Laajarunkoisten rakennusten turvallisuuden arviointi omistajan vastuulla

02.04.2015

Laajarunkoisten rakennusten turvallisuuden arviointia koskeva laki on hyväksytty. Lain mukaan rakennuksen omistajalla on velvollisuus huolehtia, että rakenteiden turvallisuus on arvioitu asiantuntijan toimesta. Laki koskee rakennuksia, joiden rakennuslupa on myönnetty ennen lain voimaantuloa, eli ennen 1.4.2015.

Arviointi kohdistuu rakennuksiin, joissa oleskelee paljon ihmisiä. Arviointivelvollisuus kohdistuu lisäksi maneeseihin ja laajarunkoisiin eläinsuojiin. Laajarunkoisella rakennuksen osalla tarkoitetaan kerrosalaltaan vähintään 1 000 neliömetrin suuruista osaa, jonka tehdasvalmisteisten kattokannattajien jänneväli on vähintään 18 metriä tai paikalla rakennettujen kattokannattajien jänneväli vähintään 15 metriä.

Laki sisältää säännökset arvioinnin sisällöstä sekä arvioinnista annettavasta todistuksesta. Arviointitodistus ja ajantasainen käyttö- ja huolto-ohje on esitettävä pyynnöstä viranomaiselle.

Tuusulan rakennusvalvonta muistuttaa, että toimintavelvollisuus on asetettu laissa tarkoitettujen laajarunkoisten rakennusten omistajille ja että arvioinnissa on käytettävä pätevää asiantuntijaa, jonka on osoitettava kelpoisuutensa rakennuksen omistajalle. Asiantuntijan kelpoisuuteen sovelletaan maankäyttö- ja rakennuslain 120 e §:ää. Arvioitavan rakennuksen kantavien rakenteiden suunnittelija ei saa arvioida rakennusta.

Linkki lakiin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150300

 

Lisätietoja: tarkastusinsinööri Jari Hämäläinen, rakennusvalvonta, p. 040 314 3590

 

Takaisin