Uusi tehostetun asumisen yksikkö Riihikallioon

Aloite tehty:
24.03.2014
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Päivö
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän Tuusulan kunnanhallituksen Sosialidemokraattisen ryhmän aloitteena, että kunta kiirehtii selvitystä soveltuisiko Yrjö ja Hanna-säätiön uusi asumispalvelukohde Riihikalliossa kunnan käyttöön vanhusten tehostetun asumisen yksiköksi.

Käsittelyvaiheet

25.3.2014: Sosiaali- ja terveystoimialalle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 17.11.2014 § 502: Aloite käsitelty

Vastaus

Kunnanhallituksen helmikuun 2014 seminaarissa palveluverkkosuunnitelman yhteydessä nostettiin esille Palvelukeskus Tuuskodon palvelutoiminnan siirtäminen Riihikallion palvelukeskukseen. Tämän jälkeen toimialan palveluverkkosuunnitelmaa on käsitelty valtuustoseminaarissa 24. -25.4.2014 ja sosiaali- ja terveyslautakunnan talousseminaarissa 7.5.2014.

Palvelutoiminnan siirtämisen mahdollisuuksia Riihikallioon rakennettavaan kiinteistöön valmisteltiin kunnan sisäisenä yhteistyönä sosiaali- ja terveystoimialan, kuntakehityksen, teknisen toimialan ja konsernipalvelujen kesken. Sosiaali- ja terveystoimialan ja henkilöstöpalvelujen edustajat tapasivat Yrjö ja Hanna -säätiön edustajia maaliskuussa, huhtikuussa, toukokuussa ja kesäkuussa. Maaliskuussa kuntakehityksen toimesta tilattiin Tuuskodon kiinteistön arvonmääritysselvitys, jonka oli määrä valmistua toukokuun aikana. Arvonmääritysselvitys on ollut kunnanhallituksen käytössä palveluverkkopäätöstä tehtäessä.

Lopputuloksena voidaan todeta, että Tuuskodon palvelutoiminta on mahdollista siirtää Riihikallioon rakennettavaan kiinteistöön. Taloon D voitaisiin toteuttaa ryhmäkotiyksiköitä, jotka tulisivat kunnan käyttöön. Kunnan tulisi vuokrata talo D vähintään 20 vuoden ajaksi, joka on edellytys ALV -palautuksille. ARA on suhtautunut hankkeeseen myönteisesti ja se pitää tärkeänä kohteen tulemista kunnan käyttöön. Tarkoituksena on, että kunta tuottaa ryhmäkotien palvelut itse. Alustavan arvion mukaan talo valmistuisi vuoden 2016 loppuun mennessä. Hanke edellyttää molempien osapuolien, Tuusulan kunnan ja Yrjö ja Hanna -säätiön, sitoutumista hankkeeseen yhteistyösopimuksen hyväksymisen myötä ja vielä kunnan puoltolausunnon ARA:lle. Yhteistyösopimuksessa sovitaan hankkeen toteutuksen ehdoista ja tämän lisäksi valmistellaan vuokrasopimusluonnos.

Palvelukeskus Tuuskodon nykyinen kiinteistö ei mahdollista kaikkien laitospaikkojen muuttamista asumispalvelupaikoiksi eikä siten noudata vanhuspalvelulain tarkoitusta, jonka mukaan laitoshoitoa järjestään vain erityisistä ja lääketieteellisistä syistä. Maan hallituksen rakenneuudistuksen mukaan laitospaikkoja tulee purkaa.

Sosiaali- ja terveystoimialan 20.9.2013 teettämän selvityksen "Keskeisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehityspotentiaalin arviointi" mukaan Tuusulan nykyisellä laitospainotteisella palvelurakenteella ikäihmisten palvelut muodostuvat hyvin kalliiksi niiden tarpeen kasvaessa. Nyt suunniteltu muutos laitoshoidosta palveluasumiseen onkin osa tavoitteellista ja laaja-alaista vanhustenhuollon palveluranteen kehittämistä.

Laitoshoidon ja palveluasumisen vertailulaskelma käyttötalouden näkökulmasta osoittaa seuraavaa: 70 laitospaikan vuosittainen bruttokustannus 4,2 miljoonaa euroa, tulot 0,9 miljoonaa euroa ja nettokustannus 3,3 miljoonaa euroa. Laitoshoidossa bruttokustannukset hoitopäivää kohden ovat 165 euroa ja nettokustannus 131 euroa. 70 palveluasumispaikan vuosittainen bruttokustannus on 3,6 miljoonaa euroa, tulot 1,1 miljoonaa euroa ja nettokustannus 2,5 miljoonaa euroa. Palveluasumisessa bruttokustannukset hoitopäivää kohden ovat 144 euroa ja nettokustannukset 100 euroa.

Rykmentinpuistoon rakennetaan hyvinvointipalvelukeskus "HYPA", mutta sen toteutuminen sijoittunee vuosille 2017 - 2018. Kunta on sitoutunut hankkimaan sieltä 15 vanhusten palveluasumisen paikkaa.

Palveluverkkosuunnitelmaa käsiteltiin kunnanhallituksen kokouksissa 26.5. ja 2.6. sekä valtuustossa 9.6.2014 ja 1.9.2014.

9.6.2014 Valtuusto päätti jättää asian pöydälle. Valtuusto päätti samalla lisätä pöydällepanoon seuraavansisältöisen ponnen: Valtuuston päättäessä jättää tämän pykälän pöydälle seuraavaan valtuuston kokoukseen 1.9.2014 asti valtuusto toteaa, että palveluverkkopäätöksen on oltava selkeäkielinen ja ymmärrettävä kokonaisuus. Seuraavaan valtuustoon 1.9. mennessä valtuustoryhmät tarkastelevat vielä palveluverkkokokonaisuutta sekä mahdollisia muita talouden tasapainottamiseen liittyviä toimia.

Samalla valtuustoryhmät toteavat yksimielisesti seuraavaa:

- ns. pieniä kouluja ei tällä valtuustokaudella lakkauteta

- riittävät resurssit perusopetukseen turvataan

- valtuusto suhtautuu myönteisesti lukiokoulutuksen kehittämiseen Tuusulassa

- aloitettua neljän suuren päiväkodin korvaamista uusilla jatketaan

- sote-palveluverkon osalta odotetaan sote-järjestämislain ehdotusta kuitenkin siten, että Tuuskodon toimintojen siirtämisen suunnittelua Riihikallion palvelukeskukseen jatketaan.

1.9.2014 valtuusto päätti, että sote-palveluverkon osalta odotetaan sote-järjestämislain ehdotusta kuitenkin siten, että Tuuskodon toimintojen siirtämisen suunnittelua Riihikallion palvelukeskukseen jatketaan.

Tuuskodon palvelutoiminnan siirtämisen suunnittelua Riihikallion palvelukeskukseen jatkettiin siten, että Tuusulan kunnan ja Yrjö ja Hanna -säätiön edustajat valmistelivat syksyllä luottamuselinkäsittelyyn tulevan yhteistyösopimuksen, vuokrasopimusluonnoksen ja kunnan puoltolausunnon ARA:lle. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi asiakirjat kokouksessaan 27.8.2014 ja kunnanhallitus kokouksessaan 3.11.2014.

Päivitetty: 18.11.2014

« Takaisin