Yhteisötaideteos Tuusulanjärven kampukselle – tarinoita tulevaisuuteen ja muistomerkkejä läsnäolosta

13.02.2023

Olin täällä / Jag var här on taideteos, joka tehdään yhdessä päiväkotilasten, koululaisten ja muiden tilan käyttäjien kanssa. Lasten osuus teoksesta tehdään kuvataiteilija Oona Tikkaojan ja sanatai­teilija Veera Vähämaan ohjaamissa työpajoissa keväällä 2023, ja teoksen valmistuttua 2024 myös aikuisille järjestetään omia työpajoja.

Kuvataiteilija Oona Tikkaoja
Kuvataiteilija Oona Tikkaoja

Pelillinen veistos- ja tarinareitti johdattaa tarinoiden maailmaan

Taideteos koostuu lasten muovailemista, pronssiin valetuista pienistä veistoksista eli reliefeistä, jotka kiinnitetään pysyvästi kampuksen ulko- ja sisätiloihin sekä lähialueelle. Jokainen lapsi pääsee kirjoittamaan pienen tarinan veistokseensa liittyen, pienempien päiväkoti-ikäisten tarinat kirjoittavat muistiin aikuiset.

Veistoksista syntyy teemallisia reittejä, ja niitä voi etsiä digitaalisen ja painetun kartan avulla. Digitaalisessa karttasovelluksessa voi myös lukea ja kuunnella lasten kertomia veistoksiin liittyviä tarinoita. Sovellus tulee sisältämään pelillisiä ominaisuuksia, jotka tuovat jännitystä veistosten etsintään. Kaikki teoksen tekstit ja tarinat julkaistaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Myös aikuisilla on mahdollisuus osallistua teoksen koostamiseen osallistumalla syksyllä 2024 työpajoihin. Aikuisten toteutus on teoksen osaksi sulautuva aineeton reitti, joka koostuu historiaa havisevista paikkaan liittyvistä muistoista. Monet ovatkin viettäneet muistorikkaat kouluvuotensa entisessä Kirkonkylän koulussa, jonka paikalle monen eri toimijan yhteinen Tuusulanjärven kampus on nyt parasta aikaa rakentumassa.

Teos nostaa esiin paikallisen yhteisön moninaisuuden

Yhteinen taideteos tulee kertomaan tulevaisuuden lapsille myös paikallisen yhteisön runsaudesta ja moninaisuudesta. Kirkonkylä ja läheiset asuinalueet ovat aktiivisten asukkaiden alueita, ja tulevalla kampuksella tulee toimimaan asukasyhdistystoiminnan lisäksi monia muita toimijoita, kuten yhdistyksiä ja seuroja, jotka tarjoavat asukkaille vapaa-ajan viettomahdollisuuksia iltaisin ja viikonloppuisin. Kampuksen uudet tilat ja monipuolinen piha-alue lähiliikuntapaikkoineen muuntuvat kaikille yhteisiksi harrastamisen paikoiksi.

Uusi kampus mahdollistaa toimijoille uudet toimintamahdollisuudet ja yhteisen toimintakulttuurin syntymisen – yhteinen taideteos on oivallinen tapa kulkea yhteisöllisyyden polulla.

– Yhteisötaideteoksen avulla päästään oivallisesti jatkamaan paikan historiaa, vaikka rakennus välissä vaihtuukin. Kunnan strategian mukaisen osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen saa tämän taideteoksen myötä aivan uusia ulottuvuuksia!”, iloitsee ohjelmapäällikkö Katerina Zaitseva.

Lue lisää rakenteilla olevasta Tuusulanjärven kampuksesta ja sinne sijoittuvista toiminnoista: www.tuusula.fi/tuusulanjarvenkampus

Lisätiedot:
Intendentti Minna Tuominen, 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi
Ohjelmapäällikkö Katerina Zaitseva, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi


Läs också på svenska: Samhällskonst till Tusby träsk campus – berättelser för framtiden och monument över närvaro

Takaisin