Puhtaan käyttöveden putkilinja tielinjan 139 kylkeen kunnan rajalle asti

Aloite tehty:
24.06.2015
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Olen asunut Tuusulassa, Nahkelantie 749, omakotitalossamme vuodesta 1982 lähtien. Koko tämän ajan olen ollut ilman puhdasta käyttövettä. Meillä on tontillamme kaksi rengaskaivoa ja yksi porakaivo, joiden kaikkien vesi sisältää rautaa ja mangaania. Viitenä ensimmäisenä vuonna kannoin kaiken juomaveden Hyrylästä palokunnan kaivosta. Vuodesta 1987 lähtien olen puhdistanut kaiken veden patentoidulla Aqua Filter puhdistimella. Näin puhdistettuna vesi näyttää kirkkaalta, mutta se värjää valuma-alustansa ajan myötä ruosteella pilalle ja on siis laadun ja määrän suhteen vain puhtaan veden korvike. Tulee porakaivosta, on myös kaksi rengaskaivoa.

Viidensadan litran puhdistussuodattimen veden tulopäähän kertyvälle rauta- ja mangaanisakalle en löydä kuvaannollista ilmaisua, rautaa 10 000yg ja mangaania 150yg , silti suodattimen toisesta päästä lävitse tuleva vesi on juonti- ja käyttövetemme.
Mitä enemmän vettä käyttää, sen kriittisemmäksi käy veden laatu ja puhdistaminen. Vettä on säästettävä.

Kaivovesi on saman laatuista ainakin naapuritonteillamme, joten puhtaan veden voimme saada vain kunnan omasta vesijohtojärjestelmästä, joka päättyy Valon kiinteistöön, meistä n. puolentoista km päästä, niin olemme kuulleet.

Siksi esitän, että kunta jatkaa putkilinjan kylätie 139 kylkeä kunnan rajalle saakka. Sen lisäksi kunta laittaa tähän pääputkilinjaan kaikki tarpeelliset liitosyhtymät. Menot näistä liittymistä maksaa kunta sen mukaan kuin se on maksanut samanlaisesta työstä muuallakin, ja vedenkäyttäjä sen mukaan kuin niistä ovat maksaneet muutkin. Menot pääputkilinjan putkiyhtymistä eteenpäin maksaa veden käyttäjä sen mukaan kuin on maksanut siitä muuallakin. Silti kunnan sunnittelu- ja työapu sivuputkilinjojen pääputkilinjaan liittämisen osalta olisi suotavaa.

Vesi on asumisessa keskeisin elämisen ehto, ja se on sitä myöskin sille, jolle tulee puhdas vesi. Mikään muu asia kunnassa kuin maailmassakaan ei voi sivuuttaa puhtaan veden tarvetta. Tämä pitää ottaa kunnan varojen käytössä huomioon.

Tässä tilanteessa vuosikymmeniä eläen on tuo pakollinen jätevedenkäsittelyasetus pysäyttänyt huomaamaan sen epäkohdan, että koko puhtaan veden puuteongelmaa ei haluta huomata olevan edes olemassakaan.

Puhtaan käyttöveden puute lähes estää mm. asunnon vaihtamisen. Tällöin aivan välttämätönkin asumismuodon muuttaminen toiseksi on mahdotonta.

Kun nyt joudun välttämättä hankkimaan uuden tehokkaamman vedenpuhdistusjärjestelmän, josta voimme saada 500 litraa vettä / vrk, niin pyydän kuntaa osallistumaan 3000 eurolla tähän hankiltaamme. Meille jää silti vielä merkittävä osuus maksettavaksemme.

Käsittelyvaiheet

24.6.2015: tekniseen toimeen valmisteltavaksi
25.6.2015: vesihuoltoliikelaitokseen valmisteltavaksi
28.10.2015: Sahlakari Jukka vastannut aloitteen tekijälle puhelimitse

Vastaus

Valitettavasti linjaa ei tulla jatkamaan kunnan rajalle haja-asutusalueella. Putkien kapasiteetti ei riitä ja lisäksi rakentaminen todella kallista / liittyjä.

Päivitetty: 29.10.2015

« Takaisin