Riihikallion kirjaston muuttaminen itsepalvelukirjastoksi

Aloite tehty:
11.11.2014
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotan Riihikallion kirjaston muuttamista itsepalvelukirjastoksi sen lakkauttamisen sijaan.
Esimerkkejä itsepalvelukirjastoista löytyy useita ympäri suomea. Mm. Suomenlinnassa, Hämeenlinnassa ja Mietoisissa toimii tälläinen sivukirjasto.

Kirjasto toimisi kirjastokortilla ja palautus-ja lainausautomaateilla ja pääkirjastosta saatavalla ovikoodilla. Lisäksi turvallisuutta valvoisivat kamerat. Tarvittaessa voisi saada yhteyden Hyrylään pääkirjastoon.
Riihikallion kirjaston sijainti näkyvällä paikalla kadun reunassa, ehkäisee myös ilkivaltaa kirjastossa.
Tärkeää olisi että kirjastopalvelut eivät karkaisi koululaisten, päiväkotilasten ja palvelutalon asukkaiden arjesta. Heillä ei ole mahdollista vierailla Hyrylässä ilman autoa tai koulupäivän aikana.
Kirjaston ja kulttuurin käyttö opitaan jo pienenä ja Riihikallion koulu on mukavasti pystynyt kirjastoa hyödyntämään opetuksessa.
Koululaiset, päiväkotiryhmät ja kotihoidossa olevat pikkulapset ovat saaneet ensikosketuksiaan teatterin ja satujen maailmaan sekä kokenet samalla ensimmäiset taidegalleria käynnit. Nämä asiat kuuluvat lapsen elämään. Nyt osa tästä kulttuuripalvelusta menetetään kauemmaksi Hyrylään. Voisiko siis edes lainauspalvelu jäädä?

Muutama linkki aiheesta
http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/jukolan-itsepalvelukirjasto-%0B-l%C3%A4hikirjaston-uusi-avoin-palvelukonsepti
http://www.mietoinen.fi/node/5607

http://www.hs.fi/kotimaa/a1397481592272

Käsittelyvaiheet

12.11.2014: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
17.11.2014: kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naskin ja kirjastotoimenjohtaja Antti Karhoksen valmisteltavaksi
Kulttuurilautakunta 4.3.2015 § 8: Aloite käsitelty
17.3.2015: Päätös tiedoksi aloitteen tekijälle sähköpostitse

Vastaus

Hyvin suunniteltu itsepalvelu- tai omatoimikirjasto on mielenkiintoinen ja toimiva vaihtoehto, jonka kehittämiseen Tuusulan kulttuurilautakunnassa ja kirjastossa suhtaudutaan myönteisesti. Ns. perinteisten kirjastojen rinnalla se on yksi tulevaisuuden kirjastopalveluratkaisuista, joka tarjoaa kirjaston käyttäjille laajempia mahdollisuuksia normaalin aukioloajan ulkopuolella.  

Itsepalvelu- tai omatoimikirjastotoiminnan käynnistäminen Riihikalliossa on kannatettava ajatus. Tällä hetkellä sen toteuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, koska valtuuston päätöksen mukaisesti Riihikallion ulkoisista kirjastotiloista luovutaan. Uusia korvaavia tiloja kuitenkin etsitään. Yhtenä vaihtoehtona on Riihikallion koulu, jonne olisi järkevintä suunnitella nimenomaan itsepalvelu- tai omatoimikirjasto.

Päätös

Päivitetty: 17.03.2015

« Takaisin