Riihikallion kirjastotoiminnan jatkaminen vapaaehtoisvoimin vuokrasopimuksen loppumiseen asti

Aloite tehty:
02.03.2015
Aloitteen tekijä:
Riihikallion kehittämistoimikunta / Reinikainen Tuija
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Riihikallion kehittamistoimikunta on käsitellyt useaan otteeseen Riihikallion kirjaston lopettamista.
Olemme yksimielisesti sitä mieltä, että Riihikallion kirjaston toiminnan pitää alueella jatkua jossakin
muodossa.
Olemme erittäin huolissamme erityisesti lasten ja ikäihmisten kirjastopalveluiden saatavuudesta.

Jo Riihikallion nykyinen asukasmäärä, Riihikallion yhtenäiskoulu, PäiVäkoti Pellava, Nuorisotila Kertsi ja Yrjö ja Hanna-säätiön vanhusten palvelukeskus riittäisivät tarjoamaan kirjastolle riittävän käyttäjä määrän, mutta kaiken lisäksi Amerin alueelle rakentuu kokoajan lisää asuntoja ja Yrjö ja Hanna-säätiön vanhusten palvelukeskus laajentaa koko ajan, joten kirjaston tarve ei ole vähentynyt Riihikalliossa vaan se päinvastoin kasvaa koko ajan.

Nykyisen kirjastotilan vuokrasopimusta ei ole vielä tähän päivään mennessä irtisanottu eli sitä on vielä jäljellä vuoden 2015 loppuun. Riihikallion kirjaston normaali toiminta loppuu kuitenkin jo maaliskuun lopussa ja koko kirjasto suljetaan lopullisesti huhtikuun lopussa.

Koska Riihikallion kirjastossa on kaikki tarpeellinen valmiina: kirjat, hyllyt, asiakaspäätteet ja palautus/lainaus-automaatitja koska vuokrasopimustakin on jäljellä vielä n. 10 kuukautta, niin me Riihikallion kehittämistoimikunnan jäsenet ehdotamme että me voisimme pyörittää Riihikallion kirjastoa vapaaehtoisvoimin sen nykyisissä tiloissa vuokrasopimuksen päättymiseen asti.

Kehittämistoimikunta sitoutuu pitämään Riihikallion kirjastoa auki ja kuntalaisten käytössä vuoden 2015 asti. Pyydämme mukaan kirjaston aukipitotalkoisiin myös muut riihikalliolaiset yhdistykset ja muut vapaaehtoiset kuntalaiset.

Haluamme ylläpitää kirjastoa vapaaehtoisvoimin, käytännössä siis kuluitta, sen nykyisissä tiloissa vuokrasopimuksen päättymiseen asti. Selvitämme tänä aikana kirjaston jatkomahdollisuuksia tilan ja vapaaehtoistoiminnan osalta sekä tutkimme mahdollisuutta perustaa yhdistys Riihikallion kirjastotoiminnan ylläpitämiseksi ja ulkopuolisen rahoituslähteen löytämiseksi.

Toivomme Kunnanhallituksen suhtautuvan tähän kuntalaisia aktivoivaan ideaamme positiivisesti.

Käsittelyvaiheet

Kunnanhallitus 2.3.2015, keskusteluasiat
4.3.2015: kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naskin ja kirjastotoimenjohtaja Antti Karhoksen valmisteltavaksi
Kulttuurilautakunta 22.4.2015 § 20: Aloite käsitelty

Vastaus

Kulttuurilautakunnan vastaus aloitteeseen:

Hyväksyessään vuoden 2015 talousarvion Tuusulan kunnanvaltuusto päätti luopua Riihikallion kirjaston ulkoisista tiloista. Kirjaston vuokrasopimus on voimassa vuoden 2015 loppuun, mutta kirjaston talousarvio 2015 ei sisällä tilan vuokraan varattuja määrärahoja.

Toiminta Riihikallion kirjaston nykyisissä tiloissa loppuu huhtikuussa 2015. Kirjastossa olevia resursseja (mm. henkilöstö, aineisto, laitteet) siirretään muun kirjastoimen käyttöön, koska lakkautettavaa toimintaa ei ole taloudellista pitää yllä lyhytaikaisesti. Esimerkiksi aineiston hankkiminen vain vuodeksi ei ole resurssien tehokkaan käytön kannalta järkevää.

Riihikallion kirjastopalvelut tullaan jatkossa tarjoamaan kirjastoautopalveluna. Lisäksi syyskuun alusta lähtien Riihikallion koulun tiloissa toteutetaan kokeiluna ns. itsepalvelupiste, mikä täydentää kirjastoauton lainauspalvelua.

Valtuutettu Tuija Reinikaisen luottamushenkilöaloitteessa esitetään viitaten Riihikallion kehittämistoimikunnan kunnanhallitukselle tekemään esitykseen, että ” kehittämistoimikunnan jäsenet voisivat pyörittää Riihikallion kirjastoa vapaaehtoisvoimin sen nykyisissä tiloissa vuokrasopimuksen päättymiseen asti. Kehittämistoimikunta sitoutuu pitämään Riihikallion kirjastoa auki ja pyytää kirjaston aukipitotalkoisiin myös muut riihikalliolaiset yhdistykset ja vapaaehtoiset kuntalaiset.”

Vapaaehtoiset ovat rikastaneet yleisten kirjastojen toimintaa pitkään. Perinteisesti vapaaehtoistyö on ollut kirjastojen tavanomaista toimintaa laajentavaa työtä. Vapaaehtoistyön avulla asiakkaat ovat voineet lainata aineistoa automaatilla ja käyttää kirjaston verkkopalveluita esimerkiksi varausten tekemiseen. Vapaaehtoisten voimin on myös kokeiltu kirjastojen aukioloaikojen laajentamista.

Vapaaehtoisilla ei kuitenkaan ole ollut pääsyä kirjastojärjestelmään.  Heidän työpanoksellaan on voitu tukea ja lisätä yhteisöllisyyttä, mutta sillä ei ole voitu korvata kirjaston ammatillista henkilökuntaa.

Koska kirjaston talousarviossa 2015 ei ole määrärahavarausta Riihikallion kirjastotilan vuokraan, kirjastotoiminnan jatkaminen tilassa ei ole mahdollista. Kirjastopalveluiden kehittämistyössä, mm. tulevassa Riihikallion koulun tiloissa toteutettavassa kokeilussa, samoin uuden kirjastoauton toimintojen suunnittelussa, vapaaehtoiset ovat arvokkaita yhteistyökumppaneita, joiden panosta tarvitaan.

Kulttuurilautakunta päätti edellyttää, että kirjastotoimi, Riihikallion koulu sekä Riihikallion kehittämistoimikunta ryhtyvät yhdessä suunnittelemaan kirjaston itsepalvelupistettä siten, että se olisi toimintavalmis Riihikallion koululla elokuussa 2015 koulujen alkaessa.

 

Päätös

Päivitetty: 05.05.2015

« Takaisin