Tuusula varmistaa lapsen oikeuksien toteutumisen Lapsiystävällinen kunta -mallin tuella

16.12.2022

Yhteistyö mallin tiimoilta käynnistyy heti vuoden 2023 alussa. Ensimmäinen konkreettinen yhteistyön askel on uusien mukaan valittujen kuntien koordinaatioryhmille UNICEFin järjestämä alkukoulutus, jossa käydään läpi sitä, mitä lapsen oikeudet kunnan arjessa ja päätöksenteossa tarkoittavat, ja miten Lapsiystävällinen kunta -malli etenee työvaiheittain.

Tuusulassa mallin koordinaattoreina toimivat kunnanhallituksen nimeämät henkilöt; sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo ja oppimisen asiantuntija Laura Aalto. Mallin käytännön koordinoinnista vastaa Tuusulan Lasten, nuorten ja perheiden työryhmä. 

– Meille Tuusulassa lasten, nuorten ja lapsiperheiden asiat ovat tärkeitä. Olemme jo vuosia lisänneet osallisuutta lasten ja nuorten arkisiin ympäristöihin päiväkodeissa, oppilaitoksissa ja nuorisotyössä. Järjestämme matalan kynnyksen harrastustoimintaa koulupäivien yhteyteen Harrastamisen Tuusulan mallin kautta. Osana päätöksentekoa huomioimme lasten, nuorten ja perheiden näkökulmia. Toivomme, että UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työskentelyssä oivallamme, miten voimme tätä työtä tehdä vaikuttavasti kaikilla toimialueilla ja osana päätöksentekorakenteita. Haluamme myös hyödyntää lasten ja nuorten ennakkoluulottomuutta ja kehittää toimintaamme lasten ja nuorten tärkeiksi kokemien asioiden suuntaan, koostaa sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo Tuusulan odotuksia tulevalle yhteistyölle.

Malli pähkinänkuoressa ja sen tuomat mahdollisuudet Tuusulalle

UNICEFin kunnille tarjoama Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, jota on toteutettu Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Mallin tavoitteena on auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.

– Lapsiystävällinen kunta työn tavoitteena eivät ole hetkelliset parannukset lasten elämässä, vaan pysyvät ja rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa. Malli ohjaa kuntia varmistamaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumista, kertoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Malliin mukaan pääsy antaa Tuusulalle mahdollisuuden tunnistaa, millä lapsen oikeuksien osa-alueilla on kehitettävää ja auttaa määrittelemään, mitä Tuusulan tulee tehdä, jotta lapsen oikeudet toteutuisivat mahdollisimman täysimääräisesti. Lisäksi malli auttaa seuraamaan Lapsiystävällinen kunta -kehitystyön edistymistä systemaattisesti. 

Lue lisää:
Tuusulan kunnan hakeutumisesta mukaan Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin
Lapsiystävällinen kunta -mallista UNICEFin digipalvelussa

Lisätiedot:
Sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo, Tuusulan kunta, puh. 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi
Erityisasiantuntija Sanna Koskinen, Suomen UNICEF, puh. 050 5762 293, sanna.koskinen@unicef.fi

Takaisin