Läheltä piti -tilanne Tuusulanjärven kampuksen työmaalla johti kehittämisyhteistyöhön

06.10.2022

Tuusulanjärven kampuksen työmaalla sattunut vaaratilanne on johtanut rakennusten runkovaiheen työn kehittämiseen.

Työmaalla putosi tiistaina 6.9. neljä ontelolaattaa toisen kerroksen katon holvilta alemmalle holville. Uuden nimensä tiistaina 4.10. virallisesti saanut Tuusulanjärven kampus tunnettiin tuolloin vielä Kirkonkylän kampuksena.

Ontelolaatat oli asetettu ns. anstar-palkin toiselle leualle. Putoamisen syy oli palkin leukaa tukevien työnaikaisten terästukien kaatuminen, jonka jälkeen palkki kiepsahti ja laatat pääsivät putoamaan.

Tukien kaatumisen syinä ovat saattaneet olla inhimillinen virhe tuen kiristämisessä, sivuttaistuennan puutteet ja tela-alustaisen nosturin rakennuksen runkoon aiheuttama tärinä. Putoamiskohdan alapuolinen työalue oli asianmukaisesti kululta rajattu, ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Varmistustöitä välittömästi

Tapahtuman seurauksena kampuksen työmaalla tarkastettiin kaikki elementtituennat ja elementtien kiinnitysdetaljit. Myös anstar-palkkien hitsausliitokset tarkastettiin, ja niissä todettiin olevan puutteita. Havaitut puutteet on nyt korjattu. Terästukien sivuttaistuentaa varmistettiin mm. kolmijaloin, jotta tuet eivät pääse missään tilanteessa kaatumaan.

Lisäksi elementtiasennus ja tuentasuunnitelmat käydään yhteisesti läpi, hyväksytään ja allekirjoitetaan ennen töiden aloitusta pääurakoitsijan, asennusurakoitsijan ja rakennesuunnittelijan kanssa saman pöydän ääressä.

Tuusulan kunta on tilannut ulkopuoliselta tarkastajalta kantavan rungon työmaatoteutuksen katselmuksen. Työssä tarkastellaan toteutuksen suunnitelmanmukaisuutta ja tehdään rungon suoruuden mittaus, silmämääräisiä havaintoja sekä tarvittaessa rakenteiden avauksia. Katselmuksen edetessä mahdollisesti havaittuihin puutteisiin reagoidaan välittömästi. Runkokatselmus on valmis 27.10., jonka jälkeen sen tuloksista tiedotetaan.

Jatkokehittämistä yhteistyössä

Kampuksen urakoitsija Lujatalo Oy on järjestänyt 28.9. kehittämistyöpajan turvallisempiin runkoasennuksiin ja elementtien tuentaan liittyen. Työpajaan osallistui työmaiden johtoa, asennusurakoitsijoita, suunnittelunohjaajia sekä Rakennusteollisuus RT:n asiantuntijoita. Tarkoitus oli varmistaa parhaan osaamisen siirtyminen kaikille osapuolille sekä tunnistaa jatkokehitettäviä aiheita ja suositeltavia ratkaisuja.

Jatkotutkintaan edenneitä ideoita olivat mm. teräspalkkitoimittajan kanssa tehtävä kiinnitysdetaljien kehittäminen työnaikaisten terästukien yläpäähän, vakioidut elementtiliitosdetaljit työmaahitsauksia välttäen, tuentakalustotyypin valinta sekä tuentasuunnitelmien laadun parantaminen.

Lisätietoja:
Ohjelmapäällikkö Katerina Zaitseva, Tuusulan kunta, puh. 040 314 2244
Tuotantojohtaja Marko Saloranta, Lujatalo Oy, puh. 044 585 2871
Toimitusjohtaja Minna Heinonen, Rapp Valvontakonsultit Oy, puh. 040 569 4757

Tuusulanjärven kampus ontelolaatat

Ontelolaattarakennetta Tuusulanjärven kampuksen työmaalla. Kuva ei liity tiedotteessa käsiteltävään läheltä piti -tilanteeseen. Kuva: Lujatalo Oy

Takaisin