Koulutien luokitteleminen vaaralliseksi tieksi, Ruotsinkylä - Hyrylä

Aloite tehty:
10.11.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me Ruotsinkylän moottoritien välittömässä läheisyydessä asuvat perheet toivomme Tuusulan kunnalta myönteistä kantaa aloitteeseemme. Koulumatka alueelta turvallista ja valaistua koulutietä pitkin Hyrylän koulukeskukseen on yli viisi kilometriä. Tällä hetkellä koulun määrittelemä reitti on hieman alle viisi kilometriä. Tämä koulun lyhyimmäksi määrittelemä reitti on usean perheen mielestä erittäin vaarallinen. Koulureitistä noin kilometrin matka on täysin valaisematonta metsän halki kulkevaa kevyen liikenteen väylää. Tiheä metsä reunustaa kulkuväylää ja näkyväisyys on olematon. Pelon vuoksi moni lapsi, ja myös aikuinen, välttää tämän reitin käyttöä pimeään aikaan. Tästä syystä aamuisin kouluun mennessä kulkuväylällä ei juuri törmää muihin liikkujiin. Talviaikaan koululaiset eivät pysty kulkemaan matkaa polkupyörällä liukkauden ja lumen vuoksi, tällöin matka taitetaan kävellen. Kilometrin kävely pimeässä on kohtuuton vaatimus koululaiselle.
Lapsien kannalta turvattomuutta lisää osaltaan pimeän kulkuväylän läheisyydessä oleva moottoritien levähdyspaikka, jossa on myös Tuusulan kunnan opaskartta. Tällä paikalla seisoo usein autoja ja aluetta pidetään käymälänä ja kaatopaikkana.
Aikaisemmin alueen osalle oppilaista on myönnetty koululaismatkakortti juuri tästä syystä, että koulutie ei ole turvallinen. Tänä syksynä koululaismatkalippu on oppilailta evätty. Oppilaiden yhdenvertaisuuden vuoksi tätä päätöstä on vaikea hyväksyä, koska koulutien turvallisuus ei ole aikaisemmasta muuttunut paremmaksi.
Bergan alueelta on kohtuulliset bussiyhteydet ja me vanhemmat toivoisimmekin, että kunta myöntäisi pimeille kuukausille (marras - maaliskuu) matkalipun 7-9 luokan oppilaille.

Käsittelyvaiheet

11.11.2013: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
21.1.2014 § 7: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös: Aloite käsitelty

Vastaus

Jaana Kolehmainen on 10.11.2013 tehnyt kuntalaisaloitteen koskien koulutien luokittelemista vaaralliseksi tieksi. Aloitteessaan Jaana Kolehmainen esittää, että noin kilometrin mittainen kevytliikenteenväylä välillä Ruotsinkylä-Hyrylä luokitellaan vaaralliseksi koulutieksi.

Jaana Kolehmainen kirjoittaa aloitteessaan seuraavasti: ”Koulureitistä noin kilometrin matka on täysin valaisematonta metsän halki kulkevaa kevyen liikenteen väylää. Pelon vuoksi moni lapsi ja myös aikuinen, välttää tämän reitin käyttöä pimeään aikaan. Talviaikaan koululaiset eivät pysty kulkemaan matkaa polkupyörällä liukkauden ja lumen vuoksi, tällöin matka taitetaan kävellen. Kilometrin kävely pimeässä on kohtuuton vaatimus koululaiselle. Me vanhemmat toivoisimmekin, että kunta myöntäisi pimeille kuukausille (marras-maaliskuu) matkalipun 7-9 luokan oppilaille. ”

Tekniseltä toimelta tarkistetun tiedon mukaan valaisemattoman kevyen liikenteen väylän pituus on 852 metriä. Kevyen liikenteen väylä on kunnan kunnossapidossa ja on talvikunnossapidettävien väylien joukossa. Kunnossapitoluokka on B.

Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta on saatu 14.8.2012 lausunto koulumatkan vaarallisuudesta Kratinkalliontieltä Riihikallion koululle. Kyseinen kevytväylä kuuluu poliisin tarkastaman koulumatkan varrelle. Poliisin lausunnon mukaan reitillä ei havaittu mitään normaalia poikkeavaa tai sinänsä vaarallista.

Katuvalojen puuttumista ei ole perusopetuslain 32 § eikä Tuusulan kunnan koulukuljetusperiaatteiden mukaan määritelty koulukuljetuksen myöntämisen perusteeksi. Katuvalojen puuttuminen ei pelkästään tee koulumatkaa vaaralliseksi, mikäli reitti on muuten turvallinen. Valaisemattomia tieosuuksia on kunnan alueella useita, joten mikäli koulukuljetus myönnettäisi katuvalojen puuttumisen takia, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti koulukuljetus pitäisi järjestää kaikille, joiden koulumatkan varrelta puuttuu valaistus. Bussiliikenneyhteydet Bergan pysäkiltä Hyrylään ovat hyvät, joten huoltajien on mahdollisuus hankkia bussiliput omakustanteisesti haluamakseen ajaksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti todeta, että valaisematon kevyen liikenteen väylä (852 m) välillä Ruotsinkylä-Hyrylä ei ole perusopetuslain 32 §:n mukaan vaarallinen esi- ja perusopetuksen oppilaille.

 

 

Päätös

Päivitetty: 03.02.2014

« Takaisin