Tuusulalaisten lasten ja nuorten huoltajat tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluiden ja perusopetuksen laatuun

11.06.2014

Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen huoltajakyselyt toteutettiin maaliskuussa 2014. Sähköiseen kyselyyn vastasivat päiväkotien, perhepäivähoidon ja kerhotoiminnan asiakkaat sekä perusopetuksen oppilaiden huoltajat.

Varhaiskasvatuksessa
on 1604 asiakasta ja vastauksia saatiin 385. Vastausprosentti jäi todella alhaiseksi. Yleisarvosanaksi asteikolla 4-10 tuli 8,7 (vuonna 2013 tulos oli 8,68), joten vastaajien voidaan todeta olevan erittäin tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluihin. Vanhemmat arvioivat myös perhepäivähoidon varahoidon ja päivystysajan toimintaa asteikolla 4-10. Perhepäivähoidon varahoidon tulos 8,5 oli erittäin hyvä. Päivystysajan toiminta sai tulokseksi 7,8. Kirjallisessa palautteessa päivystysajan pituus ja henkilöstön vaihtuvuus nostettiin haasteeksi. Myös sähköisen asioinnin toivottiin kehittyvän ja edistyvän.

Lapset menevät mielellään päivähoitoon. Heistä leikkiminen, kaverit ja varhaiskasvatuksen toiminta ovat mukavia asioita. Negatiivisina asioina lapset mainitsivat kiusatuksi tulemisen. Myös päivälepo ja joku tietty ruoka saivat mainintoja. Lapset toivovat päivähoitoon lisää leluja ja enemmän leikkejä ja pelejä. Kehittämiskohteeksi nousi lapsen kokeman kiusaamisen ehkäiseminen. Varhaiskasvatuksessa on tehty Kiusaamisen ehkäisyn & puuttumisen -suunnitelma. Seuraavan toimintavuoden yhtenä tavoitteena on henkilöstön kouluttaminen leikin havain-noimiseen ja kiusaamisen huomaaminen ja tunnistaminen.

Perusopetuksen huoltajakysely laadittiin perusopetuksen laatukriteereiden pohjalta 2., 6. ja 9. luokkien oppilaiden huoltajille. Näillä luokkatasoilla on 1639 oppilasta, ja huoltajilta saatiin 528 vastausta. Huoltajat arvioivat koulun toiminnan laatua asteikolla 1-6. Vastausten keskiarvot vaihtelivat välillä 3,39-5,15.  Huoltajilta kysyttiin tänä vuonna myös yleisarvosanaa koulun toiminnasta asteikolla 4-10. Yleisarvosanaksi koulut saivat 8,34. Tulosten perusteella huoltajat olivat tyytyväisiä koulun toimintaan.

Parhaimpina puolina huoltajat pitivät sitä, että yhteistyö opettajien kanssa sujuu hyvin, lapsi käy mielellään koulua ja koulun jokapäiväinen toiminta on järjestetty hyvin. Huoltajien mukaan oppilailla on myös mahdollisuus osallistua koulun toimintaan ja kehittämiseen. Perusopetuksen kehittämiskohteiksi nousivat viime vuoden tavoin iltapäivä- ja kerhotoiminnan laajentaminen, kouluruokailu sekä tieto- ja viestintätekniikan laitteiston ja opetuskäytön lisääminen.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kyselyiden tuloksia esitellään ja käsitellään yhdessä huoltajien kanssa syksyn ensimmäisissä vanhempainilloissa. Tuloksia analysoidaan tarkasti myös kasvatus- ja sivistystoimessa toimiala-, esimies- ja henkilöstötasolla.

Kyselyiden tulokset
Varhaiskasvatuspalveluiden huoltajakysely 2014
Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014

Lisätietoja
varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapala p. 040 314 3328
opetuspäällikkö Markus Torvinen p. 040 314 3410 tai rehtori Harri Saramola p. 040 314 4300
(sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi)

Takaisin