Kunnan tonttien luovutusperusteiden muutos aiemmin jo tontin saaneiden osalta

Aloite tehty:
13.06.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunta on määrätietoisesti hilannut luovuttamiensa omakotitonttien hintoja kohti markkinahintoja. Enää ei ole taloudellisesti edullisempaa "saada" kunnan tonttia, kuten oli aiemmin kun kunnan tontit olivat ns. edullisempia kuin vapailla markkinoilla olevat.

Kunnan tontit eivät siten enää ole edullisempia kuten aiemmin, joten onko syytä enää pitää luovutuksen esteenä sitä että hakijalle/hakijoille on joskus aiemmin jo luovutettu kunnan ("edullinen") omakotitontti.

Ehdotan että tätä käytäntöä muutetaan siten että asetetaan jokin aikaraja esim. 5-10 vuotta, jolloin tämä pätee, mutta sen jälkeen tontinhakija on samalla viivalla kuin ensikertalaisetkin. Esim. Hyvinkää toimii näin. Järjetöntä että tontteja jää myymättä, vaikka hakijoita on.

Käsittelyvaiheet

16.6.2014: Maankäyttöpäällikön valmisteltavaksi
19.6.2014: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunta on delegoinut päätöksen teon Kj:lle koskien tonttien saajia. KH:lle on joskus annettu tiedoksi alla oleva selonteko valintaperusteista. (huom. ei ole varsinainen päätös). Siinä sanotaan ”..ei ole pääsääntöisesti myönnetty” Käytännössä tiedetään joitain tapauksia joissa tontti on toiseenkin kertaan myönnetty. Perusteita emme maankäytössä tiedä.
Kunnan hinnat ovat edelleen edullisempia kuin yksityisten myymät. Kunnan tonttien myyntihinnat päättää kunnanvaltuusto. Ero on tosin kaventunut jonkin verran varsinkin Pohjois-Tuusulassa. Lahelan alueella tiedetään pari kauppaa, jossa yksityinen on myynyt AO-tontteja tänä vuonna 105 e/m² kun kunta myy 85 e/m². Alueet hyvinkin vastaavat toisiaan. Jokelan ja Kellokosken hinnoista voisi sanoa, että yksityisten luovuttamien tonttien hinnat ovat noin 20 - 30 % kalliimpia kuin kunnan myymät tontit.
Alla Valintaperusteita
Omakotitonttien saajien valintaperusteita
- Rakennuspaikka on luovutettu pääsääntöisesti oman asunnon rakentamista varten.
- Toteuttamiskelpoinen ja realistinen rakennuspaikan ja rakennushankkeen rahoitussuunnitelma on edellytyksenä tontin saamiselle.
- Ostohakemus ohittaa vuokraushakemuksen.
- Jos kunta on aiemmin myynyt / vuokrannut hakijalle rakennuspaikan, uutta rakennuspaikkaa ei ole pääsääntöisesti myönnetty.
- Uusille laajoille omakotialueille on pyritty saamaan aikaan monipuolinen asukasrakenne (esim. lasten iän suhteen, pyritty välttämään päiväkotien ja koulujen ylikuormittumista).
- Pinta-alaltaan suuria tontteja on luovutettu paritalorakentajille kaavamääräysten salliessa.
- Täysin tasavertaisten hakijoitten kesken on suoritettu myös arvontaa.
- Kunnan henkilöstöä on huomioitu muiden kriteerien täyttyessä.
- Jos pyynnöistä huolimatta on hakemuksen liitteet (tulo- ja verotustiedot sekä hankkeen rahoitussuunnitelma) jätetty toimittamatta, puutteellisia hakemuksia ei ole käsitelty.

Hannu Kantola
maankäyttöpäällikkö

Päivitetty: 19.06.2014

« Takaisin