Kouluruoka

Aloite tehty:
29.05.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kouluissa heitetään pois kouluruoka, jota on päivän ruokailun jälkeen jäänyt syömättä. Eikö tätä ruokaa voi jakaa/myydä, jotta valmis ruoka tulisi hyötykäyttöön. Sitä voisi myydä keskitetysti, tai asiakkaat voisivat noutaa sitä omilla astioilla.

Käsittelyvaiheet

29.5.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
15.8.2013 Opetuspäällikkö Torvinen vastannut aloitteen tekijälle kirjeellä

Vastaus

Lähtökohtaisesti tarjolla ollut ruoka pitää tarjoilun jälkeen hävittää (Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1367/2011 8 § ). Eviran juuri julkaistussa ohjeessa annetaan kuitenkin mahdollisuus luovuttaa ruokaa ruoka-apuun seuraavasti.

Ruokajätteisiin heittämisen sijaan tällainen ruoka voidaan luovuttaa välittömästi kuumana tai samana päivänä nopean jäähdytyksen (6 asteeseen 4 tunnissa) jälkeen henkilökunnalle tai ruoka-apuun, jos ruoka on aistinvaraisesti arvioituna moitteetonta ja se on säilynyt tarjoilulinjastossa vähintään 60 asteisena. Tuusulan koulujen keittiöissä ei ole pikajäähdytyskaappeja, eli siis ei mahdollisuutta jäähdyttää ruoka edellä mainitussa ajassa. Jos kelvollista ruokaa jää (kylmävalmistus) se käytetään seuraavana päivänä. Ruokapalvelut tarkkailevat päivittäin ruokalistan eri ruokien menekkiä ja ruokaa pyritään valmistamaan siten, että sitä jää mahdollisimman vähän ylijääväksi.

Päivitetty: 20.08.2013

« Takaisin