Tuusulan päiväkotien liikuntakasvatuksen toteuttamismahdollisuudet

Aloite tehty:
19.05.2009
Aloitteen tekijä:
Niemi Reetta
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan varhaiskasvatussuunnitelmassa todetaan varhaiskasvatuksen liikuntakasvatustavoitteista muun muassa seuraavaa:

"Liikkuminen on vauhtia, elämyksiä ja hengästymistä. (...) Säännöllisellä ja ohjatulla liikunnalla on tärkeä merkitys lapsen motoriselle oppimiselle ja kokonaisvaltaiselle kehitykselle. (...) Sisätiloissa tulee olla muunneltavat, myös vauhdikkaaseen liikkumiseen ja pelaamiseen sopivat tilat."

Me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut olemme huolestuneita Tuusulan päiväkotien liikuntakasvatuksen toteuttamismahdollisuuksista. Huolemme on syntynyt varhaiskasvatustyössä toimivien ihmisten kanssa käydyissä keskusteluissa.

Esitämme, että päivähoitohenkilöstölle suoritetaan kirjallinen kysely, kuinka päiväkodeissa ja niiden toimintaympäristöissä voi toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelmassa määriteltyjä liikuntakasvatustavoitteita.

Lisäksi esitämme, että jokaiselle päiväkodille, jossa liikuntakasvatusta ei voi toteuttaa varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti, osoitetaan asianmukaiset tilat liikuntakasvatuksen toteuttamiselle.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 18.5.2009: Kunnanhallituksen valmistelteltavaksi
Kunnanhallitus 25.05.2009: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutusltk 28.10.2009: Ehdotetaan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 09.11.2009: Ehdotetaan valtuustolle
Valtuusto 7.12.2009: Aloite käsitelty

Vastaus

Sosiaali- ja terveysministeriön, opetusministeriön ja Nuori Suomi ry:n julkaisemassa Varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset (2005:17) kirjasessa tuodaan esille se, että alle kouluikäisten lasten kodeissa tietoteknisten laitteiden määrän nopea kasvu on muuttanut lasten ajankäyttöä siten, että runsaiden ulkoleikkien sijasta lapsesta on tullut sisällä istuja ja puuhaaja. Lapsen huoltajien ja ammattikasvattajien tulee tiedostaa, että liikunnalla ja leikillä on merkittävä rooli lapsen kaikenpuolisessa kehittymisessä. Oman kehon hahmottaminen luo perustan kehonkuvan syntymiselle. Hyvän kehonkuvan syntyminen on yksi keskeinen tekijä minäkuvan kehittymiselle. Liikunta- ja leikkitilanteissa lapsi saa luontevasti harjoitella sosiaalisia taitoja. Lapsen tulee saada liikkua mahdollisimman paljon ja lasta tulee kannustaa sekä kotona että päivähoidossa omatoimisuuteen kaikissa motoriikkaa vaativissa tehtävissä.

Tuusulan Varhaiskasvatussuunnitelmassa (sos.ltk 16.6.2005 § 70) tähdennetään sitä, että lapselle luonnollinen tapa tutustua itseensä, toisiin ihmisiin ja ympäristöön on liikkuminen. Hyvinvoinnin ja terveen kasvun perusta on liikkuminen. Liikuntakasvatus pitää sisällään sen, että lapselle luodaan mahdollisuus päivittäiseen liikkumiseen ja järjestetään säännöllisesti ohjattua liikunta.

Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmassa tuodaan esille, että haasteellinen, liikkumaan ja leikkimään houkutteleva ympäristö vahvistaa lapsen luonnollista liikkumisen halua ja innostaa lasta kehittämään omia taitojaan. Keskeinen liikuntapaikka on piha. Tuusulan kaikissa päiväkodeissa on lapsen yksilöllisen ohjaamisen varmistamiseksi jaettu lapset ohjatussa liikuntakasvatuksessa pieniin lapsiryhmiin. Tämä tarkoittaa, että päiväohjelmaa porrastamalla saadaan päiväkodeissa sisätiloja muuntelemalla sopivat liikuntatilat pienryhmille. Erilaisia hyppelyruudukoita, esteratoja, puolapuita, portaikkoja jne. sisällä ja pihaliikuntavälineitä ulkona käytetään kannustettaessa lasta päivittäiseen liikkumiseen. Nuori Suomi ry on järjestänyt päiväkodeille tarkoitettuja liikuntakoulutuksia, kuten Liikuntaa pienissä tiloissa ja Liikettä pihaleikkeihin, joihin iso osa Tuusulan päivähoitoyksiköistä on osallistunut.

Varhaiskasvatuspalveluiden yhdistyttyä kasvatus- ja sivistystoimeen on yhteistoiminta monella tapaa lisääntynyt. Useat päiväkodit käyttävät ohjatussa liikuntatoiminnassa koulujen liikuntasaleja, joissa on iltapäivästä vapaata tilaa. Aamupäivisin on ollut mahdollisuus käyttää nuorisotoimen tiloja. Liikuntapalveluiden kanssa yhteistyö on myös tiivistynyt. Kohdennettua suunnitelmaa liikuntapaikkojen, jäähallin ja uimahallin palveluiden käytöstä varhaiskasvatuksessa ollaan laatimassa. Perinteisesti on varhaiskasvatuksen liikuntakasvatuksen käytössä päiväkotia ympäröivä luonto, joka tarjoaa liikkumiselle ja leikeille monimuotoisen toimintaympäristön.

Reetta Niemi on tuonut näkyviin merkittävän asian nostaessaan esille lapsen varhaisvuosien liikuntakasvatuksen tärkeyden. Lapsi tarvitsee joka päivä vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa. Tarkoitukseen sopivat sisäliikuntatilat ovat osa ratkaisua. Päiväkotihenkilöstö on muuntanut olemassa olevia tiloja liikunnan tarpeisiin sekä järjestänyt tarvittaessa lisätiloja koulu- ja nuorisotiloista sekä liikuntatoimen palveluista. Huomionarvoista on, että vanhempien ja ammattikasvattajien oma esimerkki aktiivisina liikkujina on malli, joka kannustaa lapsia omatoimisiksi liikkujiksi.

Keväällä 2010 toteutettavan palveluverkkoselvityksen yhteydessä tehdään selvitys siitä, miten päiväkodeissa ja niiden toimintaympäristössä toteutetaan liikuntakasvatustavoitteita.

Päätös

Päivitetty: 14.12.2009

« Takaisin