Palveluverkon rakentaminen etenee: Lukio ja kulttuuritalo Monion harjannostajaiset järjestetään syyskuussa

22.08.2022

Lukio ja kulttuuritalo Monio kohoaa suunnitellussa aikataulussa Hyrylän keskustaan. Tuusulan kunta järjestää rakentamispiireissä perinteiset harjannostajaiset hankkeeseen osallistuneille, kuten rakentajille ja suunnittelijoille 26.9.2022 kello 13.

– Monio, kuten muutkin valmisteilla olevan palveluverkon kohteet, huomioivat eri käyttäjäryhmien ja ympäröivän yhteisön tarpeet. On siten luonnollista, että niin harjannostajaisissa kuin myöhemmin yleisölle avoimissa avajaisissakin nähdään monenlaisia sisältöjä, kansliapäällikkö Virpi Sailas kertoo.

Saman katon alle muuttavat Tuusulan lukio, Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto. Lisäksi Monio tarjoaa palveluita kaikille asukkaille. Avoin kahvila ja rakennuksen salit mahdollistavat esimerkiksi konserttien järjestämisen.

Terveet, turvalliset ja uudenaikaiset tilat lisäävät kunnan vetovoimaa

– Tuusulan väliluku ylitti kesällä 40 000 asukkaan rajapyykin. Uuden koulut ja päiväkodit auttavat meitä tekemään Tuusulasta vetovoimaisen paikan asua. Sisäilmaltaan terveelliset, turvalliset ja modernit tilat houkuttelevat myös henkilökuntaa. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat muuntautuvat harrastamisen paikoiksi ja kuntalaisten yhdessä tekemisen paikoiksi, pormestari Kalle Ikkelä kertoo.

Tuusulassa on käynnissä historiallisen suuri investointi palveluverkkoon. Kunta rakentaa useita uusia päiväkoteja ja kouluja. Palveluverkon kohteista ensimmäinen, Päiväkoti Martta Wendelin avasi jo ovensa 1.8.2022. Lukio- ja kulttuuritalo Monio aloittaa toimintansa syksyllä 2023, ja Kirkonkylän kampuksen rakentaminen etenee suunnitellusti. Palveluverkon hankkeisiin kuuluvat myös Riihikallion monitoimikampus, Rykmentinpuiston monitoimikampus, Lahelan monitoimikampus ja Jokelan koulukeskus.

Tuusulan uudet päiväkodit ja koulut rakennetaan käyttäjät edellä

– Tiloja rakennetaan niiden käyttäjien tarpeet huomioiden. Esimerkiksi Martta Wendelin -päiväkodin tilat ovat muunneltavat ja tukevat entistä paremmin varhaiskasvatuksen tarpeita. Rakennukselle on myönnetty Joutsenmerkki, eli se tarjoaa terveen ja turvallisen ympäristön käyttäjilleen, toteaa sivistysjohtaja Tiina Simons.

– Valmistuvien koulurakennusten tilat tukevat nykyistä opetussuunnitelmaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ergonomiaan, ekologisuuteen, viihtyisyyteen, esteettömyyteen, valaistukseen, akustiikkaan ja sisäilman laatuun on kiinnitetty suunnittelussa erityistä huomiota. Mukana suunnittelussa on ollut osaajia joka sektorilta, esimerkiksi opettajia, kunnan tilapalveluiden ja ruokapalveluiden edustajia sekä tilojen tulevia käyttäjiä eli lapsia ja nuoria, Simons sanoo.

Tuusulan tavoitteena on olla Suomen kasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta. Uudet tilat mahdollistavat laadukkaan varhaiskasvatus- ja koulupolun, jota muut palvelut ympäröivät.

Päiväkoti- ja kouluverkko säilyy monipuolisena

Investoiminen palveluverkkoon tuo myös säästöjä tulevaisuudessa, kun vanhojen rakennusten korjauskulut vähenevät, eikä väistötiloja enää tarvita.

– Vaikka rakennamme nyt paljon uutta, Tuusulan kokoisessa isossa kunnassa on jatkossakin tarvetta monipuolisuuteen. Palveluverkkouudistus ei tarkoita, että kaikista vanhoista tiloista luovutaan, vaan päätökset tehdään tarkkaan harkiten. Tuusulan palveluverkkoon kuuluu jatkossakin myös pienempiä yksiköitä, joissa voidaan taata terveellinen ja turvallinen oppiminen, apulaispormestari Tuija Reinikainen kertoo.

 

Lisätiedot:

www.tuusula.fi/palveluverkko

www.tuusula.fi/monio

Takaisin