Turvapaikkahakijoiden vastaanottokeskus Tuusulaan

Aloite tehty:
31.08.2015
Aloitteen tekijä:
Noro Seppo
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Eurooppaan on kuluvan vuoden aikana tullut erittäin paljon turvapaikanhakijoita. Tilanne on nähtävissä myös täällä Suomessa. Olemassa olevien vastaanottokeskusten kapasiteetti ei riitä ja niinpä tiloja tarvitaan lisää.

Helsingin Seudun kehyskuntia on arvosteltu vähäisestä roolista maahanmuuttopolitiikassa ja mm. turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa. Toisaalta useissa tapauksissa Suomen kunnat ovat olleet aloitteellisia vastaanottokeskusten perustamisessa. Tässä suhteessa myös Tuusulan kunnan tulisi nähdä vastuunsa ihmisten hädän hetkellä.

Tuusulan kunnalla ei taida olla itsellään tarkoitukseen sopivia tiloja, mutta Hyrylässä sijaitsevan entisen varuskunnan alueelta löytyy vastaanottokeskukselle sopivia tiloja. Siellä on ainakin Olympiakasarmi, sotilaskoti ja joitakin muita tiloja, jotka voitaisiin ottaa käyttöön.

Niinpä esitämme. että Tuusulan kunta käynnistää välittömästi neuvottelut maahanmuuttoviraston ja Senaatti-kiinteistöt liikelaitoksen kanssa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamiseksi Hyrylään.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.12.2015 § 113: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 1.9.2015: Turvallisuuspalvelujen, sosiaali- ja terveystoimen sekä kuntakehityksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 28.9.2015 § 409: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.10.2015 § 143: Aloite käsitelty

Vastaus

Suomeen on saapunut tänä vuonna jo n. 13 000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoiden määrän nopeasti kasvaessa on uusien vastaanottotilojen tarve akuutti ja etenkin hätämajoitusyksiköitä perustetaan erittäin lyhyellä varoitusajalla. Maahanmuuttovirasto on tiedottanut kunnille 7.9.2015, ettei se enää jatkossa kysy kuntapäättäjien kantaa vastaanottokeskusten perustamiseen, jos vastaanottokeskus tai hätämajoitusyksikkö on suunnitteilla yksityiseltä vuokrattaviin tiloihin ja ylläpitäjäksi olisi tulossa Punainen Risti (SPR) tai jokin muu ulkopuolinen taho. Siinäkin tapauksessa Maahanmuuttovirasto tiedottaa aina kuntaa ennen kuin vastaanottotoiminta alkaa. Maahanmuuttoviraston tiedotteessa todetaan, että ensisijaisesti etsitään isoja, majoituskäyttöön tarkoitettuja tiloja, joihin mahtuu vähintään 150 henkilöä.

Millaisin periaattein Maahanmuuttovirasto etsii paikkoja vastaanottokeskuksille? Millaiset tilat voivat tulla kyseeseen?

Tilojen on oltava tarpeeksi suuret ja niiden on sovelluttava majoitukseen. Myös kuntoon kiinnitetään huomiota: esimerkiksi onko tarvetta remontille vai saadaanko ne nopeasti käyttöön ja ovatko paloturvallisuusasiat kunnossa.

Yksintulleiden lasten ryhmä- tai perheryhmäkodeiksi sopivat myös pienemmät tilat. Ne ovat kooltaan hyvin samanlaisia kuin lastensuojelun sijaishuollon yksiköt.

Tilat eivät kuitenkaan yksistään ratkaise sitä, minne vastaanottokeskuksia aletaan suunnitella. Niiden lisäksi on selvitettävä henkilöstön saatavuus. Etenkin nyt, kun vastaanottopaikkojen tarve on akuutti, Maahanmuuttovirasto kartoittaa mahdollisuuksia SPR:n paikallispiirien kanssa, koska heillä on pitkä kokemus vastaanottokeskustyöstä. Uusia vastaanottokeskuksia yritetään usein perustaa vanhojen läheisyyteen, jolloin vanha henkilökunta voi olla tukena ainakin perustamisvaiheessa.

Kevään aikana kartoitettiin Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa kuntien mahdollisia tilapäiseen majoituksen sopivia vapaana olevia tiloja mahdollisen laajamittaisen maahantulon varalta. Tuusulan osalta todettiin, ettei kunnalla ole osoittaa suuren henkilömäärän majoittamiseen suoraan sopivia tiloja. Laajamittaiseen maahantuloon varautumisen osalta ollaan edelleen mukana Uudenmaan ELY-keskuksen perustamassa työryhmässä.

Senaatti-kiinteistöjen kanssa käytyjen neuvottelujen yhteydessä on kahteen otteeseen keskusteltu sen Rykmentinpuistossa olevien tilojen käyttämisestä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena. Senaatti-kiinteistöt on ilmoittanut, että he käyvät viikoittain neuvotteluja Maahanmuuttoviraston kanssa erilaisten valtion omistamien tilojen käyttämisestä ko. tarkoitukseen. Ainakaan toistaiseksi Rykmentinpuistossa sijaitsevien rakennusten ottamista vastaanottokeskuskäyttöön ei näissä neuvotteluissa ole pidetty tarpeellisena.

Aluehallintovirasto järjesti Uudenmaan kuntajohtajille 22.9.2015 yhteistyöneuvottelun liittyen sopivien tilojen löytämiseen pakolaisten vastaanottokeskustoimintaa varten. Maahanmuuttoviraston edustaja totesi kunnalle, että virasto on tietoinen Senaatti-kiinteistöjen Rykmentinpuiston tiloista. Nämä tilat eivät ole tällä hetkellä osana aktiivivalmistelua.

Päätös

Päivitetty: 16.10.2015

« Takaisin