Riihikallion kampus tarjoaa valmistuessaan taide-elämyksiä

25.04.2023

Riihikallion kampukselle toteutettavat taideteokset luovat valmistuessaan reitin, joka johdattaa alueella liikkujat aina kampuksen kääntöpaikalta koulun sisälle ja läpi ja pysäköintialueen puolelle ulos. Teokset toteutetaan vuosien 2025–2026 aikana.

Hellyttävät lampaat kuljettavat etupihan poikki

Taiteilija Jani Rättyän Lampaat-teoksen toimintaan kannustavat lammasaiheiset veistokset sijoitetaan kampuksen etupihalle. Luonnollisen kokoiset lampaat innostavat istumaan selkäänsä ja seuraamaan toiminnallista reittiä pihan halki.

Lampaat aiheena ovat hellyttäviä, yhteenkuuluvia, mutta myös yksilöllisiä – kuten kampuksen käyttäjätkin. Teos koostuu monipuolisesta materiaalien käytöstä ja väreistä, jotka yhdistyvät rakennuksissa ja pihavälineissä käyttäviin materiaaleihin ja väreihin. Teos valmistuu kesällä 2026.

Havainnekuva Lampaat-teoksen lammasveistoksista
Havainnekuva lammas-veistoksista ja niiden pintamateriaaleista, jotka yhdistyvät rakennuksen ja pihavälineiden materiaali- ja värimaailmaan. Lammas-veistokset sijoittuvat etupihalle muodostaen seurattavan reitin. Kuva Jani Rättyä

Tutkivasta lapsesta käyttäjien symboli

Tutkiva lapsi -teos on taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyä kädenjälkeä. Kampuksen etupihalle vuonna 2026 sijoitettavasta puoliesittävästä tutkivasta lapsesta muodostuu kampuksen käyttäjien symboli. Uteliaisuus ja oppiminen välittyvät lapsiaiheesta, joka tutkii kännykällään luontokohdetta – mahdollisesti elävää kasvia.

Nykyiset oppimisympäristöt levittyvät luokkahuonetta laajemmalle alueelle ja nykyisyys on läsnä teoksessa samoin kuin tulevaisuus – miten kaikki muuttuu lapsen tulevaisuudessa? Puumateriaalin käyttö muotoilussa tuo sekä käsityötaitoa että jäljittelee summittaisesti pehmeämpiä vaatetukseen viittaavia materiaaleja. Valaistus on tärkeä osa teoksen esiintuomista ja kännykästä lapseen heijastuva puun kuva tuo kasvoihin elävyyttä.

Havainnekuva Tutkiva lapsi -teoksesta
Havainnekuva tutkivasta lapsesta talvella. Teos toteutetaan havainnekuvaa pienemmässä koossa. Kuva Pekka ja Teija Isorättyä

Ruokailuhetkiin ihmeteltävää

Kampuksen sisälle muodostuu taiteilija Hanna Vihriälän käsissä Splash-taideteos. Vesiliukumäkeä esittävä teos rakentuu helmistä ja pienistä muovi- ja metallitavaroista, jotka kiinnitetään vaijerilla roikkumaan ruokasalin katosta. Teos on samalla unelmanomainen, maalauksellinen että veistoksellinen, ja tuo valmistuessaan yhteisiin ruokailuhetkiin runsaasti ihmeteltävää. 

Teokseen kiinnitettävät esineet kerätään kampuksen käyttäjiltä. Osallistumismahdollisuuksien myötä jokainen voi kokea teoksen omakseen. Teos nostaa esiin tänä päivänä tärkeän kierrätyksen merkityksen ja toimii tärkeänä osana koulun ympäristökasvatustyötä. Teos valmistuu vuonna 2025 kampuksen uudisrakennukseen sijoittuvaan ruokasaliin.

Havainnekuva Splash-teoksesta
Havainnekuva Splash-teoksen vesiliukumäestä ruokasalin katossa. Kuva Hanna Vihriälä

Lukuaiheinen teos kumpuaa klassikkotarinoista

Taiteilija Tapio Haapalan kampuksen takapihalle sijoittuvassa Nemo-teoksessa henkilöhahmo lukee kirjaa ufomaisen lampun alla. Seurana hänellä on sfinksimäisessä asennossa tyynyllä rauhaisesti kuunteleva koira. Lukeminen ja koiran rauhallinen olemus tekevät teoksesta rauhoittavan, vaikkakin se tulee olemaan leikillisesti toteutettu. Teoksen lähtökohtana taiteilijalla ovat klassikkotarinat, joista myös Nemo-nimi kumpuaa.

Materiaalina teoksessa käytetään hitsattua ja maalattua harjaterästä, joka luo elävää struktuuria hahmojen pintaan, ja siten myös maalauksellisuutta veistokseen. Teokseen tulee myös valaistusta ja se valmistuu vuonna 2026.

Havainnekuva Nemo-teoksesta
Havainnekuva Nemo-teoksesta rakennuksen reunustalla. Kuva Tapio Haapala

Teosten havainnekuvat ja taiteilijoiden kuvat Riihikallion kampus -sivulla.

Lisätiedot:
Intendentti Minna Tuominen, 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi,
Ohjelmapäällikkö Katerina Zaitseva, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi

Riihikallion kampus koostuu nykyiselle koulutontille rakennettavasta uudisrakennuksesta ja nykyisen koulurakennuksen kahdesta säilytettävästä osasta. Kampus tulee valmistuessaan palvelemaan sekä alueen lapsia ja nuoria koko heidän perusopetuksen koulutaipaleellaan, että muita alueella asuvia ja toimivia kuten seuroja ja yhdistyksiä. Kampus tuo tullessaan myös nuorisotyölle ja kirjastotoiminnalle uusia monipuolisia mahdollisuuksia. Muuntojoustavien tilojen suunnittelussa on huomioitu, että oppimisympäristöt eivät rajoitu ainoastaan sisätiloihin. Ympäröivä luonto sekä alueelle toteutettava taide ovat tärkeä osa tulevaa kampuskokonaisuutta. Tutustu Riihikallion kampukseen.

Takaisin