Rakenteilla olevalle monen eri toimijan Tuusulanjärven kampukselle luodaan yhteinen toimintakulttuuri

27.03.2023

Monta eri toimijaa saman katon alle 

Kampuksen katon alle on määrä sijoittua sen valmistuttua kolme eri yksikköä; Tuusulanjärven koulu (nykyiseltä nimeltään Kirkonkylän koulu), Tusby träsk svenska skola (nykyiseltä nimeltään Klemetskog skola) ja Tuusulanjärven päiväkoti (ruotsinkieliseltä nimeltään Tusby träsk daghem). Yksiköiden matka kohti yhteistä kampusta on alkanut jo ennen varsinaisen rakentamisen alkamista. Varhaiskasvatuksen parissa olevat lapset, koulujen oppilaat ja kampuksen henkilöstö on otettu mukaan oppimisympäristöjen ja toimintakulttuurin suunnitteluun jo alusta asti.  

Syyslukukaudeksi 2024 valmistuvalla Tuusulanjärven kampuksella lapset ja nuoret saavat varhaiskasvatusta ja opetusta muuntojoustavissa tämän päivän oppimistarpeet huomioivissa tiloissa. Rakennus pihoineen ja lähiliikunta-alueineen tulee palvelemaan iltaisin ja viikonloppuisin myös muita käyttäjiä kuten yhdistyksiä ja seuroja. Kampus tuleekin toiminaan alueen kauan odotettuna keskuksena sekä yhteisen oppimisen ja harrastamisen ympäristönä.  

Yhteinen toimintakulttuuri luo ymmärrystä tulevasta arjesta 

Saman katon alle sijoittuminen vaatii yhteisen toimintakulttuurin luomista. Tätä työtä on tärkeää tehdä jo etukäteen hakien yhteistä ymmärrystä siitä, miten asiat vaikuttavat toisiinsa tulevassa arjessa. Tuusulanjärven kampuksen tulevaa toimintakulttuuria on pohdittu jo monissa eri foorumeissa, ja aiheen työstäminen jatkuu aktiivisesti.  
 
Henkilöstölle suunnattu muutosvalmennus käynnistyy keväällä 2023. Kaksikielisen valmennuksen tavoitteena on tarjota kampukseen sijoittuvien yksiköiden rehtoreille, päiväkodinjohtajalle, johtoryhmille ja henkilöstölle valmennuskokonaisuus, joka antaa eväitä yhteisen toimintakulttuurin luomiseen.  
 
Valmennuksen tavoitteena on luoda kampukselle vahvat rakenteet yksiköiden väliselle yhteistyölle ja tilojen käytölle. Yhteinen toimintakulttuuri tarvitsee rakennusaineikseen yhteistä visiointia ja keskustelua, yhteisöllisyyttä sekä avointa keskustelukulttuuria.

– Tuusulanjärven kampus antaa alueen lapsille erittäin hyvän mahdollisuuden oppia ja opiskella kaksikielisessä ympäristössä. Tuusulan suomenkieliset ja ruotsinkieliset lapset kohtaavat luontevasti harrastuksissa ja vapaa-ajalla, ja nyt tulevaisuudessa myös koulussa. Tavoitteenamme on vahvistaa ja kehittää niin ruotsin- kuin suomenkielistäkin opetusta ja rakentaa yhdessä toimintakulttuuri missä lapsilla on mahdollisuus kohdata ja oppia oma äidinkieli huomioiden, kertoo opetuspäällikkö Markus Torvinen.

– Toimintakulttuurin kehittämisessä ja toiminnan aloittamisessa kuullaan vahvasti jo toimintansa aloittaneiden yksiköiden kokemuksia uusissa oppimisympäristöissä, täydentää varhaiskasvatuspäällikkö Hannamari Vänni.

Työmaan sääsuojan alla tapahtuu 

Ohikulkijat ovat voineet huomata Tuusulanjärven kampuksen työmaan sääsuojan alla liikettä ja valoja. Lujatalon rakentajat ovat viimeistelleet rakennuksen runkoa, tehneet vesikattoa ja asentaneet ikkunoita.  
 
Myös sisätyöt ovat hyvässä vauhdissa. Käynnissä on muun muassa pintalattiavalujen teko, talotekniikka-asennuksia sekä väliseinien rakentamista. Pihatöihin päästään puolestaan kesällä 2023.  
 
Asukkaat pääsevät tutustumaan rakenteilla olevaan kampukseen loppuvuodesta, jolloin tilat ovat valmiimmat. Tutustumiskierrosten ajankohdista viestitään syksyllä 2023.     

Lisätiedot yhteisen toimintakulttuurin luomisesta:
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, 040 314 3328, hannamari.vanni@tuusula.fi

Lisätiedot Tuusulanjärven kampuksen rakentamisesta:
Katerina Zaitseva, ohjelmapäällikkö, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi 


Läs på svenska.

Takaisin