Asuntomessupääkaupunki Tuusulassa asukkaat ravistelevat kuntaa notkeammaksi

26.08.2020

Historian 50. asuntomessujen isäntänä toimivassa Tuusulassa asukkaiden ääntä halutaan kuulla. Osallisuus on nostettu yhdeksi keskeisimmistä asioista kunnan strategiassa.

− Uskomme siihen, että asukkaat pystyvät ravistelemaan organisaatiotamme notkeammaksi ja sparraamaan asuinalueiden viihtyisyyden lisäämisessä. Asukkaat pääsevät osallistumaan suoraan esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin ja joukkorahoitushankkeiden kautta. Syyskuussa meillä käynnistyy jo neljäs osallistuvan budjetoinnin kierros, pormestari Arto Lindberg kertoo.

Osallistuvan budjetoinnin edellisellä kierroksella äänestetyt ideat näkyvät nyt käytännön työssä joka päivä. Esimerkiksi tulevana lauantaina on Puutarhasta pöytään -elonkorjuutapahtuma. Sunnuntaina puolestaan toteutuu metsäretki Jokelassa ja Jokelan koirapuistossa tehdään tassuystävällisempää alustaa.

Käynnissä ovat samanaikaisesti kunnan mahdollistamat hybridirahoituskampanjat. Kyse on asukkaiden ideoimista joukkorahoituskampanjoista, joihin voi vielä osallistua rahoittamalla, tarjoamalla omaa työpanostaan tai ihan vain kannustamalla. Näissä kampanjoissa asukkaat pistävät resurssejaan likoon ja kunta rahoittaa loput. Kampanjoihin voi tutustua mesenaatti.me/tuusula-sivustolla.

Asuntomessualue on rakennettu tulevaisuuden kyläkaupungiksi, jossa osallisuus näkyy arjessa: Kortteleiden väleihin rakennetut aukiot mahdollistavat esimerkiksi lasten pelit ja leikit ja monet alueelle sijoitetut penkkiryhmät ystävien tapaamismahdollisuudet vaikkapa piknikin äärellä. Puustellinmetsän puistoksi nimetty puistoalue houkuttelee lähiviljelyyn ja yhteisen hyötypuutarhan perustamiseen sekä moniin muihin yhteisiin puuhiin.

− Asuntomessuilla on menossa vastuullisuuden teemaviikko. Meille vastuullisuus tarkoittaa toisista välittämistä ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien vahvistamista, pormestari sanoo.

Messujen Tuusulan esittelypisteessä, Tuusula-talossa, on koko tämän viikon esillä kansalaisvaikuttaminen. Kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 27.8. Kansalaisvaikuttamisen päivässä keskustellaan asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksista ennen ja jälkeen korona-epidemian.

Uusi osallistuvan budjetoinnin kierros alkaa syyskuussa

Uusi osallistuvan budjetoinnin kierros käynnistyy syyskuussa. Tuolloin jaossa on 100 000 euroa kuntalaisten ideoiden toteutuksia varten. Osallistuvaan budjetointiin varattujen rahojen avulla lisätään esimerkiksi yhteisöllisyyttä ja asuinympäristön viihtyisyyttä. Osallistuva budjetointi tapahtuu sähköisellä osallistumisalustalla osoitteessa osallistu.tuusula.fi.

Asuntomessut Tuusulassa

Tuusulassa järjestetään valtakunnalliset asuntomessut 3.−30.8.2020. Asuntomessut ovat avoinna joka päivä arkisin kello 12−20 ja viikonloppuisin kello 10−18. Messut ovat 50. koskaan Suomessa järjestetyt asuntomessut ja Tuusulan historiassa kolmannet.

 

Lisätiedot:

Pormestari Arto Lindberg, 040 314 3101, arto.lindberg@tuusula.fi

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi

Yhteisömanageri Katja Repo, 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi

 

Kansalaisvaikuttamisen päivä 27.8.

https://tapahtumat.tuusula.fi/en-FI/page/5f3d18c282580a0896ecf8d6

Takaisin