveyslautakunnan, kasvatus- ja koulutuslautakunnan, ikäihmisten neuvoston, vammaisneuvoston ja lapsi- ja perheasianneuvoston kanssa syrjäytymisen ehkäisyohjelma.

Päätös

Päivitetty: 11.03.2013

« Takaisin