Riihikallion koulussa tuotetaan aurinkosähköä

28.06.2017

Riihikallion koulun katolle on kesäkuun aikana asennettu Tuusulan kunnan toinen ja suurin aurinkosähkövoimala. Voimalan tuotolla katetaan noin 10 % koulun vuotuisesta sähköenergian käytöstä.

Koulujen loputtua Riihikallion koulun katolla on ollut vilkasta. Katolle on asennettu 151 aurinkopaneelia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 250 m2. Paneelit on suunnattu etelään ja asennettu kelluviin telineisiin 15 asteen kulmaan parhaan auringonsäteilyn tavoittamiseksi.

Riihikallion koulun aurinkosähkövoimala

Tarkan suunnittelun tulos

Aurinkosähkövoimalaa lähdettiin suunnittelemaan viime vuoden puolella yhteistyössä rakenne- ja aurinkosähkösuunnittelijan kanssa. Koulun katon kestävyys ja kunto selvitettiin. Myös tulevan voimalan tehoa mietittiin tarkkaan.

- Tarkoituksena oli saada maksimaalinen aurinkosähkön tuotto ilman, että sähköä myytäisiin sähköverkkoon kesän aikana, jolloin tuotto on suurimmillaan ja koulu on kiinni, tiivistää projektipäällikkö Katerina Zaitseva. Lopulta päädyttiin 40 kWp:n tehoiseen voimalaan, jonka toimituksesta ja asennuksesta vastasi kilpailutuksen kautta valittu Lem-Kem Oy.

Aurinkosähkön tuottoa seurataan reaaliaikaisesti

Aurinkosähkövoimala on kytketty koulun sähköverkkoon. Muutaman viikon käytön jälkeen voidaan jo todeta, että koulun sähkön kulutus on pienentynyt. Lähiaikoina Riihikallion koulun aulaan tullaan asentamaan infonäytöt, joista voidaan seurata voimalan sähkön tuottoa reaaliaikaisesti.

Lisää voimaloita

Riihikallion koulun aurinkosähkövoimala on toistaiseksi kunnan suurin voimala. Ensimmäinen kunnan aurinkosähkövoimala on asennettu lokakuussa 2016 valmistuneen Roinilan päiväkodin katolle Kellokoskella. Roinilan aurinkosähkövoimalassa on 56 aurinkopaneelia ja se on teholtaan 14 kWp.

-Tulemme hyödyntämään näistä hankkeista saatua kokemusta seuraavien voimaloiden suunnittelussa, Zaitseva sanoo. Vuonna 2018 asennetaan kunnan kolmas, 64 aurinkopaneelin, voimala Kellokosken koulun laajennuksen katolle ja lisää voimaloita on suunnitteilla.

 Aurinkosähkövoimaloiden hankinnan taustalla on Tuusulan kunnan sitoutuminen energiatehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvien energianlähteiden käytön edistämiseen energiatehokkuussopimuksella. Kunta on allekirjoittanut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa jo toisen energiatehokkuussopimuksen, joka kattaa kauden 2017-2025.

Lisätietoja: projektipäällikkö Katerina Zaitseva, p. 040 314 2244

Takaisin