Ruotsinkielinen kielikylpytoiminta Tuusulassa

Aloite tehty:
12.05.2014
Aloitteen tekijä:
Åberg Anu / valtuuston keskiryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan valtuuston keskiryhmä on huolissaan ruotsinkielisen koulunkäynnin tulevaisuudesta Tuusulassa. Jotta lapsille voidaan turvata aito ruotsin kieltä tukeva oppimisympäristö tulee meidän pystyä turvaamaan ruotsinkielisen koulun säilyminen sekä riittävä oppilasvirta sinne turvaamaan kunnalle mielekäs oppilasmäärä. Tuusulan kaikki suomenruotsalaiset lapset eivät käy Klemetskogia.

Ehdotammekin että

1) Kievarin päiväkodissa aloitetaan kielisuihku-/kielikylpytoiminta jo ensi syksynä kaksikielisessä ryhmässä: Päiväkotiin ei tarvita kielikylvyn takia lisäresursseja. Suomenkieliset perheet voivat siten halutessaan valita lapselleen kielikylpyryhmän, paikkoja on rajoitettu määrä

2) Kunta tarkastelee ruotsinkielisten kielikylpyryhmien perustamista Tuusulaan olemassa oleviin kiinteistöihin

3) Valtuustoinfon aiheeksi otetaan kielikylpytoiminta päiväkodeissa ja aiheesta puhumaan kutsutaan kielikylpyvaltuutettu Veronica Hertzberg

4) Tuusula.fi tehdään kuntalaiskysely kielikylpytoiminnan haluttavuudesta.

Tuusulan kunnalla on kiinteistöjä, joita voitaisiin valjastaa hyötykäyttöön, esimerkiksi Ruskelan koulu. Kielikylpyryhmiin on ollut kiinnostusta, mutta kunta on tyrmännyt ajatuksen vedoten kuluihin. Tuusulassa perustettiin viisi vuotta takaperin ruotsinkielinen kerho suomenkielisille. Osanotto ylitti kaikki ennakko-odotukset: ilmoittautuneita oli 64 lasta. Ehdotammekin, että otamme käyttöön jo olemassa olevia kiinteistöjä, perustamme niihin kielikylpyryhmiä sillä ajatuksella, että niihin hakeutuvat asiakkaat vapauttavat resursseja muualta ja helpottavat investointipaineita.

Ensisijaisesti kielikylpyryhmä(t) voisivat muodostua ruotsinkielen ryhmästä/ryhmistä, koska niihin on jo Tuusulassa olemassa luonteva jatko ja infrastruktuuri. Kulurakenne ei kasva, koska kunnalla ei ole kuljetusvelvollisuutta päiväkoteihin. Sen lisäksi ehdotamme, että perittäisiin ns. kielikylpyryhmän lisämaksu, esim. 20 €/kk.

Näin kunta voisi tarjota lisäpalveluita kuntalaisille, hyväksikäyttää kiinteistöjä, säästää siten investointimaksuissa sekä kuljetusmaksuissa ja ehkä saada kielilisän myötä kassaan lisää rahaa. Lisäkulujahan tuosta ei oikeasti tule: erityisesti ruotsinkieliselle opetukselle on jo valmis rakenne. Kuluja saatetaan jopa säästää, kun saadaan lapsia jo olemassa olevien investointien pariin.

Yhteisölliset ympäristöt luovat samanhenkisyyttä lasten kesken ja sen puolesta auttavat vähentämään kiusaamista mm. kielen vuoksi. Siksi oikeanlainen oppimista tukeva ympäristö on tärkeä. Lapset haluavat oppia, mutta ei olla erilaisia. Valtio valmistelee parhaillaan kielikylpyasetusta kunnille, joten nyt meillä olisi mahdollisuus valmistautua asiaan hyvissä ajoin.

Sen lisäksi väitämmekin, että kyseisen tyyppiset palvelut ovat omiaan tuomaan haluttavuutta Tuusulan kunnan imagolle. Tarkoitus on myös miettiä uusia joustavia toimitapoja.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.5.2014 § 70: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 13.5.2014: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 16.06.2014 § 314: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 1.9.2014 § 97: Aloite käsitelty

Vastaus

Varhaiskasvatuspalvelut vastasi valtuustoaloitteeseen ”Ruotsinkielisen kielikylpytoiminnan perustaminen varhaiskasvatustoimintaan” 27.1.2014. Tilanne ei ole muuttunut ko. vastauksen jälkeen. Vastauksessa todetaan:

”Tuusulan kunnan varhaiskasvatuspalveluiden talousarvio 2014 ei anna mahdollisuutta lisätä tai avata uusia palveluja, jotka edellyttävät henkilöstölisäystä. Tulevaisuudessa kielikylpytoimintaa tulee varhaiskasvatuspalveluihin esim. yksityisten päiväkotien profiloitumisen myötä. Uskomme myös, että perheillä olisi halukkuutta osallistua esim. ruotsin- ja/tai englanninkielisiin kielikylpyryhmiin. Kunnallisena toimintana uuden toiminnan / kielikylpyryhmän käynnistäminen vaatii alkuun resurssien lisäystä, koska samalla ei voida vähentää kokopäivähoitopaikkoja. Toimintamalli näkyy mahdollisena taloudellisena säästönä vasta myöhemmin, kun perheet valitsevat kokopäivähoidon tilalle kielikylpytoiminnan, osa-aikaisen päivähoidon tai kerhoryhmän.  Seuraavien talousarvioiden suunnittelun ja uuden opetussuunnitelman valmistumisen myötä asiaan varmasti palataan.”

Ruotsinkielinen kielikylpytoiminta Tuusulassa -aloitteessa esitetään, että Kievarin päiväkodissa aloitettaisiin kielisuihku-/kielikylpytoiminta jo ensi syksynä kaksikielisessä ryhmässä. Syksyn päivähoitosijoituspäätökset postitettiin viikolla 19-20, joten syksyn ryhmien muuttaminen ei onnistu enää tässä vaiheessa. Perheiden tilanteet voivat hiukan muuttua, mutta perusmallit on jo rakennettu. Kievarin päiväkodissa on kolme ryhmää ja 54 paikkaa. Tällä hetkellä päiväkodissa on hoidossa yhteensä 22 ruotsinkielistä ja 32 suomenkielistä lasta. Kievarin päiväkodin ryhmistä yksi on ruotsinkielinen, yksi kaksikielinen ja yksi suomenkielinen ryhmä. Kaksikielisessä ryhmässä on viisitoista lasta ja kolme työntekijää. Ryhmän työntekijöistä yhdellä on kaksikielinen pienryhmä ja kahdella muulla työntekijällä suomenkieliset pienryhmät. Kielikylpytoiminta edellyttää, että kaikki ryhmän kasvattajat puhuvat ruotsia ja valitettavasti näin ei ole. Keväällä varhaiskasvatuspalveluissa oli haussa 7 lastenhoitajan tehtävää. Mm. Kievarin päiväkotiin haettiin ruotsinkielistä lastenhoitajaa. Hakijoita oli yhteensä 95, joista kenelläkään ei ollut vaadittua kielitaitoa, joten jouduimme valitsemaan Kievariin suomenkielisen työntekijän. Kievarissa yhdeksästä työntekijästä neljällä on ruotsinkielen osaaminen. 

Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen huoltajakyselyt toteutetaan vuosittain. Kevään 2014 sähköiseen kyselyyn vastasivat päiväkotien, perhepäivähoidon ja kerhotoiminnan huoltajat. Varhaiskasvatuksessa on 1604 asiakasta ja vastauksia saatiin 385. Vastausprosentti jäi todella alhaiseksi. Vastausten yleisarvosanaksi asteikolla 4-10 tuli 8,7 (vuonna 2013 tulos oli 8.68), joten vastaajien voidaan todeta olevan erittäin tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluihin. Huoltajat antoivat avoimissa vastauksissa rohkeasti positiivista palautetta varhaiskasvatuksen onnistumisesta työssään. Avoimessa vastauksessa huoltajien huoli ja kehittämisideat liittyivät päivystysajan/kesäajan toiminnan järjestämiseen, henkilöstön määrään ja vaihtuvuuteen, päivähoitomaksujen oikeudenmukaisuuteen, tiedottamiseen sekä tilojen ja piha-alueiden turvallisuuteen.  Huoltajat toivoivat enemmän toimintaa, ulkoilua, retkiä ja liikuntaa. Kyselyssä ei ollut kysymystä kielikylpytoiminnasta, mutta kyselyyn vastanneilta huoltajilta ei myöskään tullut toiveita siitä.

Aloitteessa ehdotetaan lisämaksua kunnallisena toimintana järjestettävästä kielikylpytoiminnasta.  Lasten päivähoidosta annetussa laissa (36/1973) tarkoitetusta lapsen päiväkoti- ja perhepäivähoidosta voidaan määrätä kuukausimaksu, joka voidaan periä enintään yhdeltätoista kalenterikuukaudelta toimintavuoden aikana. Maksu määräytyy perheen koon, tulojen ja päivähoitotarpeen mukaan (osa-, kokopäivähoito). Kunta ei voi periä erillistä maksua päivähoidon sisällä järjestettävästä toiminnasta (yhdenvertaisuus). Avoimen varhaiskasvatustoiminnan mm. kerhotoiminnan asiakasmaksuihin kunta voi itse vaikuttaa.  Yksityisessä päivähoidossa, yksityisen hoidon tuen turvin toimivissa päiväkodeissa, ei ole näitä rajoituksia.

Aloitteessa esitetään, että kunta tarkastelee ruotsinkielisten kielikylpyryhmien perustamista Tuusulaan olemassa oleviin kiinteistöihin. Vuoden 2014 kuntastrategisena pääteemana on terve talous; palvelurakenteet taloudellisesti kestävälle pohjalle, ja vuoden 2015 pääteemana ovat kehittyvät palvelut: asiakaslähtöisten palveluprosessien ja johtamisen kehittäminen. Varhaiskasvatuspalveluissa ko. pääteemat hahmottuvat tulevina vuosina vahvasti sekä valtion kehysriihen että kuntatalouden mukanaan tuomien haasteiden ja muutosten kautta. Sisällöllisten asioiden kehittämisessä keskitytään Kasvatuksen ja koulutukseen kehittämissuunnitelmaan kirjattuihin asioihin.

Varhaiskasvatuspalvelut ovat muutosten edessä. Uutta varhaiskasvatuslakia valmistellaan, ja kun se astuu voimaan, muutoksia tulee ilmeisesti esim. ryhmäkokoihin ja lapsen kehityksen ja oppimisen tukeen. Esiopetuksesta on tulossa velvoittava, oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, jonka tulee olla käytössä 1.8.2014 alkaen, tuo tarpeita myös esiopetukseen. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen niillä perheillä, kun vanhempi on kotona äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella, osapäiväiseksi, tuo muutoksia palvelutarjottimeen ja koko varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Kotihoidontuen rajaaminen molemmille huoltajille tuonee uusia pieniä lapsia päivähoitoon. Myös Tuusulassa monikulttuurisuus lisääntyy. Varhaiskasvatuspalveluissa on tällä hetkellä 27 lasta, joiden äidinkieli on joku muu kuin suomi. 

Varhaiskasvatuspalveluille esitetään paljon toiveita ja odotuksia. Kaikkiin niihin emme voi vastata myöntävästi, asioita on pystyttävä priorisoimaan. Jotain varhaiskasvatuspalvelut voi kuitenkin tehdä kielikylpytoiminnan eteen jo nyt. Voimme rekrytointien yhteydessä huomioida ruotsin- ja englanninkielen osaamisen yhtenä valintakriteerinä ja toivoa, että saamme rekrytoitua osaavaa varhaiskasvatushenkilöstöä, joilla on myös kielitaitoa. Osaamisen avulla voimme mahdollistaa kielikylpytoiminnan aloittamisen olemassa olevissa kiinteistöihin, heti kun se on resurssien kautta mahdollista.

Päätös

Päivitetty: 05.09.2014

« Takaisin