Kuntalaisaloite Nahkelan lähikoulun säilyttämisen puolesta

Aloite tehty:
03.11.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kansalaisaloite Nahkelan lähikoulun säilyttämisen puolesta
Me nahkelalaiset olemme huolissamme Nahkelan lähikoulun tulevaisuudesta ja vastustamme Tuusulan kouluverkkoon kohdistuvia säästösuunnitelmia. Lasten ja nuorten peruskoulutus on tärkein panostus koko Tuusulan tulevaisuuteen. Lyhytnäköinen säästäminen kouluverkossa ei tue kestävää kehitystä.
Tuusulan palveluverkkosuunnitelmassa tähdätään investointiaikaa lähestyvien yksiköiden sulkemiseen. Nahkelan koulurakennus on uusi (rak. v. 2005) ja sen tilat ovat hyvässä kunnossa. Nahkelan koulu on tieto- ja viestintäteknisten laitteiden kannalta toimiva, ja taitoaineiden opetustilat ovat ajanmukaiset. Nahkelan koulussa on myös väestönsuoja. Koulun oppilaskohtaiset kustannukset ovat Tuusulan koulujen keskitasoa (lähde: Tuusulan kunta/Keski-Uusimaa 16.5.2013). Nahkelan koulun neliömäärää ja täten kiinteistökustannuksia lisäävät koulun tontilla olevat vanha koulu- ja ulkorakennus. Ehdotamme vanhaa koulurakennusta väistötiloiksi esimerkiksi päiväkodeille tai iltapäivä-/päiväkerhotiloiksi.
Nahkelan koulun alueella (3 kilometrin etäisyydellä) on 1. - 2. luokan oppilaita 113 (lähde: Tuusulan palveluverkkosuunnitelma 26.9.2013). Kaikki alueen oppilaat tulisi ohjata Nahkelan kouluun. On esitetty, että Nahkelan oppilaat siirrettäisiin Vaunukankaan kouluun. Vaunukankaan koulun laajennuksen yhteydessä koulun oppilasmäärän odotettiin kasvavan suurimmillaan 375:een (lähde: Keski-Uusimaa 29.11.2011). Nyt, kun tontin rakennusoikeus on käytetty, oppilasmäärä on 379. Voidaan siis todeta, etteivät siirtokouluksi suunnitellun koulun tilat ole riittävät. Kouluja yhdistettäessä yhteisön hajoittaminen koskettaa sekä lakkautetun koulun että vastaanottavan koulun oppilaita ja koko henkilökuntaa.
Jos Nahkelan koulu lakkautettaisiin, alueen oppilaiden koulumatkat kasvaisivat kohtuuttomasti. Haja-asutusalueella on vain vähän valaistuja teitä, kevyenliikenteenväyliä ja suojateitä. Pitkillä sivuteillä ei ole julkista liikennettä ja pääteilläkin linja-autovuorot kulkevat harvakseltaan, joten siellä asuvat lapset joudutaan kuljettamaan taksilla. Liikennejärjestelyiden toimimattomuus Vaunukankaan risteyksessä vaarantaa lasten koulumatkaa.
Nahkelan koulun tulokset ovat olleet erinomaisia Tuusulan kunnan viihtyvyyskyselyissä. Nahkelan lähikoulussa kaikki oppilaat tuntevat toisensa, joten yhteisöllisyys korostuu ja kiusaaminen on vähäistä. Koulu ja piha-alue toimivat lasten, nuorten ja aikuisten lähialueen ainoana liikunta- ja harrastuspaikkana. Nahkelan koti-kouluyhdistys ja kyläyhteisö ovat erittäin aktiivisia. Koulun lakkauttaminen näivettäisi koko kylän toiminnan ja yhteisöllisyyden, joka on ainutlaatuista, elävää arkikulttuuria. Koulu on kylän keskus, jolla on iso sosiaalinen merkitys kaiken ikäisten kyläläisten kohtaamiseen. Nahkelalaiset ovat itse rakentaneet koulun ja toiminnan kylälle, eivätkä juuri ole avustuksia kunnalta hakeneet. Täällä toimivat aktiivisesti mm. kylätoimikunta, metsästysseura, maatalousnaiset, martat, kansallinen lastenliitto, koti-kouluyhdistys ja lukuisat liikuntasalia käyttävät harrastusryhmät.

Tuusulan maine perheystävällisenä kuntana tulee säilyttää jatkossakin. Uusia lapsiperheitä on muuttanut Nahkelaan, ja tulijoita olisi enemmänkin. Nahkelan koulun lakkauttaminen vaikuttaisi Tuusulan kunnan verokertymään ja asuinalueiden hintakehitykseen. Koulu ja kirjastoauto ovat täällä ainoat kunnalliset palvelut. Haluamme korostaa lähikoulujen merkitystä koko laajuudessaan sekä lasten oikeutta turvalliseen koulutiehen. Tuusulassa koulut ovat vetovoimatekijä. Vaadimme, että Nahkelan lähikoulu säilytetään ja koulutoiminta täällä jatkuu.

Tuusulassa 2.11.2013

Käsittelyvaiheet

4.11.2013: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmiteltavaksi
3.2.2014: Opetuspäällikön vastaus sähköpostitse

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimi näkee vetovoimatekijänä hyvän opetuksen laadun ja toimivat oppimisympäristöt. Tämä on mahdollista palveluiden keskittämisen kautta, jolloin resurssia voidaan kohdentaa rakennusten ylläpidon sijaan toimintaan.

Nahkelan kouluun ei voida ohjata aloitteessa esittyä määrä 1-2 -luokan oppilaita. Vaunukankaan kouluun mahtuu yli 400 oppilasta ja se voi tällä hetkellä vastata yhdessä Rusutjärven ja Mikkolan koulujen kanssa alueen tarpeisiin.

Kolmeopettajaisen koulun ylimääräiset kustannukset suurempaan yksikköön verrattuna ovat n. 80 000€ vuodessa. Summa koostuu mm. virkaehtosopimusten määräyksistä ja sopimuksista, leasing -vuokrista ja -maksuista, opetusvälineistön kunnossapidosta, ruokapalveluiden ja siivouspalveluiden ulkoisista kustannuksista. Summa ei sisällä vuokra- tai muita ylläpitoon liittyviä kustannuksia. Mainitut ylimääriset kustannukset poistuvat ilman opetustuntien leikkauksia mikäli oppilaat opiskelevat suuremmassa yksikössä.

Valtuusto päätti kokouksessaan 9.12.2013 talousarvion käsittelyn yhteydessä säilyttää palveluverkon ennallaan.

Päivitetty: 03.02.2014

« Takaisin