Nuorten Tuusula

Aloite tehty:
13.02.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Moi!
Olen jäsenenä kulttuurilautakunnassa ja esityslistassa seuraavan vuoden tarpeiksi pisti silmään yksi puute. Suoranaisesti tuusulalaisten nuorten asialla on ainoastaan Monttu-rock. Toki voi valehdella itselleen, että nuoret (pääsääntöisesti) olisivat kiinnostuneita esim. Klaavolan perhelaskiaisesta tai Kekri-markkinoista, mutta tosiasiassa näin ei ole.
Nuoret tarvitsisivat heille suunnattua ja heitä mukaanottavaa toimintaa mahdollisinmman pian. Ehdotan, että tämä hanke toteutettaisiin osin yläkoulujen ja lukioiden kera. Ohjelmassa olisi musiikkia (bandit/mahdolliset kilpailut, yksittäiset laulajat, soittajat, kuvataide esi-karsintoineen pääasiassa nuorten itsensä toimesta, Näyttämötaide, käsityöt(tekninen, tekstiili), kirjoittaminen (tarinat, kuvaukset, mielipidekirjoitukset...) jne.

Aihekenttä voisi olla melko laaja, koska esim hevi-musiikista voi olla vaikeaa löytää sitä Tuusula-teemaa.
Hanke voitaisiin toteuttaa esim loka-marraskuussa 2013 lähtien. Koska resurssit ovat rajalliset, ehdotan, että tämä hanke korvaisi esim. Tuusula-viikot (heinäkuussa, sekalaiset)ja Kesäillan konserttisarjan Tuusulan kirkossa ja varmasti muitakin korvattavia/korvamerkittyjä tapahtumia löytyy. Tämä siksi, että kunnan tal. tilanne ei ole kehuttava. Ts. ehdottamani tapahtumat eivät ole mielestäni turhia, mutta nuorille on saatava aktiviteettia ja sitä ei noista tapahtumista löydy. Rahaa voisi säästää myös Kotiseutumuseon aukioloajoista ja Kultu-lehdestä (lopetettaisiin).

Paikat tälle tapahtumalle/tapahtumaviikolle/viikoille löytyisivät Kasarmilta (tai aulagalleriasta) ja koulujen auditorioista. Vuorovaikutus nuorten kanssa olisi nyt tässä elintärkeää nimenomaan sen takia, että he huomaisivat oman roolinsa tärkeyden tulevina kuntalaisina. Koulut ovat tietysti tärkeässä roolissa, mutta asia pitäisi hoitaa niin, ettei se jää koulujen harteille/vedettäväksi. Tosin paikkojen tarjoajana ja joustamisella tuntikehyksissä (esim. kuvataiteen tunnilla voisi tehdä savityön liittyen ko.aiheeseen jne) koulut olisivat ensisijaisen tärkeässä asemassa. Kunnantalon puolelta tai meiltä lautakunnista löytyisi varmasti halukkaita kertomaan asiasta kouluissa tai nuorisotiloissa (mikäli niitä enää on...). Paikallinen media pitäisi myös saada mukaan. Tämän hankkeen kunnolla läpiviemiseen tarvittaisiin tottakai joku koordinaattori/ihminen, joka pitää langat käsissään ja huomioi aikataulut, varaukset, median ja ennenkaikkea NUORET.

Eli kaiken kaikkiaan ehdotan tällaisen nuoriin ja erilaisiin taidemuotoihin keskittyvän kulttuurihankkeen nimeämistä yhdeksi Tuusulan kunnan kulttuurisista kärkihankkeista. Ja jos puhujaa ei tilaisuuksiin tarvitaan, ilmoittaudun vapaaehtoiseksi.

Käsittelyvaiheet

13.2.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
14.2.2013: opetuspäällikkö Markus Torvisen, vs. nuorisotyönpäällikkö Jaana Kellosalmen ja kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naski-Multasen valmisteltavaksi
11.9.2013: Kulttuuripalveluiden vastaus aloitteeseen
Kulttuurilautakunta 11.9.2013 § 42: Kulttuurilautakunta merkitsi tiedoksi kulttuuripalveluiden vastauksen aloitteeseen

Vastaus

Kulttuurilautakunnalle on jätetty kaksi kuntalaisaloitetta, joissa molemmissa puututaan nuorille suunnatun kulttuuritarjonnan vähyyteen. Nuoret on jätetty kulttuurin tekijöinä ja käyttäjinä syrjään, vaikka ”kulttuuri on yksi kanava nuorten saamiseen liikkeelle ja kiinni elämään”.  Aloitteen tekijän mukaan nuoret tarvitsevat heille suunnattua ja heitä mukaanottavaa toimintaa mahdollisimman paljon.

Molemmissa kuntalaisaloitteissa peräänkuulutetaan kulttuurisen nuorisotyön perään, jossa nuoret ovat sekä tapahtuman tekijöinä että kuluttajina.

Ajatus ”Nuorten Tuusulasta” ja tapahtumasta, joka toteutetaan yhdessä nuorten kanssa, on hyvä. Hankkeen tulee olla sellainen, että siitä voisi jäädä pysyviä toimintamuotoja ja -malleja. Luonnollisia yhteistyötahoja ovat kulttuuripalveluiden tulosyksiköiden lisäksi nuorisopalvelut ja nuorisovaltuusto, joiden edustajien tulee olla mukana jo suunnittelun lähtötilanteessa. Ei lähdetä ”täteinä” tekemään tapahtumaa nuorille, vaan otetaan nuoret mukaan ideoimaan ja toteuttamaan. Vielä ei tiedetä, mikä hanke on, mutta sen toteutuksen voisi ajoittaa vuodelle 2014 ja suunnittelun käynnistää jo tämän vuoden puolella.

Yhdessä nuorten kanssa toteutettava hanke tulee ottaa huomioon vuoden 2014 käyttösuunnitelmissa.

Päätös

Päivitetty: 23.09.2013

« Takaisin