Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi

06.08.2014

Tuusulassa laadittu koko kunnan rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 

Kulttuurihistoriallinen inventointi on perusselvitys, jonka tavoitteena on maankäytön kautta turvata menneiden aikakausien synnyttämien ympäristöjen säilyminen. Inventointi pyrkii tuomaan esiin säilyttämisen arvoiset rakennukset ja kulttuuriympäristöt, mutta myös antamaan laajempia suuntaviivoja ympäristön kehittämiselle. Taajamat tai maisemakokonaisuudet saattavat muodostaa laajempia kerroksellisia rakenteita, jotka vaativat tietoa yleispiirteisen kaavoituksen pohjaksi 

Vuosina 2004-2005 ja 2010-2013 laadittu inventointi on Tuusulan kolmas. Edelliset inventoinnit ovat rakennusarkkitehti Kari Arelan vuonna 1980 laatima luettelo sekä FK Mikko Härön vuosina 1985-86 kirjoittama laajempi julkaisu. Tämä työ perustuu molempiin, joskin jälkimmäinen teos on ollut suuntaa-antavana lähteenä raporttia uudistettaessa.

Rakennuskulttuurikohteet on inventoinnissa arvotettu arkkitehtonisten, maisemallisten ja historiallisten ominaisuuksien perusteella. Inventoinnissa on nostettu esille yksittäisiä rakennuksia sekä laajempia alueita, kuten maaseudun arvokkaat kyläalueet. Lisäksi inventointi sisältää historialliset tielinjaukset. Kohteet on luokiteltu arvon mukaan kolmeen eri luokkaan, joiden mukaan niille on annettu suojelusuosituksia.

Kuntakehityslautakunta päätti 11.6.2014 asettaa kulttuurimaisema- ja rakennuskanta -selvityksen nähtäville mielipiteiden ja lausuntojen jättämistä varten samanaikaisesti yleiskaava 2040:n kanssa.

Tutustu selvitykseen täällä.

Tutustu myös yleiskaavan sivustoon täällä. 

Takaisin