Terveyskeskuksen aukioloajat

Aloite tehty:
12.01.2015
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Tuusulan valtuusto on päättänyt ostaa raskaan päivystyksen palvelut Hyvinkään sairaalasta. Tämä päätös sulkisi lääkäreiden vastaanotot Pääterveysasemalla arkisin klo 16 eikä lauantaisin ja sunnuntaisin lääkäreiden vastaanottoja olisi ollenkaan.

Syynä ovat säästötoimet ja uudet valtakunnalliset ohjeet päivystystoimirinöista. Sote-uudistus on myös taustalla, koska sen valmistelu, täytäntöönpano ja kustannusvaikutukset ovat edelleen levällään kuten sen entisen miehen eväät. Maamme terveydenhuolto on julkisessa myllerryksessä, eikä lopputuloksesta ole mitään varmaa tietoa.

Me allekirjoittaneet olemme huolissamme kuntamme maineesta ja kyvystä huolehtia lähipalveluistamme. Emme kuitenkaan vaadi valtuustopäätöksen peruuttamista, mutta esitämme valtuustolle, että nyt otettaisiin kaikki keinot käyttöön normaalin vastaanottotoiminnan aikaansaamiseksi arki-iltaisin klo 19 asti ja viikonvaihteessa lauantaisin ja sunnuntaisin ainakin normaalin työpäivän pituisena 8-10 tuntia vuorokaudessa. Mielellään tässä tulisi tukeutua vain omaan luotettavaan työvoimaan.

Yhteiskunnassamme ollaan yleisesti siirtymässä seitsemän päivän toiminta- ja palvelumalliin alalla kuin alalla. Myös perheiden asioita hoidetaan vuorokauden ja viikon eri kellonaikoina joko perhe-, työ- tai harrastustoiminnan vuoksi.

On muistettava edelleen lapsiperheiden lääkäritarpeet sekä vanhemman väestön lisääntymässä oleva terveyspalvelujen käyttö. Näille molemmille ryhmille on hyväksi palvelut nurkan takana. Entäs työssä käyvät ihmiset, joilla monesta syystä on vaikeata irrottautua virka-aikana töistään. Heille ei riitä nykyinen aukiolo klo 18 asti.

Eräs tärkeä näkökohta on myös kunnan rakentumisesta ja valovoimaisuudesta huolehtiminen. Tuusulan väestökasvu ei ole enää entisellään ja yhä useammin saamme kuulla ympärillämme muuttopäätöksistä, joissa Tuusula häviää eri asioiden ja palvelun vuoksi toisille kunnille. Kaikilla kuntalaisilla ei ole myöskään varaa käydä yksityisessä terveydenhuollossa. Siellä lääkärikäynti hinnoitellaantoimitusmaksun kanssa noin 100 euroon. Sen jälkeen kaikki muu vielä maksaa, laboratorio, kuvaukset jne. Osalle väestöä tämä on aivan erinomainen vaihtoehto kuitenkin.

Muutama viikko sitten Keski-Uusimaa valotti syntymässä olevasta ongelmasta sairaankuljetuksessa. Jos pienet vaivat joudutaan hoitamaan kymmenien kilometrien päässä, vaaditaan sieltä vielä takaisinkuljetus joko saman tai useimmiten ruuhkan vuoksi seuraavan vuorokauden aikana. Kuormitus, epämukavuusja kustannukset kasvavat varmasti. Missähän se kokonaissäästö todellakin on?

Edellä olevasta johtuen toivomme ja esitämme, että valtuutetut ottavat äänestäjiltään saamansa valtuutuksen perusteella uudelleen mietittäväksi miten Pääterveysasemalla voitaisiin laajentaa normaalia vastaanottotoimintaa. Tuusulan väestö tuntee ja elää eikä hyväksy lisääntyneitä palvelujen leikkauksia silloin, kun ne koskevat perusoikeuksia ja kaiken lisäksi heidän tukensa saaneiden valtuutettujen tekemiä. Tämän adressin kokoamisen aikana allekirjoittajat ovat olleet surullisia, välinpitämättömiä, vihaisia ja muutosta vaativia. Onpa joukossa ollut muutama valtuutettuja ymmärtäväkin henkilö.

Allekirjoituksilla vaadimme, että terveyskeskuksen vastaanottotoiminta voitaisiin toteuttaa entistä paremmIn sulkemaila ovet vasta klo 19 arkisin ja pitämällä ovet avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin 8-10 tunnin ajan niine kellonajoin, kuin ihmiset hoitavat muitakin asioitaan.

Toteutuessaan ja näin mitoitettuna, palvelusta tulisi Tuusulan keskustaa edelleen elävöittävä ja muita palveluja ja asukkaita paikkakunnalle houkutteleva lähipalveluja parantava lisä. Ratkaisulla tuettaisiin myös alueen yksityisiä terveydenhuollon yrityksiä kuten vaikka laajaa apteekin aukioloa.

Terveydenhuollon tulevan kehityksen yllä leijuu epävarmuus. Onko maksaja, yksityinen, kunta vai valtio. Ilmassa on toinenkin kysymys—kuka ja ketkä päättävät? Eräs Tampereen Yliopiston professori kirjoitti jokin aika sitten omana mielipiteenään Helsingin Sanomien mielipidesivulla:

Viimeksi terveydenhuolto sujui hyvIn Ja ihmiset saivat hoitoa, kun valtio "korvamerkitsi" terveydenhuoltoon menevät vaitionavut ja ne täytyi sinne myös käyttää.

Minne valtionavut kunnissa tällä hetkellä sitten kuluvat, kun eivät riitä perusterveydenhuoltoon?

Käsittelyvaiheet

13.1.2015: Sosiaali- ja terveystoimeen valmisteltavaksi
26.1.2015: Valtuusto, ilmoitusasiat

Päivitetty: 23.09.2015

« Takaisin