Laituripaikkojen lisääminen Tuusulanjärven rannoille

Aloite tehty:
31.03.2014
Aloitteen tekijä:
Seuna Veikko ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulanjärven ja sen virkistyskäytön kannalta tärkeän käyttömahdollisuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi esitän, että kunnan omistamille ranta-alueille tehdään lisää venepaikkoja ja muutama vesillelaskuramppi.

Kuntalaisille on tärkeää päästä ja käyttää kotijärveään mahdollisimman monipuolisesti eri harrastuksiin.

Myös esimerkiksi ensi vuoden - 2015 - alussa voimaan tulevan kalastuslain muutos helpottaa kalastusharrastusta lupaviidakkoa yksinkertaistamalla ja varmaan lisää tarvetta päästä järvelle.

Venepaikkojen kysyntä on nykyiseen tarjontaan verrattuna moninkertainen, joten lisäpaikat tulevat todella tarpeeseen.

Kirkkorannan ja Anttilan rannoista ainakin löytyy rantautumiseen ja veneenlaskuun sopivia paikkoja, missä on myös jo parkkipaikkoja valmiina välittömässä läheisyydessä. (Aikoinaan on näiden paikkojen välillä ollut käytössä talvitie lyhentämässä matkaa kirkolle.)

Esitän, että kunta nopealla aikataululla selvittää sopivat paikat ja toimenpiteet ja tekee paikat jo tälle avovesikaudelle.

Asialla on merkitystä myös Tuusulanjärven matkailun ja kulttuuritarjonnan kannalta.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.3.3024 § 54: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 1.4.2014: Liikuntapalveluiden, teknisen toimen ja kuntekehityksen yhteisesti valmisteltavaksi
Liikuntalautakunta 13.11.2014 § 35: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 24.11.2014 § 520: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.12.2014 § 161: Aloite käsitelty

Vastaus

Liikuntapalvelujen hallinnoimilla alueilla on tällä hetkellä 126 venepaikkaa, jotka sijaitsevat Tuusulanjärvellä kolmessa eri kohteessa (Tuomala, Pappila ja Koskenmäki). Tämän lisäksi venepaikkoja rakennettu Kellokoskelle yhteistyössä paikallisen kalastuskunnan kanssa, yhteensä 30 paikkaa.

Venepaikkahakemuksia saapuu kuntaan vuosittain n. 150 vaihtuvuuden ollessa n. 10-15 paikkaa vuodessa. Venepaikkojen lisätarve on moninkertainen tarjontaan nähden. Yleisesti ottaen kaikki Tuusulanjärven venepaikat kaipaavat jo sellaisenaan kohentamista.

Venepaikkojen määrää on onnistuttu lisäämään viime vuosina Tuusulanjärvellä muutamilla paikoilla. Liikuntapalvelut uusi menneenä kesänä Tuomalan venepaikan huonokuntoiset venelaiturit. Kohteeseen saadaan toimenpiteen johdosta rakennettua ensi kaudeksi 12-18 lisäpaikkaa.

Koskenmäen venepaikka alueelle on mahdollista saada rakennettua joitakin lisäpaikkoja ilman, että alueen luontoarvot vaarantuisivat. Nämä toimenpiteet ja vaikutukset on kuitenkin tutkittava tarkemmin.

Koska venepaikat ovat ranta-alueille sijoittuvia toimintoja, tulee niitä kehitettäessä ottaa huomioon rantojen virkistyskäyttöön liittyvät palvelut. Uimarantapaikkojen alustava tarkastelu ei anna toistaiseksi yksiselitteistä vastausta mahdollisen sijainnin osalta. Jokaisen venepaikan osalta tulee ottaa huomioon, onko kohteessa uimarannalle realistinen sijoituspaikka. Myös mahdollisten rantareittien kehittyminen ja muu virkistystoiminta tulee huomioida myös venepaikka-alueilla.

Valmistelussa pohdittiin ehdotettuja paikkoja, joissa venepaikkoja ei toistaiseksi ole. Kohteista Fjällbon ranta on jyrkkä, eikä saavutettavuus ole venepaikka-alueena otollinen. Puisto on arvokas virkistyskäytön kannalta ja aluetta tulee kehittää ympäristöön paremmin soveltuvia toimintoja. Toinen kehittämiskelpoinen alue on Anttilanranta, yksityisten omistamana ranta-alueen kehittäminen edellyttää neuvotteluja maanomistajien kanssa. Kellokoskella, pohjapadon rakentamisen yhteydessä tutkitaan veneenlaskupaikan rakentamismahdollisuus.

Sijainnin ja käytettävyyden kannalta toimivin kunnan mailla oleva ja kehitettävä venepaikka-alue on Kotuntien venevalkama eli Pappilanranta. Se sijaitsee hyvällä paikalla aluerakenteeseen nähden.

Pappilan venepaikka-alueesta laaditaan suunnitelma, jonka tavoitteena ovat venepaikkojen lisääminen, veneen laskupaikan rakentaminen ja olevien olosuhteiden kohentaminen. Valmistelun yhteydessä merkittäviä luontoarvoja sisältävät ja arvokkaiksi määritellyt alueet tulee ottaa huomioon. Liikuntapalvelut varaa suunnitelman toteuttamiseen määrärahan ja hankkeeseen palataan seuraavan talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Tätä vastausta on valmisteltu yhdessä teknisen toimen, kuntakehityksen ja liikuntapalveluiden kanssa. Aloite lähetettiin lisäksi Hyrylän kehittämistoimikuntaan kommenteille, saatuja tietoja hyödynnettiin vastauksessa. Vastaus sisältää ensisijaisen kehittämiskohteen ja mainitut jatkotarkasteluun otettavat kehittämisvaihtoehdot.

Päätös

Päivitetty: 15.12.2014

« Takaisin