Tuusulan etana-ankat jatkavat espanjansiruetanoiden torjuntaa 20.8. Kellokoskella 

17.08.2022

Osana tämän vuoden Tuusulan osallistuvaa budjetointia toteutettava haitallisiin vieraslajeihin kuuluvien espanjansiruetanoiden torjuntaprojekti on edennyt kesän aikana monin eri tavoin. Etanoiden esiintymisalueiden teiden varsia on niitetty ja etanoita popsivat ankat ovat tehneet arvokasta työtään suurimmilla esiintymisalueilla.  
 
Lauantaina 20.8. Tuusulan etana-ankat työskentelevät Kellokosken kirjaston lähettyvillä (Kuntotaival, Kellokoski) klo 10–13. Ankat torjuvat espanjansiruetanoita nauttimalla niitä lounaakseen. Lisäksi ankoille maistuu myös etanoiden munat, joita ne tonkivat maasta. Tuusulan etana-ankkojen tehtävänä on tuoda myös etanaongelma asukkaiden tietoisuuteen.  

 Tuusulan etana-ankat
Tuusulan etana-ankkoja Oreota, Kanelia ja Silveriä pääsee ihailemaan työn touhussa lauantaina 20.8. Kellokoskella.  
 
Aikaisemmin kesällä etana-ankat ovat olleet muun muassa Lahelassa, Mattilassa ja Jokelassa.  

Lue lisää aiheesta 28.7.2022 julkaistusta Ankat etanantorjuntatyössä Tuusulassa -tiedotteesta.  

Espanjansiruetana haitallinen vieraslaji 

Ongelmalliset haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat espanjansiruetanat ovat tuttu näky myös Tuusulassa, etenkin Jokelassa ja Hyrylän Mattilassa. Myös muita esiintymisalueita on tunnistettu.  
 
Espanjansiruetanat on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallisia tuhotessaan puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa. Hyvä keino torjua etanoita, on pitää esiintymisalueet kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat.  

Espanjansiruetanayksilö
Espanjansiruetanan tunnistaa muun muassa kuvan yksilöllä näkyvästä hengitysaukosta.  

Tuusulasta löytyy kesäaikana erityisesti etanoiden hävittämiseen varattuja roska-astioita. Löydät niiden sijainnit osoitteesta www.tuusula.fi/vieraslajit 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää puolestaan havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista kuten espanjansiruetanoista. Käy merkitsemässä omat havaintosiVieraslajien paikannuspalveluun.   

Lisätiedot:   
Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen. p. 040314 4333, laura.turpeinen@tuusula.fi  

Takaisin