Metsontien pysäköintijärjestelyn parantaminen

Aloite tehty:
03.05.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Riihikallion Metsontien alueella on suuri pula laillisista parkkipaikoista, mikä johtaa jatkuvaan luvattomaan pysäköintiin esim. kadun alkupäässä.

Villisti pysäköidyt autot kaventavat usein kadun "yksisuuntaiseksi", vaarantavat jalankulkijaturvallisuuden esim. Metsontie 1 kohdalla ja rumentavat kadun yleisilmettä muuttamalla nurmialueen kyntöpelloksi.

Yksi ratkaisu on, että poliisin täytyy alkaa aktiivisemmin kirjoittamaan pysäköintivirhemaksuja väärin pysäköityjen autojen omistajille. Tämä olisi kuitenkin tosiasioiden kieltämistä.

Ehdotankin, että ainakin kadun alkupäähän rakennetaan levennys sallittua kadunvarsipysäköintiä varten.

Ystävällisin terveisin, Tomi Kainulainen

Käsittelyvaiheet

5.5.2014: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
9.5.2014 Suvi Niemi vastannut sähköpostitse

Vastaus

Metsontien pysäköintiongelmaa tarkasteltiin viime vuonna (2013). Katualueen leveys ei salli erillisten pysäköintitaskujen rakentamista kadun varteen. Metsontien päässä oleva puistoalue on ainoa tila, johon voi rakentaa lisää pysäköintitilaa, mutta se edellyttää asemakaavan muutosta. Ainakin toistaiseksi asemakaavan muutoksesta on luovuttu. Kurpantielle rakennettu pysäköintialue perustuu asemakaavaan.

Olemme saaneet viime vuosina useita yhteydenottoja asuinalueiden pysäköintikulttuurista. Asiaan on pyritty vaikuttamaan pysäköintikielloin ja rakentamalla pysäköintipaikkoja katujen varteen, missä se on mahdollista. Pysäköintikielloilla ei valitettavasti ole vaikutusta johtuen siitä, että kunnassa ei ole omaa pysäköintivalvontaa. Poliisilla ei ole resursseja valvoa tällaisia rikkeitä. Kunnalla taas ei ole resursseja rakentaa yleiseen käyttöön tarkoitettuja pysäköintialueita läheskään siinä määrin kuin niille on tarvetta. Pääsääntöisesti niitä pyritään rakentamaan asemakaavojen osoittamiin paikkoihin sekä sellaisten katujen varsiin, joissa pysäköinti palvelee muutakin kuin pelkkää asutusta, lähinnä palveluja.

Tyypillisiä pysäköinnin ongelmakohteita ovat vanhat asuinalueet, joissa autojen nykyinen lukumäärä ei enää vastaa rakentamisen aikaista normia. Tämä johtaa autojen pysäköintiin kaduille. Ensisijainen vastuu asukaspysäköinnin järjestämisestä on kuitenkin asuinkiinteistöillä ja asuinkiinteistöjen tuleekin tarkastella, onko heidän mahdollista laajentaa omia pysäköintialueitaan. Aina tämä ei ole mahdollista, jolloin usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää pysäköinnin järjestäminen kunnan omistamille alueille, jos tällaisia alueita kunnalla on osoittaa. Ongelman laajuudesta johtuen joudumme tekemään kunnassa lähiaikoina pysyvämpiä linjapäätöksiä pysäköinnin järjestämisen suhteen. 

Päivitetty: 09.05.2014

« Takaisin