Kirkonkylä campus kallas i fortsättningen Tusby träsk campus och Tuusulanjärven kampus 

05.10.2022

Under det innevarande året har ett projekt genomförts för att hitta ett nytt namn för Kirkonkylä campus. Avsikten har varit att det nya namnet på bästa möjliga sätt beskriver det mångsidiga campusområdet som är under byggnad och att det fungerar på de språk som används av de enheter som ska placeras på campuset. I insamlingen av namnförslag inkluderades både campusets kommande användargrupper och tusbyborna. Styrgruppen för Tusby kommuns servicenätverk fattade beslut om namnet den 4 oktober 2022 – campuset som blir färdigt år 2024 kommer att heta Tusby träsk campus på svenska och Tuusulanjärven kampus på finska. 

Enligt planerna kommer Tusby träsk campus/Tuusulanjärven kampus att inleda sin verksamhet när höstterminen 2024 kör i gång. Campuset kommer att inhysa flexibelt anpassningsbara lokaler för småbarnspedagogik, förskoleundervisning, årskurserna 1–6 inom den grundläggande utbildningen och den svenskspråkiga undervisningen i Tusby.  På kvällar och helger förvandlas lokalerna och gårdsområdet till gemensamma platser där invånarna kan delta i fritidsaktiviteter. 

Observationsbild av Tusby träsk campus
Observationbild av Tusby träsk campus. Bild Arkkitehtitoimisto LPV Oy.

Våren 2022 hade campusets framtida användare och intresserade tusbybor möjlighet att föreslå ett namn till det framtida campuset i en spelifierad webbenkät som var öppen för alla. Det var också möjligt att lämna namnförslag på pappersblankett på TuusInfos serviceställen och biblioteken.  
 
Genom enkäten erhölls cirka 250 förslag, som ortnamnskommittén i Tusby behandlade i slutet av våren 2022. Kommittén gav sitt eget rådgivande ställningstagande som instruktion för det följande skedet i processen för att välja namnet. Kommittén förespråkade en inkluderande namngivningsprocess och gav instruktionen att första delen av campusets nya namn bör härledas från tre alternativ: Kirkonkylän, Tuusulanjärven eller Rantatien namn, medan den senare delen skulle härledas från något av alternativen Kruunu, Opinkeskus, Opinkivi, Opintie, Opintopolku, Oppitalo, Sarastus eller Sydän. Förslagen till namnets första och senare del byggde på förslag från campusets framtida användare och tusbybor.

När den nya verksamhetsperioden 2022–2023 började efter sommarlovet valde skolorna, daghemmet, föräldraföreningarna och tusbybornas representanter sina egna favoriter utifrån de alternativen ovan och skickade dem för behandling till namnjuryn. 

Namnjuryn, som bestod av representanter för campusets framtida användargrupper, sammanträdde högtidligt 14.9.2022 på distans för att höra andras åsikter och lägga fram juryns gemensamma namnförslag för styrgruppen för Tusby kommuns servicenätverk.  
 
– Under den två timmar långa diskussionen kom namnjuryn fram till att det framtida namnet borde vara unikt, och att det inte skulle redan vara i användning i någon enhet och inte heller vara känt från andra kommuner. Juryn beslutade föreslå styrgruppen att campusets nya namn skulle lyda Tuusulanjärven kampus/Tusby träsk campus, berättar projektchef Katerina Zaitseva.  
 
– Ordet ”kampus”, som namnjuryn föreslog som den senare delen av namnet, konstaterades ge en bra beskrivning av den mångsidiga verksamheten som kommer att äga rum i lokalerna, till exempel småbarnspedagogik, undervisning och fritidsverksamhet, det vill säga olika former av livslångt lärande, fortsätter Zaitseva.  
 
Styrgruppen beslutade på sitt sammanträde den 4 oktober 2022 att namnjuryns förslag tas i användning. I fortsättningen heter campuset officiellt Tusby träsk campus på svenska och Tuusulanjärven kampus få finska.

Ytterligare information: 
Katerina Zaitseva, projektledare, tfn 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi 


Lue suomeksi.

Takaisin