Kunnallisen päivähoidon säilyminen Paijalassa

Aloite tehty:
21.11.2013
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Vetoamme, että Paijalan alueella Tuusulassa jatkuisi kunnallinen päivähoito vuoden 2015 jälkeen. Alueella on tällä hetkellä kolme yksityistä päiväkotia ja ainut kunnallinen päivähoitopaikka eli Antilan päiväkoti ollaan lakkauttamassa viimeistään kesällä 2015.

Me Anttilan päiväkodin vanhemmat ja lapset olemme olleet tyytyväisiä päiväkotiimme. Päiväkodissamme on hyvä henki ja monet vanhemmat tuovat lapsensa Anttilaan hoitoon kauempaa kunnasta. Päiväkotimme on remontoitu Anttilan koetilan vanhoihin koulutustiloihin ja se ei sovi kunnan mukaan jatkuvaan päiväkotitoimintaan.

Kunta oli ajatellut olla jatkamatta ähellä siajitsevan yksityisen päiväkodin Kanin Loikan sopimusta ja siirtää Anttilan päiväkodin toiminta Kanin Loikan tiloihin 1.8.2014 alkaen. Kanin Loikan vanhemmat saivat päättäjät muuttamaan mielipiteensä ja nyt kunnanhallitus on tekemässä päätöstä, jossa Kanin Loikka (tai joku muu yksityinen päiväkoti) saa jatkaa tiloissa edelleen.

Pelkäämme, että tämä tarkoittaa Anttilan päiväkodin lakkautusta. Käytännössä kunnallisen päivähoidon piirissä olevat lapset joutuisivat menemään hoitoon kauemmaksi. Anttilan päiväkoti on toiminut lähipäiväkotina haja-asutusalueilta tuleville lapsille, muun muassa rusutjärveläisille, jäniksenlinnalaisille, hiirimäkeläisille ja ruskelalaisille perheille.

Kunnallisen päivähoidon lakkauttaminen Paijalassa merkitsee ihmisten eriarvoista kohtelua kunnassa. Lisäksi Paijalan alueen vetovoimaisuutta hyvänä asuinalueena vähentää kunnallisen päiväkodin puuttuminen. Vetoamme päättäjiin, että Anttilan päiväkodin toiminta saa jatkua nykyisissä tiloissaan tai sen toiminnalle osoitetaan jokin muu paikka Paijalan alueella.

Käsittelyvaiheet

21.11.2013: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
03.12.2013: Varhaiskasvatuspäällikön vastaus Anne Ainastolle kirjeellä

Vastaus

Kunnanhallitus käsitteli Anttilan päiväkodin tilajärjestely ja Kanin Loikan vuokrasopimuksen päättymisasiaa 18.11.2014 ja päätti, että  ”Anttilan päiväkoti ajetaan hallitusti alas 2015 kesään mennessä, jolloin toiminta tiloissa loppuu. Yksityinen päivähoidon tuottaja jatkaa nykyisissä tiloissa ja tila kilpailutetaan sovitussa aikataulussa. Osana kasvatus- ja koulutuslautakunnan palveluverkkosuunnitelmaa tarkastellaan Paijala-Halkivahan alueen yksityisen ja kunnallisen päivähoidon tulevaisuuden tarpeet ja ratkaisut”.

Kunnanhallitus linjasi osaltaan talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että ensi vuoden aikana arvioidaan Tuusulan koko palveluverkkoa ja tehdään suunnitelma, mistä palvelupisteistä kuntalaisia jatkossa palvellaan. Lisäksi kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle seuraavan aikataulun palveluverkkosuunnitelman käsittelylle: kevättalven aikana lautakunnat, kunnanhallitus ja valtuusto pohtivat, mistä pisteistä kuntalaiset tulevaisuudessa saavat kunnan tarjoamia palveluita. Maaliskuussa järjestetään asiasta vuorovaikutus- ja kuulemiskierros, jossa kuullaan kuntalaisia. Kesäkuussa valtuusto tekee linjauspäätökset tulevaisuuden palveluverkosta. Tavoitteena on, että palveluverkon suunnittelu ja jatkolinjaukset ovat valmiina ennen kuin kunnanhallitus alkaa käsitellä vuoden 2015 talousarviota.

Paijalan alueella toimii tällä hetkellä yksi kunnallinen päiväkoti (54 paikkaa) ja kunnallinen ostopalvelupäiväkoti Nummenharju (54 paikkaa), yksityinen päiväkoti Venlan Tupa (33 paikkaa) ja Kanin Loikka (54 paikkaa). Toimivassa päivähoitoverkossa hoitopaikkojen määrä seuraa mahdollisimman tarkasti päivähoidon tarvetta. Hoitopaikkoja pitää näin ollen pystyä lisäämään tai vähentämään nopealla aikataululla. Tällä hetkellä tilanne on se, että lapsimäärä ei ole kasvanut Tuusulassa aiempien ennusteiden mukaiseksi. Päivähoitoa tarvitsevien lasten kokonaismäärä on koko kunnan tasolla pysynyt tasaisena viime vuosina. Syksyllä 2013 aloittaneiden uusien yksityisten (ei kunnan omistamissa tiloissa) päiväkotien myötä hoitopaikkojen määrä Etelä- Tuusulassa on tällä hetkellä jonkin verran tarvetta suurempi yksityisen päivähoidon osalta. Kunnallisten hoitopaikkojen kysyntä puolestaan vastaa tällä hetkellä kohtuullisen hyvin tarvetta, toki epäselvää on, kuinka hallitusohjelmaan kirjatut uudistukset (mm. esiopetuksen veloittavuus, joustava hoitoraha, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen, kotihoidontuen jakaminen molemmille vanhemmille) tulevat vaikuttamaan tulevaisuuden varhaiskasvatukseen.

Väestöennusteen mukaan Etelä- Tuusulan päivähoitopaikkojen tarve tulee lähivuosina kasvamaan. Toisaalta vaikuttaa siltä, että alle kouluikäisten lapsimäärän kasvu perustuu lähes täysin Rykmentinpuiston kasvuun, joten mikäli se ei toteudu suunnitellusti, vaikuttaisi siltä että kasvuakaan ei ole. Ratkaisuna ei kuitenkaan voi olla se, että lapsia pidetään huonokuntoisissa tilapäisissä tiloissa päivähoidossa (kuten Anttilan päiväkoti) tai tehdään uusia tilapäisiä hoitopaikkoja. Tarvitaan ratkaisuja, jotka katsovat asioita kokonaisvaltaisesti ja pidemmälle tulevaisuuteen. Siksi ensisijaisena tavoitteena onkin muodostaa varhaiskasvatuksen palveluverkko, josta saataisiin suuntaviivat ja  tavoitteet pidemmällä tähtäimellä. Palveluverkkoselvityksen tarkastelun yhteydessä huomioidaan myös Anttilanrannan asemakaavatyön jatkosuunnitelma. Samassa yhteydessä selvitetään myös mahdollisuus varautua Paijalan koulun laajennuksen yhteydessä Anttilan päiväkodin toiminnan päättymiseen, rakentamalla esiopetuksen tarvitsemat tilat koulun yhteyteen.

Tulevaisuuden tavoitteena on säilyttää kunnallisen varhaiskasvatuksen määrä sellaisena, että kaikilla perheillä olisi, ei vain perheen taloudellista tilannetta ajatellen tasapuolinen mahdollisuus saada lapsensa päivähoitoon vaan myös mahdollisimman lähelle kotia tai ainakin hyvien kulkuyhteyksien varrelle.  

Yhteistyöterveisin

Eila Rapala

Varhaiskasvatuspäällikkö

Tuusulan kunta / Kasvatus- ja sivistystoimi

Varhaiskasvatuspalvelut

Hyryläntie 16 (2krs. B-siipi)

04300 Tuusula

p. 0403143328

Päivitetty: 03.12.2013

« Takaisin