Tuusulalaisten mielenterveyskuntoutujien tukeminen

Aloite tehty:
10.09.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan Hyrylässä ei ole toimintaa mielenterveyskuntoutujille: ei ole päivä- eikä työtoimintaa eikä kokoontumispaikkoja. Tuusulan kunnan pitäisi tukea mielenterveyskuntoutujia taloudellisesti, että he pääsisivät kulkemaan Järvenpäässä Klubitalolla ja Kellokoskella sairaalan työtoiminnassa. Myös Jokelassa ja Kellokoskella asuvia tulisi tukea, että he pääsevät Järvenpäähän. Jokelassa ei ole mielenterveyskuntoutujille muuta aktiviteettia kuin Tuusulan seurun mielenterveysyhdistys Tuumi ry:n kerran kuussa kokoontuva ryhmä.

Laitospaikkojen vähentämisen myötä yhä huonompikuntoisia mielenterveyskuntoutujia siirtyy avohoitoon. Kunta on velvollinen järjestämään avohoidon toimintaa (Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 3.4.1987/380 8b§). Mielestämme tällä hetkellä tämä ei toteudu Tuusulan kunnan kohdalla.

Käsittelyvaiheet

10.9.2014: Sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
15.10.2014: Aloitteen tekijälle vastattu sähköpostitse

Vastaus

Sosiaali- ja terveystoimialalla kehitetään tulevina vuosina mielenterveys- ja päihdepalveluja.  Tavoitteena on koota ja mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdeksi matalan kynnyksen kokonaisuudeksi, jossa asiakkaan palvelutarpeet voidaan huomioida nykyistä paremmin ja henkilöstöresurssit kohdentaa tehokkaammin. Erikoissairaanhoidon palveluketjujen tehostaminen ja laitospaikkojen vähentäminen edellyttää kunnan lisäpanostusta mielenterveyskuntoutujien kotona asumista tukeviin palveluihin. Kunta on kilpailuttanut mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, tuetun asumisen sekä työ- ja päivätoiminnan palvelut, joita kunta ostaa. Vuonna 2015 kunnassa aloitetaan tuetun asumisen palvelutoiminta myös kunnan omana toimintana, mikäli valtuusto myöntää siihen kahden kotikuntouttajan henkilöstöresurssin. Panostamme asiakkaiden palvelutarpeen kartoittamiseen ja huolehdimme päivä- ja työtoiminnan järjestämisestä sitä tarvitseville.

Pidämme tärkeänä vapaaehtoisten toimijoiden ja eri yhdistysten järjestämää toimintaa, erityisesti Tuumi ry:n panos mielenterveyskuntoutujien tukityössä on arvokasta. Yhteistyössämme on varmasti kehitettävää juuri päivätoiminnan osalla. Sosiaali- ja terveystoimi tekee yhteistyötä Sininauhasäätiön kanssa ja sen ylläpitämässä Puolimatkankoti Mutterimajassa, osoite Korvenrannankuja 8, Tuusula, toimii kaikille avoin päihteetön toimintakeskus, jonne toivomme myös mielenterveyskuntoutujien hakeutuvan. Toimintakeskus on avoin arkisin ja siellä voi esimerkiksi käyttää nettiä, katsella televisiota, lukea päivän lehdet, pelata biljardia, pestä pyykkiä, saunoa, osallistua retkitoimintaan tai vain olla ja tavata toisia ihmisiä. Paikalla oleva henkilökunta auttaa myös esim. toimeentuloon, asumiseen, sairauteen ja eläkkeisiin liittyvien asioiden selvittämisessä. Sininauhasäätiön toinen päivätoimintakeskus Kissankello toimii Kellokoskella, osoite Mäntyrinteentie 2. Järvenpäässä toimiva Klubitalo on Järvenpään, Keravan ja Tuusulan yhteinen mielenterveyskuntoutujien arkisin avoinna oleva toimintakeskus, jonne julkisen liikenteen kulkuyhteydet Hyrylästä, Jokelasta ja Kellokoskelta toimivat kohtuullisen hyvin. Kunta tukee vähävaraisia kuntalaisia toimeentulotukilain mukaisesti ja tuen tarpeessa olevien asiakkaiden työ- ja päivätoiminnan matkakustannukset huomioidaan toimeentulotuen laskelmassa.

Päivitetty: 15.10.2014

« Takaisin