Samhällskonst till Tusby träsk campus – berättelser för framtiden och monument över närvaro

13.02.2023

Jag var här är ett konstverk som skapas tillsammans med daghemsbarn, skolbarn och andra användare av utrymmet. Barnens del av verket skapas under ledning av bildkonstnär Oona Tikkaoja och ordkonstnär Veera Vähämaa i verkstäder under 2023 och när verket färdigställs 2024, ordnas separata verkstäder för vuxna.

Bildkonstnär Oona Tikkaoja
Bildkonstnär Oona Tikkaoja

Den spelifierade skulptur- och berättelsestigen leder till berättelsernas värld

Konstverket består av små skulpturer, det vill säga reliefer, som barnen har utformat och som gjuts i brons. Dessa monteras permanent i campusens utrymmen utomhus och inomhus samt i närområdet. Varje barn får möjlighet att skriva en kort berättelse med anknytning till sin skulptur. De mindre daghemsbarnens berättelser nedtecknas av vuxna.

Skulpturerna bildar T-formade stigar och går att söka fram med hjälp av en digital och en tryckt karta. I den digitala kartapplikationen kan du även läsa och lyssna på berättelserna med anknytning till skulpturerna berättade av barnen. Applikationen kommer att omfatta spelifierade egenskaper, vilket tillför ett element av spänning i sökningen av skulpturerna. Verkets samtliga texter och berättelser publiceras både på finska och svenska.

Även vuxna ges möjlighet att delta i sammansättningen av verket genom att ta del av verkstäder, som ordnas hösten 2024. De vuxnas genomföranden är en immateriell stig, som smälter samman med verket och som består av till platsen relaterade minnen med ett sus av historiens vingslag. Många har också tillbringat sina minnesvärda skolår i Kirkonkylän koulu, på vars plats det för flera aktörer gemensamma Tusby träsk campus håller som bäst på att byggas upp.

Verket lyfter fram det lokala samhällets mångsidighet

Det gemensamma konstverket kommer att berätta för framtidens barn även om den lokala gemenskapens mångfald och mångsidighet. Kyrkbyn och de närliggande bostadsområdena är områden för aktiva invånare och på det kommande campuset kommer verksamhet bedrivas förutom av invånarföreningar, även av många andra aktörer, såsom föreningar och klubbar, som erbjuder invånarna fritidsmöjligheter på kvällar och veckoslut. Campusets nya lokaler och mångsidiga gårdsområde med tillhörande platser för motion omvandlas till för alla gemensamma hobbyplatser.

För aktörerna möjliggör det nya campuset nya verksamhetsmöjligheter och uppkomsten av en gemensam verksamhetskultur – det gemensamma konstverket är ett utomordentligt sätt att vandra på gemenskaplighetens stig.

– Med hjälp av samhällskonstverket ges en förträfflig möjlighet att fortsätta platsens historia, även om byggnaden däremellan byts ut. Främjandet av delaktighet och gemenskaplighet i enlighet med kommunens strategi får i led med detta konstverk helt nya dimensioner!” gläder sig programchef Katerina Zaitseva.

Läs mer om Tusby träsk campus som står under byggnad och om funktionerna som kommer att placeras där (på finska): www.tuusula.fi/tuusulanjarvenkampus

Ytterligare information:
Intendent Minna Tuominen, 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi,
Programchef Katerina Zaitseva, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi


Lue myös suomeksi: Yhteisötaideteos Tuusulanjärven kampukselle – tarinoita tulevaisuuteen ja muistomerkkejä läsnäolosta

Takaisin