Nuorille lukutiloja Tuusulaan

Aloite tehty:
28.01.2013
Aloitteen tekijä:
Kaikkonen Antti ja Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Hyrylän lukiolaiset vierailivat eduskunnassa tuusulalaisten kansanedustajien vieraana tammikuussa 2013. Vierailun yhteydessä nuoret esittivät Tuusulaa koskevan toiveen rauhallisten opiskelutilojen järjestämisestä. Vaativa opiskelu edellyttää rauhallista tilaa, jossa voi lukea pääsykokeisiin.

Usein kirjastot ovat ainoa paikka, mistä tämä lukurauha on löydettävissä. Kirjastoihin liittyy nuorten mukaan kuitenkin kolme ongelmaa: ne eivät ole aina rauhallisia, niissä ei ole aina tilaa ja niiden aukioloajat asettavat rajoi-tuksia. Varsinkin jos nuori joutuu käymään töissä, rahoittaakseen pääsyko-keisiin valmistautumisaikansa, asettavat kirjastojen viikonlopun aukioloajat selvän esteen opiskelulle.

Nuoret ehdottivat ratkaisuksi rauhallisia lukutiloja nuorisotilojen yhteyteen. Niissä nuori saisi myös vertaistukea muilta nuorilta.

Esitämme nuorten toiveesta, että Tuusula järjestää tarkoituksenmukaisella tavalla nuorille nykyistä paremmat opiskelumahdollisuudet, joko nuorisotilo-jen yhteydestä tai muista tarkoituksenmukaisista tiloista.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 28.1.2013 § 39: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 29.1.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
KunnanhallituS 15.04.2013 § 180: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 13.5.2013 § 79: Aloite käsitelty

Vastaus

Tällä hetkellä nuorisotiloissa ei ole mahdollista järjestää lukutiloja niiden aukioloaikoina. Tilat on suunniteltu toiminnalliseen vapaa-ajanviettoon ja silloin rauhallista lukutilaa on mahdotonta järjestää kun nuorisotila on auki. Muina aikoina lukemista nuorisotiloissa rajoittaa henkilöstön määrä. Tiloissa tulisi olla lukuaikoina valvonta, tai ainakin kulku sinne pitäisi olla järjestetty valvotusta. Tähän ei nuorisopalveluilla ole tällä hetkellä mahdollista osoittaa työntekijäresurssia. Näin ollen nuorisotiloihin ei ole mahdollista luoda järjestelmää, joka mahdollistaisi kaikille sopivan lukuajan löytymisen.

Kirjastossa on tarjolla erilaisia lukutiloja. Sieltä on myös mahdollista varata ns. tutkijahuone, joka varmasti on rauhallinen tila ja kaikki mahdollinen lisämateriaali on lähellä. Toki kirjastossa on aukioloajat, mutta pääsykokeisiin lukemisen yksi tärkeä osa on suunnitelmallisuus ja rytmitys, joten varmasti kirjastot voivat tukea opiskelua.

Kouluista voi myös kysellä mahdollisuutta saada käyttää heidän tilojaan. Tulevaisuudessa lukioiden rakennus- /saneeraushankkeiden yhteydessä mahdollisuudet lukutilojen järjestämiseen otetaan huomioon. Koulutiloihin tehdään myös pienempiä muutostöitä, jolloin tätä asiaa on syytä tarkastella, etenkin lukioiden kohdalla. Tämän lisäksi erilaiset lukupiirit kodeissa on mahdollisuus jota kannattaa hyödyntää. Koti on hyvä paikka opiskella, ja uskomme että vanhemmat antavat tukensa tälle lyhyelle mutta tärkeälle vaiheelle kun pääsykokeisiin luetaan.

Tällä hetkellä nykyisistä nuorisotiloista on siis vaikea luoda hiljaisia lukutiloja. Otamme kuitenkin palautteen vastaan ja pyrimme jatkossa niin tiloja suunniteltaessa kuin toimintaa miettiessä ottamaan kyseisen asian huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Päätös

Päivitetty: 20.05.2013

« Takaisin