En gemensam verksamhetskultur med många olika aktörer skapas för Tusby träsk campus som är under uppbyggnad

27.03.2023

Många olika aktörer under ett och samma tak

När campuset är färdigt kommer det att rymma tre olika enheter: Tuusulanjärven koulu (numera Kirkonkylän koulu), Tusby träsk svenska skola (numera Klemetskog skola) och Tusby träsk daghem. Enheternas resa mot ett gemensamt campus har redan börjat innan byggandet påbörjats. Barn inom småbarnspedagogiken, elever i skolor och campuspersonal har varit delaktiga i utformningen av lärmiljöer och kulturer från första början.

Tusby träsk campus, som blir färdigt till höstterminen 2024, kommer att erbjuda barn och ungdomar småbarnspedagogik och undervisning i flexibla, anpassningsbara lokaler som uppfyller dagens inlärningsbehov. Byggnaden, med sina innergårdar och lokala idrottsområden, kommer också att tjäna andra användare, t.ex. föreningar och klubbar, på kvällar och helger. Campuset kommer att fungera som en efterlängtad medelpunkt för regionen och en miljö för gemensamt lärande och rekreation.

En gemensam kultur skapar förståelse för framtidens vardag

Att vara under samma tak kräver att man skapar en gemensam kultur. Det är viktigt att göra detta arbete i förväg och försöka nå en gemensam förståelse för hur saker och ting kommer att påverka varandra i vardagen i framtiden. Den framtida verksamhetskulturen för Tusby träsk campus har redan diskuterats i många olika forum och ämnet bearbetas fortfarande aktivt.
 
Förändringscoachning för personalen startar våren 2023. Syftet med den tvåspråkiga coachningen är att erbjuda ett coachningspaket för rektorer, daghemsföreståndare, ledningsgrupper och personal vid enheterna på campuset, som ger dem verktyg för att skapa en gemensam kultur.
 
Syftet med utbildningen är att skapa starka strukturer för samarbete mellan enheterna och för användning av faciliteterna på campus. En gemensam kultur kräver en gemensam vision och diskussion, en känsla av gemenskap och en kultur med öppen debatt som byggstenar.

– Tusby träsk campus ger barnen i området en mycket bra möjlighet att lära sig och studera i en tvåspråkig miljö. De finsk- och svenskspråkiga barnen i Tusby möts på ett naturligt sätt på hobbyer och fritid, och i framtiden även i skolan. Vårt mål är att stärka och utveckla undervisningen på både svenska och finska och att bygga upp en kultur där barnen har möjlighet att mötas och lära sig på sitt modersmål", berättar utbildningschef Markus Torvinen.

– När vi utvecklar kulturen och lanserar verksamheten lyssnar vi noga på erfarenheterna från de enheter som redan har börjat arbeta i nya inlärningsmiljöer", tillägger chefen för småbarnspedagogik Hannamari Vänni.

Vad händer under byggplatsens väderskydd?

Förbipasserande har kanske lagt märke till rörelser och ljus under väderskyddet på Tusby träsk campus. Byggnadsarbetarna vid Lujatalo har färdigställt byggnadens stomme, gjort ett vattentak och installerat fönster.

Även inredningsarbetet är i full gång. Bland annat pågår ytgjutningar av golv, byggtekniska installationer och konstruktion av mellanväggar. Arbetet med gården inleds sommaren 2023.
 
Invånarna kommer att kunna se campuset som är under uppbyggnad i slutet av året, när anläggningarna är nästan färdiga. Datumen för rundturerna kommer att meddelas hösten 2023.

Mer information om hur man skapar en gemensam kultur:
Markus Torvinen, utbildningschef, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Vänni, chef för småbarnspedagogiken, 040 314 3328, hannamari.vanni@tuusula.fi

Mer information om byggandet av Tusby träsk campus:
Katerina Zaitseva, programchef, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi 


Lue suomeksi.

Takaisin